Llíria dedicarà l'Agenda per la Igualtat de Gènere 2021 a les dones que van treballar en la indústria lliriana i comarcal
L'Arxiu Municipal recollirà documentació sobre este col·lectiu
L'Agenda Municipal per la Igualtat de Gènere 2021 farà un homenatge a les dones que van ser protagonistes en la indústria lliriana i comarcal del segle XX. Per això, des de la Regidoria d'Igualtat, junt amb l'Arxiu Municipal de Llíria, s'ha fet una crida a la col·laboració de totes aquelles que van treballar en este sector i puguen aportar testimonis, fotografies o documentació, per a poder recollir informació amb la qual s'elaborarà l'Agenda d'Igualtat, i amb el qual es pretén sensibilitzar tots els anys a la societat sobre esta qüestió.
En este projecte de l'Arxiu Municipal i la regidoria, es comptarà també amb la col·laboració dels investigadors locals Amparo Castillo i Joan Josep Adrià, per a documentar les històries de les dones que van protagonitzar esta etapa industrial a la ciutat i a la comarca. Amb tota la documentació i els testimonis recollits s'iniciarà un estudi al voltant del protagonisme femení i les seues conseqüències socials, culturals i econòmiques en la indústria local i comarcal durant el segle XX.
Cal recordar que l'accés al món laboral de moltes dones llirianes, es va vore afavorit per la instal·lació de nuclis industrials al municipi entorn dels inicis del segle XX. Les produccions de tallers i fàbriques com les de la Seda, la de conserves “La Cervantina” d'Enrique Blat, la dels sacs dels germans Ríos, la de llana i mantes de Rufino Badenas, Creacions Edeta (Ca Morató), Ca Madu, Basteros, Muebles Valero, Les Maces, la fàbrica de caixetes d’Alario-Aliaga, la fàbrica de bosses de mà de José García, i ja més recentment i extrapolant a l'àmbit comarcal, la coneguda empresa de teixits texans Lois, entre altres més, van ser elaborades per mà d'obra femenina.
Les persones interessades a col·laborar en este projecte poden acudir a l'Arxiu Municipal (C/Juan Izquierdo, 1) de dilluns a divendres de 9 a 14 hores o bé contactar en el telèfon 962792766, o en el correu electrònic arxiu@lliria.es. El termini per a presentar qualsevol document, foto o testimoni serà fins al pròxim 31 d'octubre.