LLÍRIA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

L'Ajuntament de Llíria facilitarà a les urbanitzacions la connexió a les xarxes de clavegueram i depuració

ELPERIODIC.COM - 08/02/2018

El ple de Llíria va acordar en la seua última sessió l'establiment de noves modalitats de gestió per a facilitar la implantació del servici de clavegueram en aquelles zones que ja compten amb col·lectors generals, a més d'ampliar les opcions en els sistemes de depuració d'aigües residuals. D'esta manera, el municipi dóna un important salt qualitatiu per a eradicar els abocaments en el subsòl.

A partir d'ara, amb la proposta aprovada inicialment en l'Ordenança d'Abocaments, els veïns podran gestionar la implantació del servici de clavegueram en els nuclis residencials, sense tindre l'obligació d'executar el Programa d'Actuació Integrada (PAI) complet, tal com contemplava inicialment la norma, el que suposava un gran problema econòmic per als propietaris. Així, este canvi facilitarà que més urbanitzacions es connecten als col·lectors generals ja realitzats per la Conselleria de Medi Ambient a la zona de l'entorn de Sant Vicent.

Segons l'edila del Cicle Integral de l'Aigua, Elena Jiménez, "este era un dels grans problemes dels residents i la reivindicació veïnal sempre s'ha basat a poder implantar servicis per fases, entre ells el més important i principal, el clavegueram, fet que suposava un menor gravamen a les economies familiars i facilitava definitivament l'eradicació d'abocaments incontrolats".

Per a això, continua Jiménez, "feia falta el poder flexibilitzar la seua implantació amb noves modalitats de gestió que foren més coincidents amb el nivell econòmic i social dels veïns que viuen o tenen la seua segona residència en estes zones".

Igualment, per a aquelles zones on siga impossible la connexió a xarxes generals de clavegueram, s'ha obert un ventall de possibilitats per a efectuar la depuració de les aigües residuals, tant de forma individual com a col·lectiva.

La regidora del Cicle Integral de l'Aigua ha explicat que la modificació de l'ordenança "permet no anar a l'única opció de la depuradora per oxidació, sinó que, complint la normativa de la Unió Europea, es pot triar qualsevol sistema de depuració que complisca amb els estàndards normatius en esta matèria, ja siga per depuració o per depòsits estancs".

Per a Elena Jiménez, "estes dos mesures seran molt positives per als veïns i el medi ambient, ja que afavoriran, juntament amb un pla de manteniment, gestió i control d'abocaments, que Llíria inicie el camí per a l'eradicació dels abocaments d'aigües residuals a pous cegos sense control".