Els metges avisen d'un augment de virus respiratoris: grip i covid podrien complicar el sistema sanitari
Es preveu un augment de casos greus de grip, així com un increment de casos Covid i alerten de l'increment en la pressió en Urgències
Especialistes en Medicina Preventiva del grup sanitari Ribera adverteixen que “el risc d'un hivern amb co-circulació de Covid i grip estacional és alt, molt probable”. Amb això, assegura el doctor José Antonio Delgado, cap de Medicina Preventiva de l'Hospital Universitari del Vinalopó (Elx), “augmenta considerablement el risc per a la població vulnerable i amb el risc de patir malalties greus i, de manera directa, afectarà l'increment de la pressió en les urgències i hospitalitzacions”.
Per al doctor Antonio Valdivia, cap del Servei de Medicina Preventiva de l'Hospital de Dénia, gestionat com el del Vinalopó pel grup sanitari Ribera, en la situació actual aquesta co-circulació de diferents virus respiratoris, a més del Covid, “fa previsible un major volum de consultes per infeccions respiratòries i possibles complicacions per infecció simultània per diferents virus en una mateixa persona”. El seu homòleg a l'hospital Ribera Povisa, el doctor Jorge Cavero, considera, per part seua, que “la intensitat de tots dos virus aquest hivern és difícil de determinar ara mateix, però implicaria un nou repte per al sistema sanitari”. “Existeix un conjunt de factors que poden complicar el panorama: La possible circulació de ceps no inclosos en la vacuna, el canvi en la immunitat de les persones, a causa d'una baixa exposició al virus durant les anteriors temporades i l'actual estat de salut general de la població, que sol ser una expressió de les condicions socials que es viuen”, assegura.
Sobre si el virus de la grip s'espera més forta enguany, el doctor Delgado explica que un menor ús de la màscara i la distància, “sumat a la falta d'immunitat per absència d'infeccions per la grip estacional en els anys previs, poden ser motiu d'una temporada de grip més elevada, amb més casos greus”. El doctor Valdivia, per part seua, assegura que “cal esperar que, igual que la majoria dels anys, la composició de la vacuna de la grip siga efectiva, tant per a evitar contagis com complicacions greus”.
El doctor Valdivia creu que la població de més edat continuarà vacunant-se com fins ara, però no tant els menors de 60, en els qui, apunta, “cal esperar un repunt més significatiu de la incidència del Covid i la grip”. En això influeix, a més, la volta als col·legis sense màscares, la qual cosa facilita el contagi entre els xiquets i adolescents i d'aquests, amb les seues famílies. A més, anima als companys sanitaris a posar-se les vacunes. En les dues setmanes de campanya de vacunació, “s'està observant una menor vacunació de grip i Covid entre sanitaris i sociosanitaris”, encara que reconeix que “encara és prompte”.
Els símptomes actuals del Covid més habitual són molt similars a una grip o un catarro comú, “encara que s'observa amb major freqüència mal de cap, i torna a haver-hi pèrdua de l'olfacte i/o gust en alguns casos”, segons explica l'especialista de l'Hospital de Dénia.
Quan acudir al centre de salut o a Urgències
Per a intentar no saturar els centres d'Atenció Primària i les Urgències dels hospitals, sobretot en els mesos de major incidència de casos de qualsevol dels virus respiratoris, els professionals recomanen acudir al metge en els casos en els quals la febre alta persisteix, malgrat prendre antipirètics, quan hi haja sensació de falta d'aire i opressió de pit o abdomen, marejos persistents, confusió, dificultat per a despertar-se, convulsions, falta d'orina, dolor muscular intens, i agreujament de la malaltia crònica de base si la té. En xiquets, falta d'interacció, deshidratació, color blavós dels llavis i amb menors de 12 setmanes, amb qualsevol quadre febril. I sempre en el cas de persones de risc: trasplantats, pacients oncològics, amb tractament immunosupressor, immunodeficiències primàries, VIH avançat, diàlisi, fibrosi quística o síndrome de Down amb més de 40 anys.
Entre els factors que més influeixen en la proliferació i contagi d'aquests virus respiratoris els responsables de Medicina Preventiva dels hospitals Ribera destaquen les condicions de temperatura i humitat relativa, “a més d'un major temps de contacte en espais tancats, la qual cosa facilita la transmissió de diferents virus en els mesos més freds de l'any”. “Durant els mesos d'hivern, els virus respiratoris viuen i es repliquen millor, per això quan baixen les temperatures tenim més casos”, afigen. A més, canvis bruscos en la temperatura corporal, un mal estat físic/sanitari, malalties cròniques mal controlades, i una edat avançada són la causa que el sistema immunitari pot tindre una resposta menys efectiva enfront de l'agressió d'aquests agents infecciosos, matisa el doctor Cavero. Per a previndre els contagis, les recomanacions són les que tant s'han repetit en la pandèmia: portar una higiene de mans adequada i mantindre l'ús de màscara en zones amb risc (centres sanitaris o sociosanitaris, farmàcies, etc), així com llocs molt concorreguts, sobretot en espais tancats.