MEDI AMBIENT

Medi Ambient investiga l’impacte de les onades de calor i l’augment de la temperatura de la mar

ELPERIODIC.COM - 14/08/2024

Segons l’estudi que elabora el CEAM, a causa del canvi climàtic, la primera onada de calor de cada estiu s’avança a un ritme de quatre dies per dècada des de 1985

La Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, a través del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), ha dut a terme una investigació sobre l’impacte de les onades de calor i l’augment de la temperatura de la mar.

El treball, desenrotllat pel Departament de Meteorologia i Climatologia del CEAM, demostra que, a causa del canvi climàtic, la primera onada de calor de cada estiu s’avança a un ritme de quatre dies per dècada des de 1985, any a partir del qual s’han produït un 90 % més d’onades de calor.

El director general de Qualitat i Educació Ambiental, Jorge Blanco, ha assenyalat que “estos estudis científics ens ajuden a previndre l’acció del canvi climàtic i l’impacte dels fenòmens meteorològics extrems”. En esta línia, ha indicat la important ferramenta que suposen estes anàlisis. “La investigació integrada i multidisciplinària que du a terme el CEAM combina observacions d’última generació i modelitzacions d’alta resolució, tenint en compte els diferents components del sistema climàtic (sòl, vegetació, atmosfera i oceà), així com les seues interaccions”, ha manifestat.

Entre els fenòmens investigats pel Departament de Meteorologia i Climatologia s’inclouen les precipitacions torrencials, la sequera, i els episodis de calor extrema, que s’estan convertint en característiques permanents de l’estiu.

Per això, l’anàlisi dels extrems de calor en períodes presents i futurs “és crucial per al desenrotllament i disseny de mesures d’adaptació amb la finalitat de minimitzar els efectes adversos”, ha matisat Blanco.

A més, el CEAM posa el focus en l’impacte de les onades de calor en la salut de la població, així com la repercussió de l’efecte illa de calor urbana, és a dir la causa per la qual les zones urbanes experimenten temperatures més altes que les zones circumdants.

D’altra banda, el grup d’investigació del CEAM fa un monitoratge continu de les condicions del mar Mediterrani per a obtindre dades que es publiquen de manera periòdica. D’esta manera, es pot analitzar la temperatura de l’aigua observant l’informe de la climatologia de la Temperatura Superficial de la Mar (TSM) en la conca mediterrània que servix, també, d’indicador dels efectes del canvi climàtic.