SOCIETAT

Un matrimoni valencià malalt gana la batalla a Hisenda per la Renda de 2017

ELPERIODIC.COM - 20/04/2022

El Ministeri les reclamava 4.500 euros d'una anualitat, encara que el deute podria haver superat els 20.000 euros

Escac a Hisenda. Un matrimoni valencià ha aconseguit guanyar la batalla al Ministeri per la Renda de 2017 i el seu cas podria ser el de moltes persones que han treballat una part de la seua vida a l'estranger.

Concretament aquesta parella va emigrar a França en la dècada dels 90, romanent una dècada al país veí, i l'any 2000 van tornar a València. En l'actualitat, tots dos tenen una incapacitat permanent absoluta que els impedeix treballar: ell pateix leucèmia en estat avançat i es troba en tractament amb quimioteràpia, mentre que la dona pateix des de 2015 la síndrome de Brugada, una malformació cardíaca d'origen genètic que poden provocar-li síncopes o fins i tot mort sobtada en qualsevol moment.

El matrimoni, a la fi de 2021, va rebre una carta d'Hisenda en la qual l'organisme públic li reclamava prop de 4.500 euros corresponents a la Renda de 2017. La dona ja cobrava una pensió per la seua malaltia a Espanya i, pel mateix concepte, rebia una de França. No obstant això, Hisenda només li reconeixia l'exempció de la pensió espanyola i li requeria directament aquest pagament per no haver tributat per la pensió francesa. “La parella, a més, es va témer el pitjor perquè van pensar que l'ens públic podria reclamar-los una quantitat similar per les declaracions de la Renda dels exercicis posteriors, generant-se un deute que podria superar els 20.000 euros”, afirma Juan Luis Benlliure, advocat del matrimoni valencià.

Per a casos similars, el Tribunal Suprem fins ara sempre havia donat la raó a l'Agència Tributària i, després de consultar tant a assessors de la Seguretat Social com a especialistes en la matèria de pensions de l'estranger, tots coincidien que no hi havia res a fer. A més, en haver presentat el matrimoni la declaració de la Renda conjunta, feia que es dispararen les quantitats a pagar, sense possibilitat de refer-la de manera individual. El despatx d'advocats semblava tenir tot en contra, però va trobar una escletxa per a la defensa del cas: Hisenda ha de reconèixer l'exempció en Renda de la pensió estrangera si la Seguretat Social espanyola ha examinat prèviament la salut del contribuent.

En el cas del matrimoni valencià, ella, abans de demanar la pensió de França, ja havia rebut el vistiplau de la Seguretat Social respecte a la seua incapacitat, per la qual cosa no tenia sentit que ara Hisenda demanara una segona revisió per les quantitats cobrades al país veí. Benlliure Salañer va basar principalment en aquest argument el recurs presentat davant Hisenda. Aquesta setmana tots dos van rebre per fi una bona notícia: l'Agència Tributària els ha notificat al fet que anul·lava la quantitat sol·licitada, estimant íntegrament la seua argumentació.

“La conclusió és que Hisenda ha de reconèixer l'exempció en Renda de les pensions estrangeres si la Seguretat Social espanyola ha examinat prèviament la salut del contribuent, i haja reconegut la seua incapacitat permanent”, conclou l'advocat valencià Juan Luis Benlliure, que amb l'estimació del recurs guanyat estableix un precedent legal del qual podrien beneficiar-se en un futur milers de contribuents.