TURISME

L'ocupació hotelera de la Comunitat Valenciana s'acosta a les dades d'abans del covid

ELPERIODIC.COM - 18/07/2022

Castelló és la província que es queda més ressagada, amb un 74,3%

Ja tenim les dades d'ocupació hotelera corresponents a la primera quinzena de juliol 2022, primer període del gruix de la temporada alta turística. En aquesta quinzena s'han complit els pronòstics i les dades d'ocupació s'han situat en valors pròxims als de 2019 pràcticament en quasi totes les destinacions, confirmant la fortalesa de l'activitat turística.

Malgrat els inconvenients que s'estan succeint en aquest inici de temporada, les ganes de viatjar i les vacances tornen a escalar posicions en la prioritat de despesa dels consumidors espanyols i europeus. A la vista de les dades sembla que, almenys en l'inici de la temporada, les dificultats econòmiques, la situació dels aeroports o la setena ona de Covid no estan afectant de manera important al ritme de reserves.

Benidorm és la destinació en el qual la distància sobre juliol 2019 s'obri fins més de 3 punts, però el seu marcat component internacional ha fet que siga la destinació més afectada per les cancel·lacions, vagues i caos que es viu en molts aeroports i especialment als quals uneixen Regne Unit amb l'aeroport d'Alacant. Destaquen de nou els portuguesos que apareixen com a tercer mercat en importància després d'espanyols i britànics, per la qual cosa s'ha recuperat la tradicional estructura del mercat internacional.

La Costa Blanca manté la seua tendència i frega la normalitat de 2019, la qual cosa igualment ocorre a València que registra la millor dada d'ocupació mitjana amb un 89,3% en aquesta primera quinzena gràcies al bon comportament sobretot del mercat nacional.

Castelló manté un 74,3% d'ocupació mitjana, construïda sobre un 82% de mercat nacional.

Les previsions per a la segona quinzena de juliol marquen ritmes molt similars a aquests, per la qual cosa l'ocupació de juliol estarà entre el 85 i el 90% de mitjana a final del mes.

Benidorm

La primera quinzena del mes de juliol deixa en la destinació de Benidorm una mitjana d'ocupació hotelera del 85%, la qual cosa suposa un increment de 1,4 punts percentuals respecte a la quinzena anterior. No obstant això, encara està lluny d'aconseguir els valors de 2019, últim any de normalitat, quan per al mateix període d'estudi es va observar un 88,9% d'ocupació (consulte l'evolució setmanal de l'ocupació hotelera en el gràfic de barres de l'informe).

Durant el període estudiat, el turisme domèstic (47,5%) manté el seu pes un dels principals mercats emissors de la destinació. Dins del mercat internacional, el turista britànic es consolida com a principal mercat emissor (37,2%), arribant a superar al mercat nacional. Li segueixen a llarga distància els mercats portuguès i belga amb un 4,4% i 1,8% respectivament. Finalment, trobem als mercats neerlandès, romanès i irlandès amb una representativitat del 1,4%, 1,3% i 1,1% respectivament. La resta de mercats presenten quotes més baixes sempre per davall de l'1%.

Quant a la previsió per a la 2a quinzena del mes de juliol, s'espera un 83,3% d'ocupació mitjana. Registre que pot veure's alterat amb les reserves i/o cancel·lacions d'última hora.

Costa Blanca

Durant la primera quinzena del mes de juliol, la Costa Blanca (sense incloure Benidorm) aconsegueix un 80,1% d'ocupació, la qual cosa suposa un valor exactament igual a l'observat durant la quinzena anterior (consulte l'evolució setmanal de l'ocupació hotelera en el gràfic de barres de l'informe).

En la Costa Blanca, els turistes nacionals (71,3%) han predominat sobre els internacionals (28,7%) durant el període estudiat. Aquest últim, ho encapçalen com a principals mercats emissors el britànic, belga i neerlandès, amb un 7%, 3,9% i 2,5% respectivament. Seguidament es troben França (2,1%), Països Baixos (1,9%) Islàndia (1,5%), i Irlanda (1,3%). Finalment, ens trobem amb el mercat alemany amb un 1%. La resta de destinacions estudiades no superen l'1% de representativitat en cap cas.

Respecte a les previsions, per a la segona quinzena del mes de juliol s'espera un 80,8%, en línia amb els valors observats en les últimes quinzenes, encara que com de costum s'espera poder depassar aquestes dades amb les reserves d'última hora.

València

Durant la primera quinzena de juliol, els hotels de la província de València han vist incrementats lleugerament els seus últims registres d'ocupació fins al 89,3%, la qual cosa suposa un increment de 2,6 punts percentuals respecte a la quinzena anterior. Així, la província de València es queda a tan sols 0,5 punts percentuals d'aconseguir els valors observats en 2019 (consulte l'evolució setmanal de l'ocupació hotelera en el gràfic de barres de l'informe).

Si ens centrem en la destinació turística de Gandia, l'ocupació mitjana ha sigut d'un 87,6%, la qual cosa suposa un increment de 0,5 punts percentuals respecte a la quinzena anterior.

Segons les dades recopilades en la nostra enquesta, la província de València ha mantingut la incidència del mercat nacional respecte a la quinzena passada amb un 57,2% de la quota total. Pel que fa al mercat internacional, s'ha recuperat l'important repartiment de mercats que trien València com a destinació: el principal ha sigut Regne Unit amb un 5,9%, seguit del neerlandès (4,6%), americà (4,2%) i italià (3,9%). Per darrere es troben el francès, alemany, belga i suís, amb un 3,4%, 2,6%, 2,4% i 1,7% respectivament. En últim lloc podem trobar a Romania (1,2%), Noruega (1,1%) i Portugal (1%). La resta de mercats analitzats no superen l'1% d'importància relativa en cap cas.

La previsió d'ocupació per a la següent quinzena es fixa en un 82,5% encara que s'espera poder superar aquests valors gràcies a les reserves d'última hora, tal com ha ocorregut durant les últimes setmanes.

Catstelló

La província de Castelló ha vist incrementada la seua taxa d'ocupació durant la primera quinzena del mes i acaba aconseguint un 74,3% de mitjana el que suposa un creixement de 1,6 punts percentuals respecte a la quinzena anterior (consulte l'evolució setmanal de l'ocupació hotelera en el gràfic de barres de l'informe).

El mercat nacional resta terreny una vegada més al mercat internacional representant el 81,9% del total de turistes que visiten la província. En l'altre 18,1% trobem com a mercat més destacat el britànic amb un 3,7% d'importància relativa. Seguidament, podem trobar als mercats francès, italià i romanès amb un 3,5%, 1,8% i 1,6% respectivament. En última posició podem trobar als mercats americà (1,3%) i alemany (1,1%). La resta de mercats emissors no superen en cap cas l'1% de representativitat a la província de Castelló.

La previsió de la segona quinzena de juliol és del 75,7% encara que, com és habitual, s'espera poder superar aquest valor amb les reserves d'última hora produïdes durant aquest període.