OCUPACIÓ

Llum verda a la regulació del teletreball: aquests són els detalls de la nova llei

ELPERIODIC.COM - 22/09/2020

Amb aquesta llei es garanteix la igualtat de drets es treballe presencial o telemàticament

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un Reial decret de Llei pel qual es regula el teletreball en tota Espanya. Una nova normativa, propiciada per la necessitat d'allunyar als treballadors de les oficines durant els mesos més greus de la crisi sanitària, que ha sigut acordada pel Govern i els agents socials.

El Reial decret llei atorga a les persones treballadores a distància els mateixos drets que les que exerceixen les seues activitats en els locals de l'empresa i es fonamenta en la voluntarietat i l'acord de persones treballadores i persones ocupadores.

Segons la nova norma s'entendrà com a treball a distància regular “aquell que es preste, en un període de referència de tres mesos, un mínim del 30% de la jornada o el percentatge proporcional equivalent en funció de la duració del contracte de treball”. A més, s'apunta que la negativa del treballador a optar pel teletreball “no seran causes justificades de l'extinció de la relació laboral ni de les condicions de treball”.

Al llarg de la norma, el paper de la negociació col·lectiva es reforça, amb remissions expresses tan importants com la regulació de l'exercici de la reversibilitat (volta al treball presencial després d'acordar el treball a distància) per les parts, el dret a la desconnexió, la identificació dels llocs de treball i funcions susceptibles de ser realitzats a través del treball a distància, les condicions d'accés i desenvolupament de l'activitat laboral mitjançant aquest model organitzatiu, una duració màxima del treball a distància, així com continguts addicionals en l'acord de treball a distància.

Drets dels treballadors

De manera paral·lela, el Reial decret contempla els principals drets de la treballadora i del treballador a distància, com ara el dret a l'abonament i compensació de despeses.

Entre ells, destaca que La persona treballadora no assumirà cap despesa relacionada amb els equips, eines, mitjans i consumibles vinculats al desenvolupament de la seua activitat laboral. A més, la persona que desenvolupa treball a distància podrà flexibilitzar l'horari de prestació de serveis en els termes establits en l'acord de treball a distància i la negociació col·lectiva.

Finalment, es regula el dret al registre horari adequat, que haurà d'incloure el moment d'inici i finalització de la jornada; i el dret a la prevenció de riscos laborals, una avaluació de riscos que haurà de tindre en compte els riscos característics d'aquesta modalitat de treball, especialment factors psicosocials, ergonòmics i organitzatius.