L'Ajuntament de Llíria treballa en l'eliminació del cactus invasor en el municipi
Estes noves actuacions, impulsades per l'àrea de Medi Ambient, prioritzen les zones amb major potencial d'expansió
L'Ajuntament de Llíria està duent a terme una nova campanya d'eliminació del cactus invasor en el terme municipal, dins del seu compromís amb els Objectius del Desenvolupament Sostenible.
Després de l'eliminació dels focus aïllats en el Tossal de Santa Barbara, les actuacions actualment se centren en el control de les zones amb major potencial d'expansió del cactus. Concretament els treballs s'estan desenvolupant en el barri del Pic, en la confluència dels carrers Mayans i Timoneda, així com en l'inici de la sendera PR des del Monestir de Sant Miquel cap a Els Olivarets
El dispositiu està format per quatre peons forestals i un capatàs, i compta a més amb el reforç del personal de les Brigades de Biodiversitat de la Conselleria. Els treballs tindran una duració de 10 jornades, en les quals es preveu l'eliminació de tots els exemplars de Cylindropuntia pallida en les zones d'actuació. Durant els 5 primers dies de treballs ja s'han eliminat uns 3.600 quilos de cactus.
Totes estes accions formen part d'un Pla Integral en el qual treballa el Consistori i que es troba en la fase final de la seua redacció. Este decideix les àrees afectades en unitats de gestió, indicant quines zones requereixen intervindre amb major urgència, el seu grau d'especialització i el tipus de tractament per a cadascuna d'elles.
D'esta manera poden planificar-se els recursos necessaris per a dur a terme les accions i la seua temporalització. A més, des de la Regidoria de Medi Ambient consideren que és vital la conscienciació ciutadana, per la qual cosa també s'inclouran campanyes d'informació i conscienciació sobre esta mena d'espècies invasores.
La responsable de l'àrea, Consuelo Morató, ha indicat que “tant les persones com els animals han d'evitar l'accés a zones amb presència de cactus, per la qual cosa es recomana accedir al Monestir només pel carrer San Miguel o la sendera PR”. “A més, en el cas d'espècies exòtiques, el paper de la ciutadania és clau en la detecció, control i sobretot per a evitar la propagació”, ha explicat l’edila.
Així mateix, Morató també ha recalcat que este tipus d'iniciatives permeten continuar amb el compliment del Pacte d’Alcadies i de l'Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides.