ECONOMIA I NEGOCI

L'hostaleria espanyola preveu pèrdues de fins a un 40% en 2020

ELPERIODIC.COM - 08/04/2020

S'estima que prop de 680.000 llocs de treball es veuran afectats en els pitjors moments de la crisi

L'hostaleria compta amb un pes en l'economia espanyola entre dues i tres vegades superior al que té aquest sector en altres països. A més de representar un 6,2% del PIB del país, és un eix crític de suport al turisme, un altre dels motors de la riquesa nacional. No obstant això, malgrat la seua importància, es tracta d'una indústria particularment fràgil i vulnerable a cicles i xocs econòmics, com l'actual crisi provocada pel Covid-19.

Segons un informe “Impacte de Covid-19 en l'Hostaleria a Espanya”, elaborat conjuntament per la consultora Bain & Company i la signatura de serveis professionals EY , els efectes de la pandèmia de coronavirus podrien provocar una caiguda de la facturació anual del sector hostaler espanyol de fins a 55.000 milions d'euros durant 2020 (l'equivalent a un 40%).

"No hi ha dubte que el sector d'hostaleria eixirà danyat d'aquesta crisi, però amb mesures ben desenvolupades i contundents es pot reduir en gran part l'impacte estructural a llarg termini" apunta un dels autors de l'estudi, al mateix temps que incideix en la necessitat de protegir al sector més enllà de "els desenes de milers de xicotets negocis en tot el territori espanyol i centenes de milers d'ocupacions per tota Espanya; significa també protegir altres desenes de milers de llocs de treball en els fabricants de begudes, d'alimentació o en les empreses de distribució i logística, entre altres".

Encara que encara existeix gran incertesa sobre la duració concreta d'aquesta crisi i la gravetat de les seues conseqüències, els experts de Bain & Company i EY indiquen que l'evolució de l'impacte en el sector es desenvoluparà en quatre fases: Confinament, l'Obertura restringida, l'evolució de la demanda en transició i l'establiment d'un canvi estructural

Impacte en l'ocupació

Segons aquest mateix informe, l'ocupació podria patir també un fort impacte, amb fins a 680.000 llocs de treball afectats en els moments més crítics del procés i una pèrdua estructural definitiva de 207.000 llocs de treball. Sense mesures de suport per a augmentar els nivells de liquiditat, la necessitat de finançament de les companyies hostaleres per a cobrir les despeses fixes operatives durant la crisi fluctuaria entre els 6.000 i els 16.000 milions d'euros.

Aquestes reduccions substancials tant en la facturació del sector, com en els nivells d'ocupació tindrien com a conseqüència també un impacte important en els comptes públics: l'estudi indica que la recaptació de l'IVA podria descendir en al voltant de 5.000 milions d'euros, i les despeses socials de suport a les persones que perden la seua ocupació podrien ascendir fins als 3.500 milions d'euros afegits a la caiguda de les contribucions a la Seguretat Social.