POLÍTICA

Mazón compleix cent dies de govern i s'enfronta als seus primers pressupostos que seran “durs, estrictes i seriosos”

LAURA HERRERAS - 23/10/2023

El president de la Generalitat lamenta haver rebut “el pitjor deute, inversió i dèficit de la història” i per això seran uns pressupostos “difícils”

Carlos Mazón fa cent dies com a president de la Generalitat. El canvi, que va prometre el llavors candidat i líder del PP i que, cent dies després d'arribar al govern assegura que està complint. I així es pot veure en alguns dels seus compromisos electorals que avui ja són una realitat: com la rebaixa fiscal o la reducció dels alts càrrecs al Consell.

Aquest dilluns ha estat preguntat per aquests cent dies de balanç: “El govern del canvi està en marxa, ho hem posat en marxa tenint clar per on volíem començar i tenim clar per on continuarem. […] Iniciarem un camí de braços oberts a la inversió, estem treballant i la situació que ens hem trobat en arribar al govern no serà una excusa per seguir endavant”.

El cap del Consell ha fet un repàs de les fites aconseguides en aquests cent dies, com el fet d'acabar amb el govern “més car de la història”: “Hem reduït sous i despesa dels polítics extraordinàriament aquests primers dies”. Sobre la rebaixa fiscal, Mazón ha recordat que han acabat amb “l'impost de la mort” i han estès la supressió de l'impost de successions i donacions que abans només estava per a les grans empreses i ara també arriba a les famílies.

"Hem anunciat un gran paquet de deduccions socials a l'IRPF que tenen a veure amb la salut, el benestar, l'esport i les persones més necessites, que són aquelles rendes cotitzant per baix dels 32.000 euros a l'any", cosa que també portava al seu programa electoral el líder del PP a la Comunitat Valenciana. Sobre habitatge, ha explicat que també s'ha reduït de manera important l'impost als que més ho necessiten, i especialment als joves.

Mazón ha continuat enumerant les fites de la seua gestió aquests mesos, com l'anunci de la reducció del cànon de l'aigua, “especialment per a les famílies vulnerables” o la simplificació burocràtica que ofega pimes i autònoms.

Reversió als hospitals

En matèria sanitària, el cap del Consell ha recordat l'anunci recent de revertir i reprendre la gestió directa dels hospitals, “pensant no en la ideologia sinó en la qualitat assistencial i en rebaixar les llistes d'espera”.

Sobre aquest tema s'ha manifestat el líder del PSPV-PSOE i expresident Ximo Puig, que ha destacat la importància que el PP “es desdiga” de tot el que havia dit les legislatures anteriors i definixca “el que ha estat un gran fracàs que ells mateixos van iniciar”, com va ser el model Alzira: “Ells mateixos reconeixen que va ser un gran fracàs”.

El secretari general dels socialistes valencians també ha destacat que estaran "molt atents" a les liquidacions a Ribera Salut ia les altres empreses i ha indicat i exigiran que s'inicie "quan toque el procés de reversió de l'hospital d'Elx".

Primers pressupostos de Carlos Mazón

Entre els reptes propers que enfrontarà el nou president és el dels seus primers pressupostos, que Mazón reconeix que “són durs per una situació econòmica heretada lamentable”. En aquest sentit, el cap del Consell ha recordat que recullen “el pitjor deute, inversió i dèficit de la història” i amb uns comptes “extremadament difícils”.

“Hem de posar en marxa aquesta terra garantint els millors serveis socials, sanitat i educació però cal fer un esforç en la gestió econòmica”, ha dit el president qui ha advertit que seran uns comptes “dures, rigoroses, estrictes i serioses ” però de “creixement”.

També s'hi ha manifestat Ximo Puig, que ha respost que l'herència rebuda “ha estat que tots els indicadors econòmics i socials estan millor que els que va deixar el PP”. En aquesta mateixa línia, l'expresident ha lamentat que espera uns pressupostos "en funció d'una posició política que ha expressat que els serveis fonamentals no és el que els preocupa" i ha recordat que "quan baixen els impostos als que més tenen i es fa un procés de desamortització fiscal” és evident que “hi ha problemes a l'hora d'abordar les polítiques redistributives”.