MANISES | POLÍTICA

Manises s’agermanarà amb la ciutat portuguesa de Barcelos amb la ceràmica i l’artesania com a eix comú

ELPERIODIC.COM - 31/10/2023

L’adhesió s’oficialitzarà amb una visita institucional i la signatura de l’acord

El municipi valencià és l’única localitat d’Espanya que pertany a la Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco en la categoria d’artesania i arts populars

Manises s’agermana amb la ciutat portuguesa de Barcelos, amb la qual comparteix el títol de Ciutat Creativa de la Unesco en l’àmbit de l’artesania i arts populars, per a posar en relleu la tradició ceràmica de les dos regions, mitjançant sinergies i l’intercanvi d’experiències culturals, comercials i diplomàtiques. Aquesta ciutat del districte de Braga és coneguda per la llegenda del gall de Barcelos, la qual narra la intervenció d’un gall mort com a prova d'innocència d’un home acusat d'un crim i que s’ha convertit en símbol de Portugal.

L’alcalde de Manises, Javier Mansilla Bermejo, ha mostrat la seua satisfacció per l’acord: “és una fita molt important per al nostre municipi, junt al reconeixement de la Unesco l’any 2021 com a Ciutat Creativa en l’àmbit de l’artesania i les arts populars, perquè així s’amplia el ventall d’oportunitats per a portar la ceràmica produïda a Manises arreu del món”. “Amb l’agermanament amb Barcelos, fem més forta la nostra ciutat i expandim la xarxa del clúster ceràmic maniser, així com protegim el nostre gremi artesà”, ha afegit el primer edil.

L’agermanament de Manises amb Barcelos s’ha aprovat per unanimitat aquest dimarts al ple ordinari del mes d’octubre, l’acord del qual s’oficialitzarà amb una visita institucional i la signatura de l’adhesió.

Dins d’aquest marc, el 10 de novembre tindrà lloc la inauguració de l’exposició “El fantàstic món del Figurat de fang de Barcelos”, que estarà disponible perquè el públic puga visitar-la fins al 25 de gener de 2024, a la Sala d'exposicions del MUMAF. La mostra presenta peces d’artesania realitzades amb fang, materialitzades en figures que reflecteixen les tradicions orals, la memòria col·lectiva i el patrimoni cultural dels habitants de la ciutat lusitana.

Entre d’altres objectius, l’agermanament d’ambdues ciutats pretén potenciar el sector de la ceràmica mitjançant la formació i la introducció de la digitalització en el desenvolupament dels processos productius, a més d’afavorir la participació simultània d’iniciatives, com ara exposicions per arreu de la Unió Europea, i projectes per a salvaguardar els interessos i la identitat de l’artesania local.

Així, Manises és l’única localitat d’Espanya que pertany a la Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco en la categoria d’artesania i arts populars, una distinció que també ostenta el municipi portugués de Barcelos. La Unesco, mitjançant aquesta xarxa de ciutats arreu del món, pretén situar la creativitat com a motor del desenvolupament urbà sostenible, la inclusió social i la influència cultural.