L’Institut Valencià de Cultura presenta les publicacions del Tercer Laboratori de Dramatúrgia
Les publicacions formen part de la col·lecció Ínsula Dramatària
L’Institut Valencià de Cultura ha presentat les publicacions dins de la col·lecció Ínsula Dramatària dels quatre textos sorgits del Tercer Laboratori de Dramatúrgia Ínsula Dramatària Josep Lluís Sirera de l’IVC.
Es tracta de ‘La casa del Dolor’ de Víctor Sánchez Rodríguez, ‘Y en la mañana todo se desvanece’ de Lucía Sáez, ‘Indústria’ de Xavier Puchades i ‘Yana o La malaltia del temps’ de Paula Llorens. Les quatre obres han estat prologades pel dramaturg català Josep Maria Miró, que va fer les tasques de tutorització externa al llarg del procés del laboratori.
Aprofitant la presència dels quatre autors, Roberto García, director adjunt d’Arts Escèniques de l’IVC i impulsor d’aquest laboratori, que en 2021 inicia la seua quarta edició, ha aprofitat per a anunciar que l’obra de Víctor Sánchez serà posada en escena gràcies a una col·laboració de l’IVC i el Teatre Nacional de Catalunya. Dirigida pel mateix autor, aquest muntatge es veurà a Barcelona i València durant el primer trimestre de 2022.
A l’acte s’han presentat també les gravacions en format d’audioteatre de les 12 obres de la primera i segona edició del laboratori. Una iniciativa en què es van involucrar quasi un centenar de professionals entre intèrprets, autors, directors i tècnics de so.
Aquestes obres seran difoses al llarg de 2021 de diferents maneres, en un cicle amb la col·laboració del Centre Cultural de SGAE a València i el seu Consell Territorial, en emissions radiofòniques i a través del web de l’IVC.
El format d’audioteatre serà desenvolupat amb més iniciatives futures com ‘podcast’ de ficció sonora i peces de radioteatre seguint la línia iniciada amb la producció ‘Operació Elefteria’, estrenada en ÀPunt Ràdio amb motiu del passat 9 d’Octubre.
Igualment, s’ha anunciat que la pròxima edició del Torneig de Dramatúrgia Valenciana, impulsat per l’IVC, es desenvoluparà entre maig i juny de 2021 esperant un context pandèmic més amable per tal que siga possible la presència del públic, element fonamental en aquest torneig, ja que és el públic qui vota les peces de les 8 autores i autors que van guanyant en les diferents fases. El Torneig de Dramatúrgia es farà al Teatre Principal de Castelló, el Teatre Arniches d’Alacant i el Teatre el Musical de València, que col·labora amb aquesta festa de la dramatúrgia cedint la seua sala.
Per a finalitzar, s’ha fet públic el nom de les quatre autores i autors de l’edició 2021 del laboratori. Es tracta de Paco Romeu, Gemma Miralles, Xavo Giménez i Guadalupe Sáez. Els seus projectes han estat escollits, d’entre 40 presentats a la convocatòria, pel coordinador del laboratori Paco Zarzoso i la prestigiosa dramaturga, directora, actriu i investigadora Denise Despeyroux, que farà les tasques de tutorització externa durant el pròxim laboratori.
En conclusió, Roberto García ha posat en valor l’aposta sense precedents de l’IVC per l’autoria valenciana. A les 21 autores i autors presents en les quatre edicions del Laboratori de Dramatúrgia Ínsula Dramatària Josep Lluís Sirera, cal sumar desenes de dramaturgues i dramaturgs presents en les produccions pròpies de l’IVC, les peces d’audioteatre, el Torneig de Dramatúrgia, la Residència de Traducció Teatral d’Alacant i els clubs de lectura teatral.