MASSANASSA | CULTURA I ESPECTACLES

La presentació del llibre Els noms dels pobles valencians i l'exposició Tradicions de Massanassa obrin les XXIX Festes del 9 d'octubre

ELPERIODIC.COM - 04/10/2024

L'Ajuntament de Massanassa aposta per fomentar la tradició de la localitat i posar en valor la identitat valenciana

La Sala Gabriel Cualladó de Massanassa va acollir ahir dijous 3 d'octubre la conferència El Nom de Massanassa i els d’altres pobles de l'Horta Sud i la presentació del llibre Els noms dels pobles valencians, d'Abel Soler, doctor en Història Medieval i filologia Catalana. Un acte que va estar presentat per l'escriptor i veí de Massanassa, Carles Penya-roja.

L'esdeveniment va estar emmarcat dins de les XXIX Festes del 9 d'octubre de Massanassa, com a inici perfecte per a posar en valor la identitat valenciana.

Els noms dels pobles valencians arreplega, en entrades o fitxes ordenades alfabèticament per comarques, explicacions sobre 888 noms de municipis, pobles o pedanies de tot el territori valencià, on s'arreplega els testimoniatges escrits més antics del topònim, detalls històrics sobre l'origen cultural o la fundació del nucli de població, entre altres qüestions.

Seguidament, va tindre lloc la inauguració de l'exposició Tradicions de Massanassa, on l'Ajuntament de Massanassa mostra el valor tan arrelat i tradicional del poble a la ciutadania amb elements materials i documentals que els aproxima a la història del municipi.

L'exposició gira entorn a tres eixos: la festa, el treball tradicional i la documentació històrica.

La festa representada principalment per les aparellades de Massanassa, element singular que adorna les cavalleries en ocasió de les cavalcades festives i que converteixen a Massanassa en un dels pocs pobles que compten amb eixe element festiu. I, al costat de les aparelladas, el carro, símbol perenne del treball agrícola, mitjà de transport i eina indispensable en el camp. Tots dos elements es transformen en el “Carro de la Murta”, relíquia tradicional de la qual Massanassa és pràcticament l'únic i últim exponent i que es considera imprescindible per a obrir la tradicional Cavalcada de Sant Joan i, també, preparar els carrers per on passarà la processó del Santíssim Crist de la Vida.

Amb este carro s'obri un dels apartats de la present exposició: les eines del treball agrícola, que va ser durant molts anys i fins fa unes dècades, el principal sector productiu de Massanassa.

Pel que respecta a la documentació històrica, es presenten fotografies d'un edifici singular del poble com és el campanar de l'Església Parroquial de Sant Pere i, també, algunes fotografies aèries i plans amb els quals es poden apreciar l'evolució urbana de la localitat des del segle XVIII fins al segle XX.

Segueix amb reproduccions de documents històrics que assenyalen el naixement de Massanassa dins del Regne de València en el segle XIII, com són les anotacions en el Llibre del Repartiment de les donacions que feia el rei i la primera menció a la repoblació cristiana de Massanassa, després de la conquesta per Jaume I.

Es completa este apartat documental amb còpies de les escriptures de dos dels edificis emblemàtics de Massanassa com són la Casa dels Obrers i l'Alqueria de Sòria, al costat d'unes pàgines del Registre Civil de Massanassa, que es conserven des de 1871 en el Jutjat de Pau.

Per a finalitzar l'exposició, la tercera secció la conforma unes fotografies de treballs en els oficis de l'agricultura, els cards, la fabricació de guitarres o els oficis artesanals de l'espart.

“Hem de mantindre les tradicions vives i donar-les a conéixer a les futures generacions per a no perdre les nostres arrels com a poble. Agraïsc la labor dels Servicis de Cultura, Biblioteca i Arxiu i la gran col·laboració de l'equip de voluntaris de la Biblioteca i Fons Local, la Penya El Carro de Massanassa, el Jutjat de Pau de Massanassa, la Parròquia de Sant Pere i veïns com Salvador García i Vicent Minuesa per cedir temporalment documents a l'arxiu municipal”, expressa l'alcalde, Paco Comes.

Sense cap dubte, una mostra que ha de visitar-se per a conéixer i recordar els orígens del municipi. L'exposició estarà oberta al públic per a la seua visita fins a l'11 d'octubre en horari de dilluns a divendres de 18:00h a 20:00h.

MÉS FOTOS