Marina Albiol: "El govern central fa 10 mesos que no contesta al Parlament Europeu sobre la supressió de les ajudes a VPO"
La portaveu d'Esquerra Unida al Parlament Europeu Marina Albiol ha adreçat una carta a la Representació Permanent d'Espanya davant la Unió Europea en què insta al Govern a respondre al requeriment que va formular l'abril de 2016 la Comissió de Peticions de l'Eurocambra, reclamant un informe sobre la supressió de les ajudes a la VPO: "Considerem totalment impresentable jo no només que en 10 mesos no hagen respost al Parlament Europeu, tota una mostra de manca de respecte per les institucions continentals quan al govern central del PP no li convé. El més lamentable és que deixen d'oferir informació a milers de persones afectades per la supressió d'aquestes ajudes a l'habitatge protegit. Una vegada més, el PP mostra que les institucions públiques són simples ferramentes que utilitza quan li són favorables als seus interessos, mentre que quan no li convé ni tan sols es digna a complir amb les seues obligacions".
En el mes d'abril de 2016 la Comissió de Peticions del Parlament Europeu va debatre la petició presentada per membres de la Plataforma d'Afectats per l'Eliminació de les Ajudes a l'Habitatge Protegit del País Valencià, i a resultes d'aquell debat l'Eurocambra va decidir reclamar els informes corresponents sobre el tema al govern central i també al govern valencià. La resposta de l'executiu autonòmic va arribar el passat mes de novembre, però a hores d'ara encara no s'ha registrat cap contestació per part del govern de Rajoy. Per a Marina Albiol, "aquest incompliment pot deure's a dues causes: per una banda, la negligència, i per altra l'ocultació. I no són excloents una de l'altra. La negligència, perquè sembla desastrós que passen 10 mesos sense que el Govern puga emetre un informe relativament senzill que només ha de recollir informació existent. L'ocultació d'informació ens sembla més greu, perquè realment el que es debat a la Comissió de Peticions és si l'executiu del PP ha complit la normativa europea durant els darrers anys en quant a habitatge protegit, cosa que ha costat molts diners a persones afectades".
En aquest sentit, cal recordar que la petició presentada per la Plataforma es referia a dos possibles incompliments: d'una banda, les anomenades 'restriccions en subsidiació', que feien referència a la supressió retroactiva de les pròrrogues de subsidiació de préstecs convinguts VPO, afectant a més de 300.000 famílies que han tingut que assumir sobrecostos d'entre 90 i 300 euros al mes per préstec hipotecari protegit. En segon lloc, la petició incloïa també la reclamació d'informació sobre l'evolució dels tipus d'interés de l'habitatge protegit: els tipus són fixats pel Ministeri de Foment a partir de l'indicador IRPH, i han seguit una tendència per sobre del mercat lliure; i Brussel·les rebutja que es puga prendre l'IRPH com a referència per l'habitatge protegit. En paraules de Marina Albiol, "es pot arribar fins i tot a comprendre que el PP no vulga destapar davant Europa les seues vergonyes, i evidenciar que amb les seues polítiques perjudica a la ciutadania per a beneficiar als bancs i les entitats financeres. Però tard o d'hora ho haurà de fer, així que el que resulta més reprovable i fins i tot mesquí és que no coopere per remetre la informació que li pertoca i es pose fi, com abans millor, a la situació que estan passant centenars de milers de persones".