Marina Albiol alerta de possibles efectes negatius del Brexit sobre l'agricultura i la ramaderia
La portaveu d'Esquerra Unida al Parlament Europeu Marina Albiol alerta sobre els efectes negatius sobre la ramaderia i l'agricultura que el Brexit pot suposar en tant que les quotes d'importació de productes agraris pactades per al conjunt de la UE amb l'eixida del Regne Unit s'hauran de repartir entre els altres territoris: "Hi ha efectes negatius derivats del Brexit, que podríem anomenar indirectes, que poden tindre una repercussió important sobre el nostre camp, com ara el repartiment de les importacions. La UE tanca acords amb altres països comprometent-se a importar una quantitat determinada durant uns anys; ara, que desapareix un dels principals estats consumidors, com es repartiran les quotes de les importacions? Hauran de repartir-se les quantitats entre els que queden? Això amb tota probabilitat causarà desajustos importants en la producció local".
Albiol ha formalitzat una pregunta a la Comissió Europea en què cita un cas concret que serveix com a exemple: la UE té un conveni amb Nova Zelanda mitjançant el qual es compromet a importar 230.000 tones de carn de xai i cabra a l'any. D'aquesta quantitat total, el Regne Unit en rep aproximadament el 40%, de forma que es desconeix què passarà amb aquesta quota que deixarà de consumir Regne Unit i, per tant, podria passar als altres territoris europeus, perjudicant el sector productiu local: "És, ni menys ni més, que d'un dels molts problemes que s'ha trobat la Comissió Europea derivats d'un Brexit que els ha agafat absolutament a contrapeu. I molt ens temem que, donats els precedents que acumulem, qui acabarà patint els pitjors efectes d'aquests desajustos seran els xicotets productors", indica Albiol.
En la seua pregunta, Albiol inquireix la Comissió si existeixen informes o estudis sobre l'afecció del Brexit a aquesta mena d'acords; i alhora, si s'ha establert alguna mena de regla per a la negociació d'aquestes quotes amb el nou escenari que es dibuixa després de l'eixida britànica: "Necessitem saber si, després de tants mesos de negociació i de converses després del Brexit, hi ha ja dades sobre com afectarà al nostre camp directament i indirectament. Les decisions a les negociacions s'han de prendre pensant en els interessos de la ciutadania, i en matèria agrícola, s'ha de prestar una atenció especial als sectors que sempre acaben més malparats amb les polítiques europees. La PAC ha ferit el nostre medi agrari; el CETA i altres convenis amb tercers països com el de Sudàfrica estan deixant tocat de mort el sector primari; i ara, si a més el Brexit també acaba perjudicant els segments més vulnerables de l'agricultura, les autoritats europees acabaran d'ofegar el sector".