LLÍRIA | MEDI AMBIENT

Llíria promou un projecte per a obtindre gas renovable dels seus residus urbans

ELPERIODIC.COM - 18/06/2021

L'Ajuntament presenta una planta de biodigestió promoguda per Genia Bioenergy amb el suport de Enagás, que serà capaç de generar més de 13 milions de m³ de gas sostenible

L'Ajuntament de Llíria ha donat a conéixer hui un projecte avantguardista en la gestió dels seus residus orgànics amb la construcció d'una planta que produirà gas de manera sostenible a partir de l'acció de bacteris anaerobis, que viuen en absència d'oxigen, sobre els residus que es produeixen en la localitat.

La planta està promoguda i dissenyada per Genia Bioenergy, enginyeria energètica valenciana especialitzada en energies renovables i compta amb el suport de Enagás. Serà capaç de biodigerir 90.000t dels residus orgànics que es generen en la localitat cada any iniciant un model de sostenibilitat, descarbonització i economia circular.

El projecte ha sigut presentat hui amb la presència de l'alcalde Manolo Civera, la directora general d'Indústria i Energia, Empar Martínez, i el Ceo de Genia Bioenergy, Gabriel Butler.

En el procés, els residus orgànics de tota mena, des de la fracció orgànica dels RSU, fins als produïts per l'activitat agroalimentària i el fem de bestiar boví, es convertiran mitjançant processos biològics naturals (l'acció dels bacteris) en 13 milions de m³ de gas cada any o uns 60 GWh/any d'energia tèrmica. Amb el gas produït podrien cobrir-se les necessitats de 8.500 llars.

El gas obtingut de fonts renovables serà sotmés a un procés de depuració per a ser convertit en biometà i injectat en la xarxa de gas natural, des d'on es distribuirà per al seu consum en indústries, llars o com a combustible per a vehicles.

Beneficis mediambientals

A més d'obtindre un valor en forma d'energia renovable a partir de residus, el procés inclou importants beneficis mediambientals per a Llíria i el planeta. Resol el problema de la necessitat de gestionar de manera sostenible els residus, perquè redueix l'emmagatzematge en abocadors i facilita adequar-se a la normativa europea que exigeix que al 2035 no més del 10% dels residus acaben allí. Evita l'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle a l'atmosfera, redueix l'emissió d'olors, la proliferació d'insectes, patògens i altres molèsties. En el procés es produeix també un substrat amb alt contingut en productes fertilitzants de fàcil absorció per les plantes que pot tornar a la terra iniciant un cicle d'economia circular.

L'alcalde Manolo Civera ha anunciat que el projecte que s'inicia ara i se situarà en el sector industrial de Capa Blava, “podria estar operatiu al començament de 2024, després d'obtindre totes les autoritzacions administratives pertinents que tractarem d'agilitar en la mesura que siga possible”, al mateix temps que ha volgut agrair “tot el suport que ha prestat a la iniciativa la secretària autonòmica Rebeca Torró” que no ha pogut assistir a l'acte.

“Amb esta planta, Llíria se situa en l'avantguarda quant a la gestió residus, aconseguim obtindre valor d'ells, en forma d'energia renovable i productes fertilitzants, reduïm l'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle fent un pas cap a la descarbonització i l'economia circular”, ha destacat també el primer edil.

La instal·lació, una vegada en funcionament, crearà 12 llocs de treball qualificats directes per a la seua gestió i altres 60 indirectes.

Esta és una iniciativa avantguardista a Espanya, on actualment només 2 instal·lacions similars injecten gas renovable a la xarxa, enfront de les 232 d'Alemanya o les 131 de França. En este sentit, Gabriel Butler, Ceo de Genia Bioenergy, ha afirmat que este tipus de projectes ecosostenibles “són estratègics per al nostre país, perquè ofereixen solució a dos problemes apressants, la necessitat de gestionar els residus que generem de manera sostenible i la necessitat de reduir la dependència dels combustibles fòssils i importats”.

El biogàs i el biometà són les úniques energies provinents de fonts renovables que poden generar-se independentment de les condicions de sol o vent, usar-se per a qualsevol de les grans aplicacions energètiques: elèctrica, tèrmica o com a carburant i pot ser emmagatzemada amb facilitat per a ser usada quan es necessita. Per això, a tota Europa es considera com una important alternativa energètica sostenible que aconsegueix aplicar l'economia circular a la producció d'una energia neta.

MÉS FOTOS