MEDI AMBIENT

Maria Diago Giraldós, nova degana del Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana

ELPERIODIC.COM - 05/12/2024

Diago estarà acompanyada per una Junta de Govern integrada per 9 col·legiats experts en biodiversitat, investigació i empresa

El Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana (COBCV) ha fet oficial el nomenament de la seua nova Junta de Govern. Després de la realització d'eleccions i en sessió de Junta del 18 de novembre de 2024, es va proclamar a María Diago Giraldós nova degana del COBCV. Diago substitueix en el càrrec a Francisco J. Espinós. María Diago estarà acompanyada en la Junta de Govern per: Carmen Espinós Armero, Sandra Córdoba Lloria, Loreto Crespo Vila, Adela Torres Calatayud, María del Carmen Laborda Fernández, Maite Ibáñez José, Iván Ruano Oliver, Julio Madrigal Matute i Elena Martínez Cámara.

La nova Junta pretén representar els serveis que presten els biòlegs gràcies als seus múltiples àmbits professionals. Des de persones que treballen en ecologia i biodiversitat fins a les quals desenvolupen ciència bàsica en genètica i bioquímica. Però també s'han incorporat aquelles que despleguen la seua labor en nutrició i salut o en la docència. Sense tampoc oblidar al sector empresarial implicat a avançar sota els principis d'economia circular i a les quals treballen en instruments d'ordenació territorial. Per tant, en els tres sectors productius "els biòlegs tenim molt a dir i aportar" ha destacat Diago.

"L'ús de noves tecnologies i l'aparició de la IA donen una aparent imatge de democratització del coneixement i, no obstant això, observem una preocupant i creixent falta de formació bàsica en ciència i comprensió del món biològic del qual depén directament la nostra pròpia existència" ha ressaltat María Diago. Per això, el Col·legi tindrà un compromís per a contribuir a la difusió d'una cultura científica de qualitat i excel·lència mitjançant iniciatives dirigides a promoure publicacions, conferències, taules redones, jornades formatives, exposicions, així com el bon ús de les tecnologies i eines digitals. "Per a això buscarem la col·laboració amb entitats públiques i privades que estiguen alineades amb aquests fins" ha indicat la nova degana.

María Diago ha finalitzat afirmant que "ara més que mai el COBCV ha de ser visible tant per als poders públics, institucions, col·legis professionals i el conjunt de la societat valenciana, perquè la crisi ambiental i ecològica en la qual estem immersos -amb terribles conseqüències socials i econòmiques com les ocorregudes després de la recent DANA en la nostra Comunitat-, ens obliga a això".

María Diago en breu

Biòloga per la Universitat de València, ha desenvolupat el seu treball professional durant quasi tres dècades com a consultora ambiental independent des dels camps d'instruments d'ordenació territorial o estudis d'indicadors de sostenibilitat fins als formatius que l'han portada a impartir cursos i màsters universitaris. Aquesta trajectòria la va conduir a ser directora general de canvi climàtic i qualitat ambiental del Govern Valencià durant la novena legislatura, així com ser la responsable de la gerència de l'Associació de Gestors de Residus Industrials de la Comunitat Valenciana.

Directora del projecte Sustentable, la primera guia gastronòmica de la Comunitat Valenciana que va introduir l'anàlisi de sostenibilitat ambiental i la implementació de la RSC en l'activitat restauradora. Membre fundadora de l'associació Tarucu, per a la conservació de la biodiversitat de la dacsa i difusió del seu cultiu i gastronomia. Membre de la Reial Societat Econòmica d'Amics del País de València.

Entre altres, ha sigut coautora i/o coordinadora de 'Sostenibilidad medioambiental de la vida social y económica de la Comunidad Valenciana' (1996-97), 'Sostenibilidad ambiental. El papel de la Administración Local' (2001), 'El proyecto necesario. Construir un desarrollo sostenible a escala regional y local' (2002), 'Llibre Verd del territorio valencià' (2007), 'Terra Crítica 2001-2007' (2008), D'e Sussex al Egeo' (2013), 'Maquillajes y mermeladas' (2014), 'Gastronomía de proximidad' (2017), 'Alimentos... ¿ecológicos, de Km 0 o de proximidad?' (2018), 'Montañas, guardianas de vida' (2022), 'Sustentable. Guía de Restaurantes de la Comunidad Valenciana' (2020, 2023).