POLÍTICA

Marzà: “La pròxima legislatura assumirem des de la Generalitat les principals institucions culturals de les Diputacions”

ELPERIODIC.COM - 12/04/2019

Compromís ha organitzat l’acte ‘La cultura és imparable’ per a presentar les línies de treball en matèria cultural per part de la coalició per a la pròxima legislatura i prendre nota de les propostes que plantege el sector de les indústries culturals i creatives valencianes.

L’acte ha estat encapçalat pel candidat al Congrés, Joan Baldoví, i el candidat a les Corts per castelló, Vicent Marzà. La trobada ha estat amenitzada per la DJ Nonai Sound i la grafitera La Nena Wapa Wapa ha realitzat una intervenció durant l’acte.

Baldoví ha realitzat l’obertura de l’acte posant èmfasi en el dret a la cultura per part de les persones i en la cultura com a motor econòmic i eina per al canvi del model productiu valencià: «L’objectiu fonamental de Compromís és garantir que s'acomplisquen els drets culturals dels valencians i les valencianes. Perquè entenem que la política cultural és una política social, i això implica desplegar mesures que s’adrecen a totes les persones i a tot el nostre territori».

Així mateix, Vicent Marzà ha anunciat que «la pròxima legislatura assumirem des de la Generalitat les principals institucions culturals de les Diputacions per a dotar de múscul en l’àmbit autonòmic diverses institucions culturals» i ha afegit: «D’aquesta manera, tant el personal com el pressupost del MuVIM, el Teatre Escalante o la Institució Alfons el Magnànim estaran adscrits a Cultura de la Generalitat».

L’acte ha estat conduït per Verònica Ruiz i també ha comptat amb les intervencions de Marga Landete per a parlar sobre mesures encaminades a impulsar la música; Irene Ballester per a abordar les arts plàstiques; Dolors Pedrós, per a parlar de llibre; Ramon Rosselló per a exposar accions relacionades amb les arts escèniques; Ximo López per a explicar mesures en matèria de patrimoni; i Francesc Felipe per a parlar de la línia programàtica en matèria d’audiovisuals.

En aquest context, Marzà també ha fet esment a l’anunci de la campanya ‘Tria un llibre’, que s’activarà durant la pròxima legislatura. Adreçada als xiquets i xiquetes de 6 anys, fomentarà que s’adquirisquen de forma gratuïta llibres de lectura per afavorir que les famílies s’acosten a les llibreries valencianes, s’incentive la lectura dels menuts i s’anime a la lectura en l’àmbit familiar.

Així mateix, s’ha detallat que en la pròxima legislatura Compromís pretén impulsar una Llei Valenciana de les Arts Escèniques, aprovarà l’Estatut de la Música, impulsarà el programa Patrimoni Edificant, crearà un Market Place valencià audiovisual i reforçarà el model del Centre del Carme Cultura Contemporània amb espais semblants a les ciutats de Castelló i Alacant.

Balanç de legislatura en matèria cultural: reconstrucció, democratització i impuls del sector

Vicent Marzà ha exposat les directrius dutes a terme en matèria cultural al capdavant de Cultura de la Generalitat durant aquests quatre anys de legislatura: «Calia deixar enrere la política de l’ocurrència i el clientelisme per iniciar una nova etapa basada en la planificació i la sostenibilitat del sector. Per això, posàrem en marxa un pla de xoc que tenia tres objectius fonamentals: la reconstrucció cultural, la democratització de la cultura i l’impuls del sector».

Pel que fa a la reconstrucció cultural, Marzà ha comentat que «reactivàrem tots els sectors productius i apostàrem decididament per convertir la cultura en un dels motors de la nostra economia amb el pla ‘Fes Cultura’ i la reobertura dels mitjans de comunicació públics amb À punt».

Respecte a la democratització de la cultura, Vicent Marzà a incidit en cinc eixos: l’increment de pressupost, la potenciació de preus assequibles, la millora de la difusió i l’augment de la producció i recerca de nous públics: «Hem consolidat el Circuit Cultural Valencià triplicant el pressupost i doblant el nombre de municipis; hem creat la Capitalitat Cultural Valenciana; la creació d’abonaments i descomptes als espais culturals de la Generalitat han atret públic nou; L’App de Cultura s’ha establert com a eina pràctica per consultar l’oferta cultural; i la Motxilla Cultural ha desplegat un munt d’activitats didàctiques per a fomentar nous públics i creatius del futur».

Totes aquestes iniciatives s’han traduït en un increment important del consum cultural dels valencians i valencianes. Des de 2015, el nombre d’espectadors d’arts escèniques s’ha incrementat un 71% i s’ha duplicat el nombre de visitants als museus.

En matèria de potenciació dels sectors culturals valencians «s’ha incentivat la participació i la professionalització», segons Marzà i ha fet referència a la Mesa de la Cultura Valenciana, on estan representants tots els sectors culturals, i al Codi de Bones Pràctiques, que regula l’accés als òrgans de direcció de les institucions culturals. Sense oblidar les mesures ja desenvolupades en matèria d'internacionalització «tant en la participació directa a fires internacionals estratègiques, com en la creació de línies de finançament», ha destacat.

Finalment, pel que fa a xifres, Marzà ha recalcat els augments pressupostaris que s’han dut a terme aquesta legislatura. Pel que fa a arts escèniques l’increment ha estat d’un 151 %; en potenciació del llibre i la lectura s’ha arribat als 7 milions; En música s’ha duplicat el pressupost i en 2019 s’ha arribat als 3,5 milions d’euros; En audiovisuals també s’han duplicat les ajudes fins als 6 milions d’euros; i en matèria de museus l’IVAM ha passat dels 6 milions d’euros als 9,3 milions, el Centre del Carme dels 2,4 als 4,6 milions d’euros i el Museu de Belles Arts de València dels 3,5 als 5,2 milions d’euros.

Vicent Marzà ha conclòs que «açò és només el principi del camí. Queda molt per fer i continuarem imparables potenciant el pensament crític i la cultura per fer front als reaccionaris, al pensament únic i a la banalitat i l’oportunisme».

MÉS FOTOS