ECONOMIA I NEGOCI

L'efecte dòmino de la vaga de transports segueix tirant fitxes fins a “fartar” els empresaris

ELPERIODIC.COM - 23/03/2022

“En aquesta situació, el clam de les empreses i de la societat amenaça de desbordar-se davant de la inacció política i derivar en una crisi econòmica i social”

La vaga de transports que porta en marxa des de fa deu dies amenaça d'agreujar-se més si el govern no pren decisions. De fet, l'efecte dòmino de l'atur ja ha arribat als empresaris, que han exigit al govern que detalli “amb la màxima urgència” les mesures que preveu adoptar per posar fre a l'elevació de costos energètics ia l'espiral inflacionista.

La CEOE i CEPYME lamenten que el bloqueig de les carreteres ja està ocasionant desproveïments a la població i paralitzant l'activitat econòmica, i que, com a resultat, amenaça amb una gran crisi econòmica i social. Demanen que les accions siguin “ràpides, concretes i efectives”.

Així, pel que fa al paquet de mesures acordat amb el sector del transport, denuncien que no saben encara avui com s'implementarà i, per això, insten de manera taxativa que aquest dijous, a la quarta reunió que tindrà lloc amb el Ministeri, es detallen d'una vegada, entre d'altres, les qüestions relatives a les ajudes directes en cèntims/litre al combustible, en línia amb altres països de la UE, perquè el transport puga operar amb normalitat: “No és una qüestió ajornable durant més temps”.

Mentre això passa al nostre país, els països veïns com França, Itàlia o Portugal ja han desplegat plans anticrisis precisos, amb una data de posada en marxa prevista: “És difícil de comprendre, com hem reiterat en els darrers dies, que no s'hi haja actuat amb més contundència i rapidesa davant dels bloquejos dels subministraments i en favor dels que no poden mantenir la seua activitat”.

Els empresaris recorden que ja són majoria els sectors empresarials que estan en una situació insostenible. La indústria comença a parar els seus forns, amb la pèrdua irreparable que això suposa per a l'economia espanyola; el camp i la pesca i tot el sector agroalimentari viuen un autèntic malson; el comerç ja està patint un desproveïment alarmant, i així en innombrables sectors empresarials: “En aquesta situació, el clam de les empreses i de la societat amenaça de desbordar-se davant de la inacció política”.

Totes les empreses, en especial la xicoteta i mitjana empresa i els autònoms, estan en una situació de màxima preocupació perquè al greu moment actual se suma el desgast d'aquests dos darrers anys: “La realitat de la pime i dels autònoms per aguantar aquesta situació és el sobrendeutament acumulat, una morositat més gran i una liquiditat minvada, a causa de tot això a la menor activitat d'aquests mesos de pandèmia, que a més s'ha vist compensada amb menys ajudes directes que altres països del nostre entorn”.