SOCIETAT

Loteria de Nadal: de qui és el premi si estàs casat o en procés de divorci?

ELPERIODIC.COM - 14/12/2022

Això és el que has de tindre en compte per a evitar possibles incidències

Que et toque la Grossa de Nadal pot ser una de les alegries més grans per a les famílies que posen en els dècims tota la il·lusió i esperances.

No obstant això, hi ha uns certs moments en què sorgeixen els dubtes.

Per això, Légalitas ha analitzat què s'ha de tindre en compte per a evitar que sorgisquen possibles incidències en ser un dels afortunats del sorteig de Nadal.  

Si s'està casat, de qui és el premi del dècim?

Si el matrimoni està en règim de guanys i un dels cònjuges és agraciat en el sorteig de la loteria, el premi tindrà caràcter de guanys, és a dir, que serà dels dos.

Si el matrimoni és en règim de separació de béns, el premi serà exclusivament per al cònjuge que va comprar el dècim. Encara que si va ser comprat per tots dos cònjuges, els correspondrà, de manera privativa, als dos en el percentatge corresponent.

Així, si el matrimoni està casat en règim de “societat a guanys”, l'article 1351 del Codi Civil estableix de manera expressa que els guanys obtinguts en el matrimoni formaran part de la societat a guanys, independentment de la procedència dels diners amb la qual es va adquirir el dècim.

Què succeeix si el matrimoni està en procés de separació?

El Codi Civil estableix que la societat a guanys es dissol en el moment en la qual es decreta el divorci i, per tant, pot considerar-se que el dècim premiat és de guanys.

En aquest sentit, el Tribunal Suprem ha establit en diverses sentències la possibilitat de retrotraure la data de dissolució de la societat a guanys a la separació de fet, havent de complir-se els següents requisits: cessament de manera efectiva de la convivència conjugal, que aquest cessament siga mantingut en el temps i voluntat de posar fi a la societat, no actuant de manera que puga portar a la confusió de patrimonis.

Per això, serà el cònjuge que ha adquirit el dècim qui haja d'acreditar que es compleixen les condicions exposades amb anterioritat a l'efecte de considerar que el premi obtingut és privatiu seu.

En tot cas, aquesta qüestió serà discutida en el procediment de liquidació de la societat a guanys en la seua fase de formació d'inventari, però, en cap cas, en el procediment de divorci.