ECONOMIA I NEGOCI

La llum segueix en alça: l'usuari mitjà pagarà el rebut més car de la història per tercer mes consecutiu

ELPERIODIC.COM - 02/11/2021

Des de Facua denuncien que el Govern segueix sense escometre noves mesures per a reduir les tarifes

Segons l'anàlisi de FACUA-Consumidors en Acció sobre l'evolució de la tarifa semirregulada PVPC, el rebut de l'usuari mitjà ha aconseguit a l'octubre els 120,68 euros, un 86,8% per damunt dels 64,61 euros del mateix mes de l'any passat.

L'associació critica que el Govern segueix sense escometre noves mesures per a reduir les tarifes elèctriques una vegada que s'han mostrat clarament insuficients les dutes a terme al juny -baixada de l'IVA- i setembre -baixada dels càrrecs regulats i l'impost especial sobre l'electricitat-.

FACUA està reclamant a l'Executiu de coalició que impose durant almenys sis mesos un descompte mínim del 50% en la factura elèctrica sotmesa a la tarifa semirregulada PVPC de la immensa majoria de famílies, excloent només a les de rendes més altes. Descompte que, igual que l'actual model de bo social, seria a càrrec de les principals energètiques que operen a Espanya de manera proporcional a les seues quotes de mercat. L'associació adverteix que la directiva europea del sector permet aplicar aquest tipus d'intervencions.

L'associació recorda que els canvis escomesos de manera conjuntural en el bo social la setmana passada només beneficiaran a 1,2 milions d'usuaris, la reduïda xifra de beneficiaris d'aquest. En aquest sentit, lamenta que seguisca sense escometre's la reforma del bo promesa en l'acord de coalició signat per PSOE i Unides Podemos. En aquest sentit, FACUA adverteix de la necessitat d'augmentar de manera considerable tant el nombre de quilowatts hora de consum bonificats com la quantitat de famílies que puguen acollir-se a aquests descomptes en funció de la seua renda, així com eliminar la seua aplicació a qualsevol família nombrosa sense tindre en compte els seus nivells d'ingressos, alguna cosa que resulta injust i contradictori.

Altament improbable que Sánchez complisca la seua promesa

En el que va d'any, la factura de l'usuari mitjà s'ha situat en una mitjana de 86,02 euros, la qual cosa representa una pujada del 11,5% respecte als 77,18 euros de tot 2018, l'any que el president del Govern s'ha compromés reiteradament a igualar una vegada descomptat l'IPC. "Complirem amb les mesures que ja hem pres i les que puguem prendre", "ho tenim estudiat", va afirmar Pedro Sánchez el passat 14 d'octubre en una entrevista en La Sexta.

L'associació assenyala que fins i tot si s'aconseguira l'objectiu del Govern, una cosa altament improbable, les tarifes elèctriques continuarien sent desproporcionadament altes. En aquest sentit, recorda que al gener de 2018, el hui president del Govern va demanar a Mariano Rajoy explicacions i mesures davant la carestia del rebut de la llum, que va continuar pujant al llarg d'aqueix any fins a situar-se en el segon més car de la història. Que aquest Govern emprenga un gran canvi en la regulació del sector per a reduir els elevats marges de benefici de l'oligopoli elèctric és una qüestió de coherència política, assenyala FACUA.

Tres rebuts han batut rècords

En els últims tres mesos, els consumidors han patit els rebuts més cars de la història de manera consecutiva. Fins a l'agost passat, quan la factura de l'usuari mitjà va ascendir a 93,10 euros, el rebut més car de la història havia sigut el del primer trimestre de 2012: 88,66 euros mensuals (amb l'IVA al 18%). Al setembre es va situar en 102,71 euros, tornant a batre tots els rècords, la qual cosa ha tornat a ocórrer aquest octubre.

A l'octubre de 2020, el preu del kWh es va situar en una mitjana de 12,41 cèntims (amb el 27,19% d'impostos indirectes inclosos). Aquest octubre, el preu mitjà ha sigut de 26,98 cèntims en horària vall, 31,01 cèntims en horari pla i 33,57 cèntims en horari punta (inclòs el 10,55% d'impostos indirectes que s'apliquen en les factures emeses des del 16 de setembre). La mitjana aritmètica entre els tres trams ha sigut de 30,52 cèntims, un 145,9% més que fa un any. La mitjana ponderada prenent com a referència el consum de l'usuari mitjà en cada tram ha sigut de 29,93 cèntims, un 141,2% més elevada que al setembre de 2020.

Boicot a l'oligopoli

Davant els abusos tarifaris i el xantatge en el qual han arribat a incórrer les elèctriques amb l'amenaça de tancament de les nuclears després de les mesures aprovades pel Govern, FACUA està cridant als consumidors al boicot contra l'oligopoli energètic. Així, l'associació proposa als consumidors sense bo social que tinguen contractada la llum o el gas amb Iberdrola, Endesa o Naturgy que les abandonen sol·licitant l'alta amb una altra comercialitzadora.

El boicot també va dirigit contra les filials de les empreses de l'oligopoli que ofereixen la tarifa PVPC en llum i la regulada TUR en gas. Es tracta de les comercialitzadores de referència Curenergía (Iberdrola), Energia XXI i Energia Ceuta XXI (Endesa) i Comercialitzadora Regulada Gas & Power (Naturgy).

L'usuari mitjà

L'usuari mitjà utilitzat per FACUA en les seues anàlisis té una potència contractada de 4,4 kW -la mateixa en horari punta i vall- i un consum de 366 kWh mensuals. És un perfil elaborat després de l'anàlisi de diverses desenes de milers de factures d'habitatges habitats. Quant als percentatges de consum en els tres trams horaris del nou sistema de facturació, l'associació ha pres com a referència el perfil d'usuari mig tradicional sense discriminació horària publicat per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que consumeix el 45% de l'electricitat en l'horària vall, el 29% en l'horari punta i el 26% en l'horari pla.

De dilluns a divendres, l'horari punta s'aplica de 10 a 14 hores i de 18 a 22 hores, el pla de 14 a 18 hores i de 22 a 00 hores, i la vall de 00 a 8 hores. Dissabtes, diumenges i festius nacionals s'aplica les 24 hores l'horària vall.