METEOROLOGIA

El mapa de la Comunitat Valenciana es torna groc i taronja amb multitud d'avisos: poques zones es deslliuraran dels aiguats

ELPERIODIC.COM - 18/09/2024

Aquest dijous els avisos s'estenen a més zones pels forts ruixats, que aquest dimecres van deixar més de 100 litres en alguns punts

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha activat l'avís taronja al litoral de Castelló i alerta groga per a pràcticament tota la Comunitat Valenciana, advertint d'un dijous 19 de setembre marcat per la inestabilitat atmosfèrica i fortes precipitacions. Només el sud d'Alacant es deslliura d'aquesta alerta, encara que no estarà exempt de nuvolositat i ruixats dispersos.

Així doncs, en pràcticament qualsevol punt de la geografia valenciana plourà,, amb ruixats persistents i acumulats que podrien aconseguir importants valors de precipitació, en total es poden registrar 60 litres per metre quadrat en 12 hores.

L'interior s'uneix a la loteria de la pluja

Zones de l'interior, que aquest passat dimecres a penes van rebre grans quantitats de pluja, en aquesta ocasió sí que es veurà afectat, amb alta possibilitat d'acumular 20 litres per metre quadrat en tan sols una hora.

Sens dubte, i de complir-se les prediccions meteorològiques, seria una gran notícia per als embassaments, encara que recordem que poden ser precipitacions molt irregulars, tal com ha ocorregut la passada jornada de dimecres.

Temperatures fresques i alta humitat

Malgrat les fortes pluges i tempestes, les temperatures es mantindran sense canvis significatius respecte al dimecres, amb valors propis d'aquesta època de l'any.

No obstant això, la sensació tèrmica serà més baixa a causa de l'alta humitat i al vent, la qual cosa augmentarà la sensació de fred i humitat.

Per què aquestes pluges tan intenses al setembre?

Les pluges de setembre són típiques en la Comunitat Valenciana, però enguany es presenten amb especial intensitat a causa de la confluència de diversos factors atmosfèrics, com la presència d'una borrasca a l'Atlàntic i l'entrada d'aire fred en capes altes de l'atmosfera. Aquesta combinació ha generat una situació d'inestabilitat que afavoreix la formació de núvols de tempesta i la caiguda de precipitacions abundants.