ECONOMIA I NEGOCI

L'economia valenciana preveu pujar els preus de venda a causa de la guerra a Ucraïna

LAURA HERRERAS - 03/03/2022

La necessitat de cercar proveïdors alternatius suposarà per a la indústria valenciana adquirir els inputs a preus més elevats i s'haurà de repercutir en el consumidor final

La guerra a Ucraïna està deixant una massacre humanitària difícilment quantificable. A més, els seus efectes econòmics a nivell mundial seran devastadors si es perllonga el conflicte. En el cas de la Comunitat Valenciana, el bloqueig o suspensió de les relacions comercials amb Rússia i Ucraïna afecta especialment el subministrament de matèries primeres, segons l'informe de Cambra València que ha recollit les principals incidències al nostre mercat per aquest conflicte.

En principi, la indústria de la ceràmica serà la més afectada pel conflicte armat, no només pel volum d'exportacions al mercat rus, sinó també per l'elevat percentatge que suposen les compres de caolí i argiles d'aquests mercats. De fet, el 2021 gairebé tres quartes parts de les importacions d'aquestes matèries primeres van procedir d'Ucraïna, dependència que fins i tot ha augmentat en els darrers anys.

Si bé és cert que la indústria valenciana no és excessivament dependent de matèries primeres procedents de Rússia i Ucraïna amb excepció del blat de moro, oli de gira-sol i amoníac, la incidència del bloqueig comercial amb aquests mercats afectarà directament de forma desigual a l'activitat industrial.

A més, segons les conclusions de l'informe de Cambra València, no només el sector ceràmic es veurà afectat per això sinó també la indústria agroalimentària i la química són les que es poden veure més afectades negativament.

Atès que les matèries primeres importades de Rússia i Ucraïna compten amb l'avantatge de preus baixos i de costos logístics menys tensionats que els de mercats alternatius més llunyans, la necessitat de cercar proveïdors alternatius suposarà per a la indústria valenciana adquirir els inputs a preus més elevats i amb costos de transport més grans. A mitjà termini, aquesta circumstància es traduirà en preus de venda a l'alça.

Així mateix, la incertesa que el conflicte bèl·lic ha generat no només afecta els mercats de Rússia i Ucraïna, sinó també als mercats propers al conflicte, cosa que constitueix un factor limitatiu per diversificar els mercats de proveïdors d'insums de la indústria valenciana cap a Europa de l'Est.

Des de Cambra València esperen que curt i mitjà termini es produixca una desviació de demanda de matèries primeres cap a mercats alternatius: Amèrica del Sud (Argentina, Xile, Brasil), Turquia, Àsia Occidental (Índia, Orient Mitjà), i, en menor mesura, els Estats Units i la Xina.

Cal destacar també l'efecte dòmino que hi puga haver ja que el bloqueig comercial pot tenir efectes indirectes en el proveïment de l'empresa valenciana via importacions d'altres països europeus, més dependents del subministrament de primeres matèries russes i ucraïneses.