SANITAT I SALUT

Menjar ultres-processaments augmenta el risc de mort a llarg termini segons un estudi valencià

ELPERIODIC.COM - 13/02/2024

Les investigadores Laura Torres Collado i Sandra González Palacios de la Unitat d'Epidemiologia de la Nutrició de la Universitat Miguel Hernández d'Elx (UMH), que dirigix el professor Jesús Vioque, lideren la publicació d'un estudi sobre l'efecte a mitjà i llarg termini del consum d'aliments ultres-processaments sobre la mortalitat total, cardiovascular i càncer. En este estudi, realitzat amb adults de la Comunitat Valenciana, es mostra que un major consum d'estos aliments s'associa de manera significativa amb una major mortalitat per totes les causes de mort.

En este treball, a més d'investigadors de la UMH, participen altres investigadors de l'Institut d'Investigació Sanitària i Biomèdica d'Alacant (ISABIAL), del Grup d'Epidemiologia i Salut Pública del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa (CIBER) i de la Universitat de Poznan (Polònia).

En l'estudi es va avaluar la mortalitat durant 18 anys de seguiment en una mostra representativa de la població adulta valenciana (1.538 homes i dones) de 20 i més anys que van participar en l'Enquesta de Nutrició i Salut de la Comunitat Valenciana. A les persones participants se'ls va avaluar la dieta, l'estat de salut i els principals estils de vida, inclòs el consum habitual d'aliments a través d'un qüestionari de freqüència alimentària prèviament validat. L'estat vital i la causa de mort en els participants es va verificar a partir de l'Índex Nacional de Defuncions de la Comunitat Valenciana.

En comparació amb els participants que tenien un consum baix d'aliments ultres-processaments, les persones que tenien un consum alt d'estos aliments van presentar un 40% més de risc de mort durant els 18 anys de seguiment. Es va observar, també, una certa evidència d'un efecte perjudicial del consum dels aliments ultres-processaments sobre la mortalitat cardiovascular i per càncer, observant-se un augment del risc de mort del 35% i 6%, respectivament, encara que no va resultar estadísticament significatiu.

Per tot això, els autors conclouen que un consum elevat d'aliments ultres-processaments s'associa a una major mortalitat per totes les causes a llarg termini en població adulta mediterrània. Estos resultats suposen una evidència sòlida sobre l'efecte perjudicial del consum d'aliments ultres-processaments sobre la mortalitat que s'afigen als observats en altres poblacions.