Més de la meitat de les dones valencianes ha rebut comentaris sexistes a l'hora de conduir
37,38% dels valencians continuen fixant-se en el sexe del conductor en cas de presenciar alguna incidència quan condueixen, com una mala maniobra o un xoc
Malgrat els avanços viscuts en matèria d'igualtat, el sexisme continua sent una de les barreres a les quals s'enfronten les dones a l'hora de conduir a la Comunitat Valenciana. Així ho demostra l'Estudi #EllasConducen Sense Barreres de Mides, que busca trencar amb els mites de la dona al volant.
Segons la investigació, presentada amb la col·laboració de la DGT, quasi la meitat de les valencianes (59,70%) han rebut comentaris incomodos per raó de sexe quan estaven al volant, per damunt de la mitjana nacional (50,66%). I és que l'estudi assenyala que encara hi ha un 22,5% d'homes valencians que consideren que les dones d'aquesta comunitat condueixen pitjor que els homes, un pensament encara tenen interioritzat en el 4,48% de les dones.
El 37,38% dels valencians continuen fixant-se en el sexe del conductor en cas de presenciar alguna incidència quan condueixen (mala maniobra, xoc, etc.…). Això fa que les dones senten que tenen més barreres a l'hora de conduir que els homes, en concret, més de la meitat de les dones valencianes (53,73%) han trobat dificultats a l'hora de conduir. Aquesta dada supera la dada nacional que reflecteix que el 49% de les dones troben limitacions quan condueixen i és dels més alts d'Espanya, per darrere d'Astúries, Madrid i Catalunya. Segons dades de l'estudi, les principals barreres de les conductores valencianes són: sensació d'inseguretat i por al volant (26,87%), no tindre vehicle propi (13,43%), dificultat a l'hora d'aconseguir el permís de conduir (4,48%), pressió social (5,97%) i discriminació per raó de gènere (2,99%).
La dada de les dones valencianes que es troben amb barreres a l'hora de conduir contrasta amb la dada dels homes, que baixa al 27,50%. Aquests assenyalen com a principals impediments el fet de no disposar de vehicle propi (5,00%), sensació d'inseguretat i por (12,50%), dificultat per a aconseguir el permís de conduir (5,00%), pressió social de la gent que t'envolta (5,00%) i discriminació per raó de gènere (0,00%).
Malgrat aquestes xifres, la realitat demostra que les dones són bones conductores. Tal com es recull en l'estudi, el 56,72% de les dones valencianes no reben cap mena de sanció administrativa. Aquest fet trenca el clixé sobre que les dones condueixen pitjor que els homes, ja que un 67,50% dels valencians reconeixen que són multats principalment per excés de velocitat (35,00%) i no respectar els senyals en la via (15,00%).
En paraules de Jocelyne Bravo, Client & Digital Màrqueting Manager en Mides España “per a nosaltres és important posar en valor les conclusions d'aquest estudi, amb la finalitat de contribuir al fet que es trenquen els estigmes que encara envolten a les dones en alguns àmbits com és el de la conducció i demostrar que no hi ha barreres de gènere al volant.”
Les dones en la conducció professional
En els últims anys s'han aconseguit avanços importants quant a dones i conducció. La dada més significativa és que el nombre de dones conductores a Espanya s'ha incrementat considerablement en els últims danys. Segons dades de la DGT, en 1990 el nombre de dones que disposaven d'un permís de conduir era de 3.377.241, mentre que en 2020 la xifra va ser d'11.682.520, la qual cosa suposa un increment del 246% en poc més de dues dècades i una reducció d'un 31,4% en la diferència que existeix entre el nombre d'homes i el de dones amb carnet. No obstant això, l'evolució no ha sigut la mateixa en l'àmbit professional on encara, hui dia, està normalitzat que la conducció estiga molt lligada al sexe masculí.
L'estudi de Mides assenyala que el 16,82% dels valencians consideren que hi ha vehicles poc apropiats per a ser conduïts per una dona, destacant la moto (2,80%) el camió (6,54%) i furgoneta (4,67%).
Més de la meitat dels valencians (46,73%) consideren que la principal raó per la qual hi ha menys dones que es dediquen a la conducció professional de vehicles és perquè tenen menys interés que els homes en aquesta mena de professions. No obstant això, més del 40% destaca els factors culturals (42,06%). En concret, quasi 1 de cada 3 valencians considera que la discriminació per gènere és la raó principal per la qual les dones no es dediquen a la conducció professional (40,19%). Més del 15% declara que es deu a raons físiques (17,76%) i tan sols el 9,35% considera que els vehicles no estan adaptats a les dones.
Astúries, Madrid, Galícia i València, les comunitats on més barreres troben les dones
València (53,73%) és la quarta comunitat autònoma on de més barreres troben les dones a l'hora de conduir, per darrere d'Astúries (72,73%), Madrid (58,97%), Galícia (56,41%) i per davant de Catalunya (48,94%) i Andalusia (47,32%) En l'altre extrem es troben Extremadura (23,08%), Castella i Lleó (24%) i Múrcia (33,33%), les regions on menys condicionades se senten quan agafen el seu vehicle.
Respecte al nombre de dones que reben comentaris sexistes per regions, destaca Astúries (81,82%), Cantàbria (75%) i La Rioja (71,43%), amb les xifres més altes. En el pol oposat, es troben els casos de Balears (31,58%), Extremadura (38,46%) i Aragó (41,18%), les regions d'Espanya on les millors reben menys comentaris d'aquest tipus.