AGRICULTURA

L'ombra de la taca negra en la taronja s'estén: La UE l'ha detectada en 5 vaixells sud-africans en l'últim mes

ELPERIODIC.COM - 11/10/2023

AVA-ASAJA demana que es tanquen les fronteres fins que comprove que Sud-àfrica garanteix la sanitat vegetal

La Unió Europea va detectar durant el mes de setembre passat cinc carregaments de cítrics procedents de Sud-àfrica contaminats amb la plaga de quarantena Phyllosticta citricarpa, el fong causant de la taca negra dels cítrics: una intercepció en llimes, una en mandarines i tres en taronges. Sumades a les 33 intercepcions de taca negra en el que va de campanya d'exportació a Europa, els cítrics sud-africans ja acumulen un total de 38 deteccions infestades d'aquesta malaltia que, en cas d'introduir-se i propagar-se en la citricultura comunitària, provocaria greus pèrdues al sector.

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) denúncia que “aquest nombre d'intercepcions de taca negra en els cítrics sud-africans és una barbaritat i col·loca a la Comissió Europea en una posició insostenible i vergonyosa”. Per això, sol·licita als europarlamentaris que impulsen “una reprovació als comissaris, direccions generals i responsables polítics amb competències en aquesta matèria si no tanquen indefinidament les fronteres a tots els cítrics de Sud-àfrica fins que els inspectors comunitaris comproven que aquest país tercer és capaç de garantir la seua sanitat vegetal. Mentre continuen mirant cap a un altre costat, seran còmplices d'un risc fitosanitari intolerable que amenaça la citricultura europea per uns particulars interessos comercials”.

Falsa arna

L'informe mensual de la UE també informa d'una intercepció de la falsa arna (Thaumatotibia leucotreta) en un enviament de mandarines originàries de Sud-àfrica. Sobre aquest tema, AVA-ASAJA adverteix que “aquesta nova detecció de falsa arna en mandarines sud-africanes torna a posar de manifest la necessitat d'estendre el tractament en fred a totes les espècies de cítrics que tenen el risc de propagar aquesta plaga de quarantena. No té cap sentit científic que únicament s'aplique aquest mecanisme a les taronges, quan les mandarines i les aranges també comporten el mateix risc fitosanitari”.

L'organització presidida per Cristóbal Aguado també recorda que “Sud-àfrica no està fent bé el tractament en fred en els seus enviaments de taronges, ja que, tal com va denunciar la interprofessional Intercitrus, no està aplicant la temperatura de tractament sobre la part central de la fruita tal com estableix la normativa, sinó sobre la temperatura ambient del contenidor, per la qual cosa no està garantint l'eliminació de les possibles larves de la plaga a l'interior dels fruits. En aquest sentit, la Comissió està beneficiant a Sud-àfrica permetent que aquest país tercer incomplisca la seua pròpia normativa. Els seus representants no són dignes d'ostentar el càrrec que ocupen”.

Finalment, AVA-ASAJA destaca que Sud-àfrica encapçala de nou el rànquing mundial en nombre d'incidències comercials, aconseguint al setembre la xifra total de 99 notificacions, especialment en cítrics. AVA-ASAJA assegura que “totes aquestes notificacions demostren que Sud-àfrica no és un país tercer de fiar i que els responsables europeus que el consenten tampoc ho són”.