ECONOMIA I NEGOCI

L'hostaleria valenciana: “Ens enfrontem a una catàstrofe sense precedents”

ELPERIODIC.COM - 24/04/2020

Entrevista amb el president de la Federació Empresarial d'Hostaleria de València per a analitzar la situació que viu el sector i com es planteja la seua reobertura

El sector hostaler valencià viu moments de vertadera desesperació. 60.000 llocs de treball en risc, 10.000 locals a la vora del tancament i unes pèrdues de 10.000 milions d'euros. Són els càlculs que remena el sector valencià després del ‘persianazo’ al qual s'han vist abocats amb la crisi sanitària i que podria agreujar-se si no es troba un baló d'oxigen que vinga per un augment del finançament, la pròrroga dels ERTE més enllà de l'estat d'alarma -ja que els bars i restaurants seran els últims a obrir després del desconfinament- o mesures higienicosanitàries que garantisquen una obertura sense risc.

Encara que a tot això cal sumar el gran virus al qual s'enfronta el sector quan tots tornem a eixir al carrer: la por. Si els restaurants obrin però ningú vol anar, la ruïna serà total. Des de la Federació Empresarial d'Hostaleria de València (FEHV) esperen que per a meitat de juny els bars i restaurants puguen obrir i al juliol puguen estar “a ple rendiment”.

Però, com serà aqueixa reobertura? quines seran les limitacions d'aforament? Són moltes els dubtes que sorgeixen i que es van responent a poc a poc. Analitzem l'incert futur pròxim del sector hostaler amb el president de la FEHV, Manuel Espinar, en aquesta entrevista que ens ha concedit a elperiodic.com:

Quin ambient respira ara el sector?

El sector està vivint moments de vertadera desesperació i la sobreinformació fa que la gent no sàpia cap a on tirar. Les federacions estem lluitant perquè tot es puga reconduir però hi ha factors en els quals ens costa intervindre. Un d'ells és el del finançament ja que, per desgràcia, no ha arribat tota el que havia d'arribar. S'estan començant a donar línies de finançament, sobretot a empreses grans, però el negoci xicotet està en aquests moments asfixiat. Crec que és una equivocació perquè l'economia ha de fluir des de baix i si els nostres locals comencen a tancar, difícilment els que estan per damunt puguen viure de nosaltres. Crec que la manera del finançament hauria de canviar perquè la gent puga alçar la persiana d'una manera esplaiada. Un altre tema que preocupa és el dels ERTE.

L'objectiu del sector és prolongar-los més enllà de l'estat d'alarma?

Si, estem negociant i hem enviat propostes al govern central perquè els ERTE es puguen renovar d'una forma automàtica quan s'alce l'estat d'alarma. Perquè nosaltres no podrem obrir en el moment que s'alce i tenim la gran incògnita de què passarà amb aqueixos ERTEs que en aquest moment estan subjectes al Reial decret. Volem que es renoven, com a mínim per sis mesos.

I sobre aqueix dia X en el qual pugueu tornar a obrir, què us diuen les autoritats?

Hem tingut diverses reunions a nivell conselleria de Sanitat per a saber si s'estava treballant en alguna mena de protocol per a aqueix dia de després. Hui hem tingut la primera reunió amb Madrid, amb la Secretària d'Estat de Turisme i amb ICTE -Institut per a la Qualitat Turística Espanyola- perquè bolcarem totes les associacions el que creiem que serà necessari per al dia de després juntament amb el que diga Sanitat. Alguna cosa que és clar és que el tema sanitari no serà competència de les comunitats sinó que tot el territori nacional tindrà el mateix protocol de sanitat.

Creieu que és millor que aquest tema s’unifique?

Si, seria erroni i incongruent que hi haguera diferents protocols per comunitats. I de fet serà uniforme a nivell nacional. Hi haurà un marge de maniobra però el tronc de la llei serà igual per a tothom. Una altra gran incertesa és un altre gran enemic que tenim, la por instaurada en la societat, en la demanda, i que no sabem com combatre'l. Per molta mesura higienicosanitària que implantem, si la gent té por d'entrar en els nostres locals, no podrem tampoc obrir. Cal esperar que aqueixa por es vaja minimitzant perquè l'hostaler tinga un mínim d'ingressos, sinó seria la ruïna total. Una altra gran incògnita és la condició amb la qual podreu obrir.

S'ha avançat en el tema dels aforaments?

Aqueix és un altre tema que també està de la taula encara que el ministeri encara no li ha donat solució però que volem i tenim necessitat d'intervindre. Hi ha molts negocie hostaler amb aforaments xicotets, que tenen molta rotació. Imagina't que es redueix per exemple a un terç -encara que no sabem quant el farà- però començarem amb unes limitacions d'aforament. Si aqueixes limitacions no et permeten arribar al llindar de rendibilitat del teu negoci serà impossible obrir perquè ho faràs directament a pèrdues. Estem demandant en aquest moment exoneracions d'impostos tant nacional, municipals, autonòmics, així com una ajuda il·limitada. Perquè si aquests negocis no tenen suport per part de govern amb polítiques d'acompanyament, el desastre està servit en safata. De fet, preveiem aproximadament una desescalada de 60.000 llocs de treball en la Comunitat Valenciana i unes pèrdues de més de 10.000 locals.

És a dir, que està en risc la supervivència 10.000 restaurants, bars, cafeteries… de la Comunitat.

Si i això acompanyat de la pèrdua de 60.000 llocs de treball. Estem parlant d'una catàstrofe sense precedents.

Teniu quantificades les pèrdues econòmiques?

La setmana passada estàvem aproximadament en 8.000 milions d'euros i aquesta setmana ja anem per 10.000. La xifra de l'agricultura i la ramaderia també és representativa perquè les pèrdues que els està generant solament el tancament de l'hostaleria ja se situa en més de 75 milions.

Es tracta d'un efecte dominó a causa de la transversalitat del sector…

Clar. Tothom parla del 14% del PIB que representa el sector dins de l'economia nacional però cal tindre en compte que aqueix és només el PIB directe. El directe més l'indirecte sumen un 27%, és a dir que un quart de l'economia nacional el representa el turisme en aquest país. Parlem de canals de distribució horeca, agricultura, ramaderia, aviació, transport per ferrocarril, el tema dels taxis… comences a sumar tot el que va vinculat a nosaltres i et vas a un 27% del PIB.

Hi ha alguns restaurants que estan començant a prendre mesures sanitàries per a garantir una reobertura sòlida encara que encara el govern no s'ha pronunciat sobre si serà necessària, per exemple, una mampara de separació o no. Quina opinió li mereix això?

Això és un cant al cel, no deixe de demanar als hostalers que no facen cap mena d'inversió. Han eixit un parell de restaurants que han fet això, la notícia s'ha viralitzat i la gent s'ha tornat boja a comprar metacrilat quan el ministeri no ha dit que cal comprar-ho, no se sap absolutament res. Em sembla una indecència que hi haja empreses que s'estiguen aprofitant d'aquesta situació i la mala informació d'algun per a ficar-li un producte que realment no sap si li farà falta o no. Em sembla una bogeria amb els temps que estan corrent i ningú està per a gastar.

Creuen que tindria algun encaix aquesta mesura en concret?

A nivell nacional tots els meus col·legues estem en contra del metacrilat. Els nostres locals són espais de socialització i amb aquests cristalls sembla que estigues en una presó, no té cap mena de sentit. Estem amb tots els nostres mitjans intentant arribar a tots ells per a demanar-los que no pequen i que, per favor, no facen cap mena d'inversió fins que no parle el ministeri.

Fa mes i mig que es va decretar el ‘persianazo’ sobtat d'un divendres per a un dissabte en la Comunitat. Vos esperàveu que això anara a anar per a tan llarg?

Jo vaig estar en aqueixa reunió. Al principi es volia limitar el tema dels aforaments i l'hostaleria. Però tots vam dir que tancàvem perquè era el millor per al sector i, sobretot, per a la societat perquè sabem que els nostres locals són espais de socialització i podíem ser grans propagadors d'aquest virus que estava irrompent a tal velocitat. Va ser un acte valent per part de l'hostaleria valenciana, li ho vam dir a la Generalitat, ens va recollir el guant el govern i vam ser els primers d'Espanya a tancar. De fet, el president del govern va decidir tres dies després tancar l'hostaleria en tota Espanya.

Sé que és una pregunta molt complexa donada la incertesa i les circumstàncies però en una comunitat amb un sector turístic tan arrelat com és la nostra, com planteja l'hostaleria la temporada d'estiu?

Primer, no la donem per perduda. Estem convençuts que el mes de juny serà un mes de transició, que potser a meitat de juny ja podem obrir però al juliol, estic convençut que ja estarem a peu del canó. El 46% del turisme que es mou en la Comunitat Valenciana el generem els propis valencians, gent de Castelló que va a València, gent de València que va a Alacant o a Castelló… aqueix moviment intern representa una massa de gent que està interessada per la seua pròpia terra i moure's en aquesta. Hem d'aprofitar això i maximitzar-ho. A més, hi ha un 54% de gent que sale de turisme i que s'ha de quedar ací perquè, a part, turisme internacional no tindrem, les fronteres estaran tancades i el trànsit aeri pràcticament també. Jo confie que la gent serà fidel a la seua terra, aprofitarem totes les eines al nostre abast per a donar-li el millor servei i amb les millors mesures sanitàries.

MÉS FOTOS