L’obra fotogràfica compromesa i innovadora d’Ana Teresa Ortega arriba a Navarra amb el suport del Consorci de Museus
El Museu Universitat de Navarra mostra l’exposició ‘Passat i present, la memòria i la seua construcció’, d’Ana Teresa Ortega (Alacant, 1952), guardonada amb el Premi Nacional de Fotografia 2020
El Museu Universitat de Navarra mostra l’exposició ‘Passat i present, la memòria i la seua construcció’, d’Ana Teresa Ortega (Alacant, 1952), guardonada amb el Premi Nacional de Fotografia 2020
Ana Teresa Ortega (Alacant, 1952) va ser una de les primeres artistes que des de l’àmbit de la fotografia va trencar, a final dels anys huitanta i inici dels noranta, amb el medi fotogràfic tradicional, traslladant la imatge a nous suports, amb les seues fotoescultures.
El Museu Universitat de Navarra acull l’exposició ‘Passat i present, la memòria i la seua construcció’, d’Ana Teresa Ortega (Alacant, 1952), guardonada amb el Premi Nacional de Fotografia 2020 en reconeixement a la seua trajectòria de més de 30 anys. Coproduïda pel Consorci de Museus i comissariada per Pep Benlloch, recull el treball de l’artista des dels anys noranta fins a l’actualitat i permet conéixer en profunditat aquesta obra fotogràfica diversa i compromesa.
La mostra, que es va poder visitar en les sales Ferreres i Goerlich del Centre del Carme Cultura Contemporània de València en 2019, és fruit de la convocatòria pública del Consorci de Museus ‘Trajectòries’. Segons el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, “a través d’aquesta convocatòria estem revisant la trajectòria d’artistes i col·lectius valencians posant en valor el treball de creadores com Ana Teresa Ortega i les seues aportacions a l’art contemporani espanyol”.
Aquest projecte pren com a punt de partida l’exposició ‘Visió-revisió’ de 1990, i com a tancament, els seus projectes més recents, realitzats en l’última dècada, alguns dels quals es mostren per primera vegada al públic. Les seues fotoescultures evolucionen cap a obres de gran fondària conceptual i reflexiva mentre van guanyant en lleugeresa en adoptar nous materials. El ferro i l’acer del seu origen donen pas als metacrilats i suports transparents, mentre l’autora ens convida a reflexionar entorn de la idea de la memòria i la seua construcció.
La mostra es presenta fins al 10 d’octubre en les sales i els corredors expositius de la planta -1 del Museu Universitat de Navarra, estructurada de forma cronològica, a través de diverses sèries: ‘Fotoescultures’ (corredor expositiu i atri); ‘Figures de l’exili’ (corredor expositiu i atri); ‘La biblioteca, una metàfora del temps’ (sala 3); ‘Jardins de la memòria’ (sala 1); ‘Pensadors’ (corredor expositiu); ‘Cartografies silenciades’ (sala 4.1); ‘De treballs forçats’ (corredor expositiu); ‘Llocs del saber i exili científic’ (sala 4.3); i ‘Presències ombrives, una altra vegada la memòria’ (sala 2).
Enric Mira i Pep Benlloch assenyalen en el text que acompanya l’exposició, que aquesta proposta permet “contemplar l’obra en el seu conjunt per a endevinar els interessos de fons, tant estètics com teòrics, que sustenten la coherència de la seua trajectòria, entendre l’ús de diferents suports i materials, a més de constatar la vocació conceptual i reflexiva que s’articula a través d’un llenguatge fotogràfic sobri i contingut, sense concessions retòriques”.
En paraules de l’artista, les diverses sèries que integren la mostra “plantegen diferents reflexions entorn dels mitjans de comunicació i de la consideració de la història com a forma de memòria, individual i col·lectiva: com a través de la història coneixem la nostra identitat, d’on venim i quines són les nostres arrels”.
Així mateix, explica que la mostra descobreix “projectes relacionats amb els ‘mass media’, d’altres més aïna amb el pensament de l’escriptura de l’exili a través de diferents escriptors del segle XX, treballs que parlen sobre l’exili en uns termes més ambigus, d’altres relacionats amb la lectura, amb la lectora com a figura… Trobarà llibres, lligalls, biblioteques… Em serveix per a parlar, a escala simbòlica, de com, a través de la lectura, generem un espai de llibertat que ens permet pensar-nos”.
‘Ana Teresa Ortega. El pensament exiliat’
Al mateix temps, de la mà del Consorci de Museus, el Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA) acull la mostra ‘Ana Teresa Ortega. El pensament exiliat’, en la qual s’exhibeix la peça pertanyent a la seua sèrie ‘Pensadors’ (2002), una de les primeres incorporacions que va fer la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport a la seua Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat, en 2017.
Per a Pérez Pont, “les dues exposicions contribueixen a estendre el projecte cultural del Consorci de Museus promovent el coneixement i l’interés per l’obra dels creadors i creadores valencians i especialment pel treball d’Ana Teresa Ortega en un moment en què ha sigut reconeguda amb un dels guardons més importants en l’àmbit de la fotografia a escala estatal”.