L'educació post-COVID-19: formació mixta, entrades escalonades i menys alumnes per classe
Els sindicats presenten una bateria de propostes per a garantir la seguretat en els centres després de la crisi sanitària
La crisi de sanitària provocada per la pandèmia del coronavirus ha dinamitat la realitat que coneixíem instaurant de colp i sense previ avise escenaris completament diferents i molt canviants. Són molts els aspectes que s'estan regulant per a aconseguir adaptar-los a la nova normalitat, entre ells els referents a l'educació.
La volta a les aules encara no té un full de ruta clar a seguir. S'ha parlat de la reducció dels ràtios a les aules i d'extremar les mesures d'higiene entre l'alumnat, però de moment Educació no té un pla tancat amb el qual afrontar aqueixa volta al col·le.
A nivell autonòmic, la Conselleria d'Educació amb Vicent Marzà al capdavant ha presentat un pla de contingència al qual els sindicats proposen incloure una sèrie de mesures, les quals estan pensades per a compatibilitzar la salut i el dret d'ensenyament.
“La prioritat ha de ser la salut de l'alumnat i de tots els professionals tant docents com personal educatiu, de neteja, manteniment i famílies” apunten des de CCOO en un comunicat, al mateix temps que afig: “Sense garanties no es poden reobrir els centres”.
Des de la Federació d’*Ensenyament de CCOO han presentat una bateria de propostes entre les quals destaca la de combinar l'ensenyament mixt presencial amb el teletreball. Una mesura que permetria evitar grans aglomeracions d'alumnes en els centres educatius valencians, i que es complementària amb l'entrada escalonada dels alumnes i una disminució del ràtio per aula.
Propostes dels sindicats
Com diem la volta a les aules encara no té un pla definit i tant administracions com professionals del sector es troben treballant en aquest. Són moltes les propostes que s'han plantejat, i a continuació recollim les realitzades per FE CCOO PV:
- Entrades i eixides escalonades per a evitar aglomeracions en l'entrada dels col·legis i instituts.
- Una docència mixta que combine l'educació online i la presencial
- Implantar protocols i mesures d'actuació per a gestionar de manera segura els patis, els desplaçaments pel centre i en totes les seues instal·lacions.
- Un màxim de 10 alumnes per cada aula en primària i secundària per a poder respectar la distància de dos metres de seguretat. En l'etapa infantil la proposta redueix el nombre d'alumnes a 5.
- Ús obligatòria de material de protecció tant per als alumnes com per al professorat.
Posar en marxa actuacions per a millorar la qualitat de l'aire en les instal·lacions educatives.
Amb tot això, des del sindicat apunten que la implantació d'aquestes mesures “no són factibles sense un augment dels recursos per a l'educació”. “Farien falta més professors i més pressupost per a l'educació. La seguretat i el dret a l'educació estan en joc” conclouen.