Manises reconeix la trajectòria d’Arturo Mora amb el premi ‘9 d'Octubre’
L'Ajuntament de Manises guardonarà a Arturo Mora Benavent amb el «Premi 9 d'Octubre Ciutat de Manises 2019» per la seua carrera professional com a ceramista. L'alcalde de Manises, Jesús Borràs i Sanchis, serà l'encarregat de lliurar el reconeixement més important que atorgarà el consistori el proper dia 3 d'octubre, a les 19:30 hores, a l'Auditori Germanies.
L’alcalde de Manises, Jesús Borràs i Sanchis, s'ha mostrat orgullós d'adjudicar aquest premi, aprofitant la festivitat del 9 d'Octubre, a un maniser que ha dedicat tota la seua vida a mantindre viu el nostre més apreciat ben patrimonial i cultural. «El seu continuat esforç, la seua humilitat personal i professional i l’altíssim nivell de la seua producció ceràmica fan d’Arturo Mora Benavent un innegable mereixedor d’aquest guardó», ha assegurat l’alcalde.
Arturo Mora, ha dut a terme la recuperació integral de la producció de la ceràmica tradicional de l'obra daurada, en tots els seus aspectes tècnics estètics i formals, la qual cosa ha quedat registrada al documental “La cocción de la cerámica tradicional del reflejo metálico de Manises”. En 1958, el seu iaio, Salvador Mora Zorrilla, i el seu pare, Salvador Mora Escobar, van fundar la fàbrica de ceràmica decorativa, a la qual Arturo Mora continua treballant, actualment, amb un enfocament més artesanal basat en la posada al dia d'una tradició secular.
La tècnica del reflex metàl·lic aplicada a la ceràmica sorgeix i es desenvolupa a l'Iraq abasí durant el segle IX, i d'allí passa posteriorment a l’Al-Ándalus, on al segle XIII es té constància segura de la seua producció a les ciutats de Màlaga i Murcia. A principis del S. XIV el IV Senyor de Manises, Pere Boïl, es va preocupar perquè les terrisseries del seu senyoriu treballaren amb aquesta nova tècnica, possiblement mitjançant la incorporació d'artesans ceramistes vinguts del regne nassarita de Granada. Aquesta ceràmica va aconseguir el seu màxim apogeu durant el S. XV coincidint amb l'auge cultural i econòmic de la ciutat de València. No obstant això un mercat decreixent va provocar quasi la desaparició de la tècnica del reflex metàl·lic al segle XIX.
Tot i encara, a la fi del segle es va produir el seu renaixement, associat al moviment historicista, que es materialitzà en la recuperació de la ceràmica hispà-àrab i a les diverses seqüeles que han col·laborat a mantindre amb vida a Manises aquesta especialitat fins a sobrepassar el segle XXI al taller d'Arturo Mora.