MANISES | SOCIETAT

L'arxiu municipal de Manises revela la història d'un heroi republicà mort en combat

ELPERIODIC.COM - 14/05/2024

Rafael Belda Linares va ser un jove aviador establit a Manises durant la II República

L'arxiu municipal de Manises obri una nova secció al seu portal de difusió dedicada a un heroi maniser de la II República, el jove tinent Rafael Belda Linares, qui va morir en xocar en combat contra un aparell enemic a Amposta (Tarragona) el matí del 10 d'octubre de 1938.

Aquest fons documental rescata de l'oblit un heroi local de Manises, el jove aviador republicà Rafael Belda Linares, i obri la porta a continuar augmentant el coneixement sobre ell i, en general, sobre el moment històric de la II República i la Guerra Civil a la localitat de Manises.
Encara que va nàixer a Ayora l’any 1915, Rafael Belda Linares es va traslladar amb la seua família molt prompte a Manises, on es va arrelar amb una gran activitat empresarial als sectors del transport públic, la mecànica i la ceràmica, eixos econòmics de gran importància al municipi durant l'època.

Segons la documentació disponible, el jove Rafael Belda Linares es va allistar al servei militar el 2 d'abril de 1936 i, posteriorment, junt amb 3000 aspirants més, es va presentar a Múrcia a l’ ‘Arma d'Aviació’ i va optar el mes de novembre d'eixe any a un curs de pilot en la base aèria de San Javier.

Durant els seus serveis de pilot, va ascendir a sergent i posteriorment a tinent, pels combats mantinguts contra l'aviació “nacional” (del bàndol revoltat) i italiana. Va derrocar deu naus enemigues, així com va destruir una bateria antiaèria a l'Ebre. Entre altres gestes, la detenció d'un comandant italià en posar les rodes del seu avió Policarpov I-15 “Chato” sobre les ales del Fiat CR 32 “Chirri” el va obligar a aterrar a l'aeroport de Manises, base de la qual era el cap de la tercera Esquadrilla del Grup 26 denominada “La Patrulla Campesina”.

Tota esta documentació procedeix d'una donació que un dels seus nebots, José Ricardo Vento Belda, va fer a l'arxiu municipal l'any 2016. Posteriorment, va aportar nous materials localitzats en la seua tasca d'investigació del passat del seu familiar.

Des d'aquestes línies animem la ciutadania a participar i aportar material per a formar part del fons de la història de la nostra ciutat i així contribuir a la difusió del saber col·lectiu, mitjançant l’adreça de correu electrònic: arxiu@manises.es

Pots visitar la pàgina web: http://arxiu.manises.es