ECONOMIA I NEGOCI

L'economia valenciana creixerà aquest any un 5% i ho notarem a l'ocupació

ELPERIODIC.COM - 17/02/2022

Es preveu que es creen uns 168.000 nous llocs de treball cada any fins al 2023

Segons les previsions de BBVA Research, el creixement de l'economia valenciana se situarà el 2022 al 5,2%. El 2023 es podria moderar fins al 5,0%. El control de la pandèmia, la utilització de l'estalvi embassat per les famílies valencianes, l'impuls en l'execució dels fons europeus Next Generation EU (NGEU) i una capacitat productiva elevada sense utilitzar afavoriran la recuperació.

Si es compleixen aquestes previsions, la Comunitat Valenciana crearia, de mitjana, uns 168.000 nous llocs de treball anuals entre 2021 i 2023, fet que permetria reduir la taxa d'atur fins al 12,0%. En tot cas, a curt termini, aquestes previsions podrien ser superades si es confirma un menor impacte de la pandèmia a l'activitat. Però a mitjà termini, el biaix dependrà de les reformes que s'adopten els propers mesos.

Segons el darrer informe 'Situació Comunitat Valenciana', presentat avui per Rafael Doménech, responsable d'Anàlisi Econòmica de BBVA Research, i David Conde, director de la Territorial Est de BBVA, el creixement de l'economia valenciana el 2021 s'hauria accelerat fins al 5 ,4%. El dinamisme del consum, del turisme i de l'ocupació va donar suport a aquesta recuperació.

La fi de l'estat d'alarma i l'aixecament de les restriccions van impulsar la despesa en lleure, restauració, transport i allotjament. A més, van afavorir el turisme nacional i, des de l'estiu, una recuperació més gran del turisme estranger a la Comunitat. Tot i això, a finals d'any, la sisena onada de la pandèmia va frenar aquest avenç. Amb tot, a la Comunitat Valenciana el consum privat i la despesa turística van créixer el 2021 per sobre del conjunt d'Espanya. En concret, la despesa presencial amb targeta de residents va superar en un 24% el nivell del 2019, mentre que a Espanya va ser un 20% més gran.

Per part seua, la inversió en equip i les exportacions de béns a la regió van avançar, encara que per sota del conjunt d'Espanya. Així, segons les dades disponibles, les vendes a l'exterior de béns de la Comunitat haurien recuperat els nivells precrisis a tots els sectors, excepte l'automotriu, clau en les exportacions valencianes.

En aquest escenari, el mercat laboral valencià hauria continuat l'avenç el 2021, amb una recuperació més dinàmica que la del conjunt d'Espanya. Amb això, l'afiliació a la Seguretat Social a totes les províncies de la regió va superar ja els nivells precrisi a finals de l'any passat.

L'economia valenciana mantindrà un elevat creixement el 2022 i el 2023

A l'inici del 2022, l'activitat a la Comunitat Valenciana i Espanya s'hauria desaccelerat per diversos factors. D'una banda, el deteriorament dels indicadors sanitaris per la variant Òmicron hauria frenat l'avanç del consum a causa de les restriccions noves.

D'altra banda, els colls de botella i la interrupció de les cadenes de subministrament condicionen l'activitat industrial. A més, l'encariment dels preus energètics i de les primeres matèries incrementen els costos de producció i els preus d'exportació, cosa que podria afectar la competitivitat tant a curt com a mitjà termini.

Per als propers trimestres, BBVA Research preveu una acceleració del creixement de l'economia valenciana. El control de la pandèmia, la utilització de l'estalvi embassat per les famílies valencianes, l'execució més gran dels fons NGEU i una elevada capacitat productiva sense utilitzar podrien compensar els efectes dels colls d'ampolla i de l'encariment de l'energia, i afavorir la recuperació.

En aquest context, el Servei d'Estudis de BBVA preveu per al 2022 un elevat creixement del PIB valencià (5,2%). El 2023 les previsions apunten a una lleugera desacceleració, amb un creixement del 5,0%. Si es compleixen aquestes previsions, l'economia valenciana crearia, de mitjana, uns 168.000 nous llocs de treball entre el 2021 i el 2023, fet que permetria reduir la taxa d'atur fins al 12,0%.

Factors d'incertesa

L'escenari de recuperació previst per als propers trimestres es podria veure afectat pel retard en l'execució dels Fons NGEU, així com de les inversions associades. El repartiment dels fons europeus en bons projectes transformadors i el seu ús són essencials per assolir una recuperació inclusiva.

D'altra banda, l'augment del cost de l'energia limita més la recuperació de les zones industrials i suposa un repte per a la seua competitivitat. Encara que a la Comunitat Valenciana, els preus d'exportació de béns s'acceleren menys que al conjunt d'Espanya.

Així mateix, l'augment de la inflació general i subjacent suposa un risc, principalment per a regions molt exposades a la competitivitat exterior. En particular, a la Comunitat, encara que la inflació subjacent es manté en línia amb Espanya, la general s'accelera.

MÉS FOTOS