LLÍRIA | CULTURA I ESPECTACLES

L'església de la Sang complix cent anys com a Monument Nacional

ELPERIODIC.COM - 30/09/2019

Llíria commemora l'aniversari del reconeixement rebut pel temple el 1919

Per mitjà de Reial Orde de data de 29 de setembre de 1919 i publicada en la Gaceta de Madrid el dia 5 d'octubre d'eixe mateix any, l'església de la Sang de Llíria va ser declarada Monument Nacional, sent el primer edifici religiós de la Comunitat Valenciana a rebre tal distinció. Cal assenyalar que per a tal reconeixement es van tindre en compte sengles informes emesos per la Real Academia de la Història i la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando.

La casualitat va voler que la declaració coincidira amb la festivitat de Sant Miquel, patró de la ciutat, i anit l'Ajuntament de Llíria va organitzar un acte per a commemorar esta singular efemèride, dins del programa d'activitats que està realitzant al llarg de tot l'any. 

Este esdeveniment commemoratiu es va iniciar amb l'actuació del Grup de Danses i Rondalla El Tossal a la plaça situada enfront del temple. Ja en l'interior de l'església va comptar amb les intervencions de l'alcalde Manolo Civera, el director territorial de Presidència de la Generalitat Francisco Molina, i el secretari de la Confraria de la Sang, Antoni Llibrer, de l'entitat religiosa de la qual l'antiga església de Santa Maria va acabar prenent el nom.

Manolo Civera va destacar que la Sang “és una de les nostres majors joies artístiques i històriques. Els llirians i llirianes ens sentim molt orgullosos d'este llegat patrimonial dels nostres avantpassats, un extraordinari espai religiós, cultural i turístic”. Alhora que va voler “agrair a la Confraria de la Sang la seua inestimable contribució a la conservació del temple durant més de quatre segles”.

Concert de música del XIII

La vetlada va concloure amb el concert oferit per Jota Martínez Ensemble i la cantant Mara Aranda, amb el programa “Instrumentos para trovar y danzar en la Llíria del siglo XIII”.  La formació va tocar instruments musicals representats en el teginat del mateix temple, que han realitzat diferents luthiers i Jota Martínez. En les policromies es van identificar un total de 19 instruments, alguns d'ells repetits, dels que s'han reconstruït 10 distints que apareixen en esta interessant obra d'art.

El temple

Construïda entre finals del segle XIII i inicis del XIV, l'església de la Sang és un dels millors exemples de l'arquitectura de Conquista. La seua construcció es va realitzar en la cima de la Vila Vella del municipi, sobre l'antiga mesquita, de la que encara es conserven alguns vestigis.

El temple, de base rectangular en una única nau, destaca pel seu sostre, que atresora un teginat mudèjar amb motius vegetals i heràldics, escenes cavalleresques i altres d'animals del bestiari medieval.

A més, en les seues parets es conserven pintures murals de la primera època en què es representen imatges i escenes de Sant Esteve, Sant Bartomeu, Sant Pere Màrtir de Verona i Santa Bárbara.

La portada principal, construïda a mitjan segle XIV, consta d'una triple arquivolta sobre columnes gòtiques, amb una decoració que fa referència a Déu sobre el tro celestial en forma de lleó i la vida terrenal en forma humana, animal i vegetal.   

MÉS FOTOS