L'estiu de la pandèmia comença a perfilar-se
ELPERIODIC.COM - 18/05/2020El turisme afronta amb dubtes i expectació la temporada estival, però són molts els interrogants que comencen a tindre resposta
Com es viurà l'estiu 2020 és un dubte que ronda pel cap de milers d'espanyols els qui després de l'arrencada del pla de desescalada comencen a veure com les seues vides comencen a tornar a poc a poc a la quotidianitat. La relaxació de les restriccions i l'arribada del bon temps fa que molts comencen a pensar en com es desenvoluparan enguany les seues anhelades vacances.
La presència del coronavirus encara al nostre país fa que al mateix temps la incertesa continue rondant al sector turístic, des d'on ja pronostiquen una baixada important de l'ingressos ocasionada – entre altres coses – per la previsible limitació d'arribada de turistes internacionals fins al nostre país.
A més, el turisme nacional també canviarà. Així es reflecteix en una enquesta elaborada per EY-Parthenon on queda constància que la meitat dels espanyols no creu que puga realitzar cap mena de viatge turístic durant l'estiu amb independència de la fase de desescalada en la qual es trobe. Per part seua, la segona opció més popular és la d'un 19% dels enquestats els qui diuen optaran per un de turisme interior.
Una negativitat que està afectant de ple a les agències de viatge, els qui es marquen com a objectiu arribar a tindre bones xifres a partir de Setmana Santa 2021. Des de l'Associació Empresarial d'Agències de Viatge (AVIBE) adverteixen en declaracions a elperiodic.com que sobreviure a base de turisme nacional no és possible: “Estem intentant desenvolupar un projecte per a intercanviar clients entre comunitats autònomes per a així fomentar els viatges de client nacional”.
Per la seua part des del sector hoteler critiquen la falta de tracte del Govern amb ells i demanen mesures que afecten per igual a totes les CCAA per a sobreviure al pas del virus: “El turisme començarà a funcionar quan puga, cadascun en funció de les seues circumstàncies particulars però cap empresari mantindrà tancada la seua empresa si pot treballar encara que siga sota mínims. Per això és necessari aquesta protecció especial. Perquè si no protegim al nostre sector més estratègic, estarem fent un mal servei a la pròpia recuperació i el pagarem car” afirmen des de HOSBEC.
Però Quines són les possibles opcions per a viure l'estiu? Entre les més demandades està la proposta de llogar habitatges amb piscina per a passar en elles els mesos més calorosos de l'any. Els clients demanen que compten amb un gran nombre de dormitoris, piscina, jardí i barbacoa”, explica Alfredo Cano Boluda, president del Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària de València.
Un augment de la demanda que ha fet que no siga una opció possible per a moltes butxaques, i és que segons les primeres dades el lloguer d'habitatges unifamiliars part dels 2.000 euros per quinzena. Una quantitat que fa que moltes famílies opten per opcions com les cases rurals o fins i tot les acte caravanes i els càmpings per on l'any passat van passar 8,23 milions de viatgers.
Siga com siga l'elecció, les enquestes reflecteixen que la possibilitat de cancel·lar o canviar pes a l'hora de triar destinació. Set de cada 10 espanyols estan disposats a desemborsar més diners a canvi de tindre aqueixa flexibilitat. Alguna cosa que cobra especial rellevància quan encara no és clar si podrà haver-hi mobilitat entre diferents províncies o autonomies.
I les platges i piscines?
Són les grans protagonistes dels mesos de juliol i agost. Les platges i piscines també viuran enguany un estiu diferent amb menys gent i amb més mesurades d'higiene obligatòries per als seus usuaris.
En el cas de les piscines, el Govern cap a publique aquest cap de setmana les condicions per a la seua reobertura: esperar a la fase 2 i reduir l'aforament a un 30%. A més, s'apunta que si no poguera amb aqueixa reducció mantindre la distància mínima de seguretat s'hauria de reduir encara més la presència de persones.
A més, per a l'entrada a la piscina es proposa dibuixar o col·locar bandes en el sòl de recepció que marquen la distància mínima entre persones de 2 metres per a accedir el taulell i a l'entrada.
Per part seua, les platges tan preades pels valencians encara no té clar el seu escenari més pròxim. Des del Consell s'han mostrat convençuts en la seua reobertura al públic i en aquests moments es troben treballant en un protocol per a garantir la seguretat. Fins i tot algunes empreses han posat en creat propostes per a reservar espai en l'arena i poder gaudir d'una jornada playera amb mesures de seguretat pel mig.