URBANISME I INFRAESTRUCTURES

La mar es menja la costa valenciana: el Govern estudia expropiar vivendes, hotels i quiosquets en primera línia de platja

ELPERIODIC.COM - 28/07/2024

Els propietaris podrien perdre les seues vivendes i negocis amb una indemnització.

El Govern d'Espanya, i concretament el Ministeri per a la Transició Ecològica, està treballant en una modificació del Reglament General de Costas per a pal·liar l'impacte de l'avanç de la mar, i una de les qüestions que més renou ha generat és la possibilitat que l'Estat puga expropiar aquells immobles situats en zones en les quals l'aigua menge terreny a la terra.

Des de Finques Blanco i Veïns Feliços Administració de Finques i Lloguers, el seu CEO, Mercedes Blanco, explica com, d'acord amb este reglament, i concretament en l'Art. 1, objecte de diverses lleis com la llei 22/1988 de 28 de juliol, l'Administració General de l'Estat està “obligada a exercir les accions necessàries per a la integritat i protecció del domini públic marítim-terrestre, no podent aplanar-se a les demandes que afecten la titularitat dels béns que l'integren”.

Les últimes informacions assenyalen que, després d'esta modificació, el Govern podrà expropiar apartaments, així com hotels i quiosquets en primera línia de platja, cedint sempre el seu ús durant un mínim de 30 anys, prorrogables a altres 30 anys en determinats casos. No obstant això, l'Executiu encara no s'ha pronunciat sobre aquest tema i, de moment, no es duran a terme estes operacions.

Què poden fer els propietaris que es vegen afectats?

“Quan l'Estat es queda amb un apartament, en passar est al domini públic marítim-terrestre, el propietari perd el seu dret de propietat sobre este immoble, la qual cosa implícita la impossibilitat de realitzar transaccions sobre este”, explica Mercedes Blanco, i afig, “des d'un punt de vista pràctic, els propietaris s'enfrontaria a la pèrdua de valor, així com a la necessitat d'abandonar-la o iniciar procediments legals per a intentar obtindre una compensació per part de l'Estat”.

En el cas que això succeïra, la membre del comité assessor jurídic de Col·legi Oficial d'Agents de la Propietat Immobiliària (COAPI) de Barcelona, assenyala que els propietaris afectats tenen dret a presentar al·legacions dins del termini establit en el procés administratiu, proporcionant sempre la documentació pertinent i argumentant les seues raons per a impugnar la modificació de la partió.

De la mateixa manera, l'experta recorda que, a Espanya, per a traspassar la concessió d'un apartament en la costa, en el cas que este estiga interessat, el propietari ha de presentar una sol·licitud d'autorització a les autoritats competents, les quals, després d'una anàlisi i avaluació, emetran una resolució aprovant o denegant el traspàs, establint condicions si és aprovat.

“L'Estat pot tindre dret de tanteig, cosa que significa que pot adquirir la concessió en les mateixes condicions que un tercer interessat. El propietari ha de notificar a l'Estat sobre la intenció de traspassar la concessió, i este té un termini per a exercir el seu dret de tanteig. És fonamental complir amb la normativa aplicable i consultar amb professionals legals o autoritats pertinents per a un procediment precís”, conclou la CEO de Veïns Feliços Administració de Finques i Lloguers.