Arranca el nou Pla Comarcal de Drogodependències
Ja està en marxa el nou Pla Comarcal de Drogodependències i altres Trastorns Addictius de la Mancomunitat Camp de Túria. Aquest document de treball té com a objectiu principal planificar, racionalitzar i coordinar les actuacions que en aquesta matèria es duran a terme fins al 2021 en els 17 municipis del Camp de Túria per part de la Unitat de Prevenció Comunità ria de Conductes Addictives (UPCCA) de la Mancomunitat.
"El pla arreplega la resposta institucional i social a les necessitats que presenta la comarca en matèria de prevenció de drogodependències i altres conductes addictives. Continuem treballant fermament en aquest camp i hem adaptat les actuacions a la nostra realitat, partint sempre del concepte de prevenció, l'estratègia més efectiva en aquest à mbit", assegura la presidenta de la Mancomunitat Camp de Túria i alcaldessa de Marines, Mª Dolores Celda.
Entre les novetats del Pla destaca l'elaboració per part de la UPCCA d'un protocol d'actuació per a assessorar, notificar, derivar i intervenir en casos susceptibles de consum de substà ncies. Aquest protocol està destinat a pares i a personal de serveis socials, centres educatius i centres mèdics.
Aixà mateix, un altre aspecte nou és la constitució de comissions interdisciplinà ries, integrades pels diferents agents implicats en la prevenció i tractament de les conductes addictives. L'objectiu és coordinar les accions i realitzar un seguiment de les mateixes.
El pla contempla a més la realització d'una enquesta per a conèixer la prevalença de consum d'alcohol, tabac i cà nnabis entre els estudiants de secundà ria, tant de centres públics com a privats. Amb aquesta actuació, que es durà a terme fins al mes de març, es pretén conèixer l'edat en la qual els adolescents comencen a consumir, aixà com la quantitat i la freqüència de consum en la comarca.
Entre les actuacions que es desenvolupen en aquest marc també figura la campanya de prevenció "12 lemes", que amb la finalitat de prevenir el consum de drogues, conscienciar dels seus efectes i de les seues conseqüències, cada mes contempla diferents activitats relacionades amb un lema. En el mes de gener el lema està vinculat al consum d'alcohol, "Tu marques el grau".
Per al mes de febrer s'ha programat una exposició itinerant, que baix el tÃtol "De què van les drogues? de què van els joves?", mostra en 20 cartells informació sobre els diferents tipus de drogues. La mostra podrà contemplar-se a Riba-roja de Túria, San Antonio de Benagéber i a la Pobla de Vallbona.
També es continuarà treballant en la prevenció a través d'altres activitats que van començar al llarg del 2017 com són el Llibre blanc, el Quiosc de salut, el concurs de micro relats TecnOK i les xarrades en col·legis i instituts, dirigides a xiquets, joves i pares.