Marzà: “L’accés de l’alumnat amb necessitats especials a les TIC és un dret universal que l’escola ha de garantir”
Educació crea una guia que orienta els equips docents en l’elaboració de continguts digitals accessibles per a tot l’alumnat
Educació de la Generalitat, amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, ha creat una guia d’accessibilitat a les TIC amb recomanacions i consells, tant per a l’elaboració de continguts digitals, com per a l’ús de les opcions d’accessibilitat més comunes que els diferents sistemes operatius posen al nostre abast.
El conseller Vicent Marzà ha comentat que “l’accés a les tecnologies de la informació i la comunicació forma part del dret universal que ha de garantir l’escola valenciana equitativa i inclusiva que estem construint, en què cap alumne ni cap alumna ha de tindre impediments per a utilitzar aquestes eines educatives de treball”.
El document ha estat elaborat per la Direcció General d’Inclusió Educativa i orienta els equips docents en les múltiples possibilitats de transformació, interconnexió, representació i expressió que ofereixen les TIC perquè tot l’alumnat, tinga les característiques que tinga, puga accedir-hi.
Així, d’una banda, presenta una sèrie de consells per a l’elaboració de continguts digitals accessibles; i de l’altra, les opcions d’accessibilitat més comunes dels diferents sistemes operatius. “La combinació d’ambdós”, explica la directora general d’Inclusió Educativa, Raquel Andrés, “pot millorar notablement l’experiència d’ús: per a una part de l’alumnat resulten imprescindibles, per uns altres, més confortabilitat”.
“El disseny de continguts digitals accessibles i la utilització de les opcions d’accessibilitat dels sistemes operatius poden contribuir al fet que les persones usuàries del programari específic i/o productes de suport participen i aprenguen amb més autonomia”, recalca Andrés.
La guia, que és d’accés lliure per a tota la comunitat educativa, es pot descarregar en l’apartat de publicacions del web d’Inclusió Educativa (https://ceice.gva.es/va/web/inclusioeducativa/accessibilitat).
Consells per a generar materials digitals accessibles
A l’hora de generar materials digitals accessibles dirigits a l’alumnat, la guia aconsella, entre altres, l’ús de lletra de pal sec compatible amb tots els sistemes operatius i amb una mida d’entre 12 i 14 punts, així com emprar audiovisuals subtitulats i tindre present que tots els elements no textuals com ara les imatges han d’incloure una descripció del seu contingut.
Quant a les diferents funcions d’accessibilitat tant visual, com auditiva i física amb què compten els principals sistemes operatius (SO), la guia fa un repàs a les més comunes i generalitzades.
“Aquestes funcions d’accessibilitat”, apunta Raquel Andrés, “per la seua versatilitat i senzillesa, permeten un ús més autònom i avantatjós dels dispositius electrònics a l’alumnat amb Necessitats Específiques de Suport Educatiu (NESE)”.