POLÍTICA

L'avantprojecte de Llei valenciana contra la despoblació fomenta la participació de la dona en les cooperatives

ELPERIODIC.COM - 11/10/2022

El Consell i la Càtedra AVANT organitzen la jornada ‘La dona en el sistema rural de la despoblació’ en el marc de la celebració, el pròxim 15 d'octubre, del ‘Dia Internacional de la dona rural’

La Federació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat revela que només el 7% de les persones que componen els consells rectors de les cooperatives són dones

La directora de l'Agenda AVANT destaca la formació en competències digitals, impartida per la Generalitat, com a eina clau per a l'apoderament de la dona rural

La directora general d'Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT), Jeannette Segarra, ha destacat que l'Avantprojecte de llei contra la despoblació, aprovat pel Consell el mes de setembre passat, fomenta la participació de la dona en els òrgans de decisió de les cooperatives agroalimentàries, “que constitueixen un agent fonamental en el desenvolupament econòmic de les xicotetes poblacions”.

Per a Segarra, “les cooperatives són un factor clau perquè assumeixen part dels serveis bàsics a la ciutadania en l'àmbit rural. La incorporació de la dona a aquestes organitzacions, no sols permet millorar la seua participació en la vida social, política i econòmica sinó que incorpora una nova mirada en la gestió que és essencial per a ajudar a avançar al municipi”.

Segarra ha fet aquestes manifestacions durant la celebració de la jornada ‘La dona en el sistema rural de la despoblació’, organitzada pel Consell i la Càtedra AVANT en la localitat valenciana de Quesa, en el marc de la celebració, el pròxim 15 d'octubre, del ‘Dia Internacional de la dona rural’.

La directora de l'Agenda AVANT ha assenyalat algunes de les mesures desenvolupades per la Generalitat per a impulsar de manera transversal la igualtat de gènere en el medi rural.

En aquest sentit la futura Llei Integral de Mesures contra la Despoblació, contempla l'elaboració de plans específics destinats a la promoció i permanència de la dona en el medi rural i específicament en la millora de la seua autonomia personal, formació, reconeixement social i professional i la seua participació en els òrgans de decisió tant de les cooperatives com en empreses i explotacions.

Així mateix, la directora d’AVANT ha destacat la formació en competències digitals, impartida per la Generalitat, com una eina clau per a l'apoderament de la dona rural i la implantació de la fibra per a garantir “que les carreteres siguen d'anada i tornada”.

En aquest sentit ha recordat, d'una banda, la col·laboració de la Generalitat en els plans PEBA del govern d'Espanya perquè la connectivitat arribe a tots els racons de la Comunitat ja que “si volem que el territori siga atractiu i retinga població ha de ser digital”.

D'altra banda, s'ha referit al programa ‘Ciutadania digital’ desenvolupat en col·laboració entre la Conselleria d'Innovació i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), “on més d'un 70% dels seus participants són dones”. Aquests cursos permeten a la població més major adquirir habilitats per a relacionar-se amb l'administració i amb la banca electrònica així com millorar els seus coneixements en la comunicació digital.

Lluita contra la violència de gènere

A la jornada ha assistit així mateix la directora de l'Institut Valencià de les Dones, María Such, qui ha assenyalat la creació, per part de l'actual govern valencià, de la figura dels agents i promotors d'igualtat així com els ‘Centres de dona rural’ per a l'atenció de la violència sobre la dona “que ha de ser abordada de manera diferent que en l'àmbit urbà, atesa la realitat de l'àmbit rural”.

Últims estudis

Durant la jornada s'han aportat alguns dels últims estudis realitzats per a conéixer la realitat social i econòmica de la dona en el medi rural.

En referència a un estudi de la Universitat de València, el co-director de la Càtedra AVANT, Jorge Hermosilla ha assenyalat que “al voltant del 80%, de les dones que resideixen en l'àmbit rural declaren tindre intenció de romandre en el seu municipi, la qual cosa revela l'arrelament pel territori”.

Per a Hermosilla, “són evidents les bretxes entre home i dona” que es manifesten en estudis com els de Labora, dins el programa ‘Avalem Territori’ on la taxa d'ocupació és de 13 punts de diferència entre tots dos sexes i en la taxa de desocupació és de 5 punts (el 60% de les persones desocupades en l'àmbit rural són dones).

Respecte als òrgans de decisió, des de la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, han revelat que només el 7% de les persones que componen els consells rectors de les Cooperatives són dones.

Una altra de les qüestions que caracteritza, segons aquests estudis, la realitat de la dona en el medi rural és la cura de les persones dependents ja que més del 70% tenen aquesta responsabilitat.

En la jornada han participat també les alcaldesses de Quesa, Carina Primo, Bicorb, José Fina García i Enguera, María Matilde Marín. A més, han intervingut Regina Campos (FVMP), Rosana Montalbán de l'Institut Universitari d'Economia social, cooperativa i empresa (UV), Chelo Calafat (Càtedra AVANT, UPV), Nancy Belvis, presidenta de la Cooperativa Agrícola de Bolbaite, Paloma Aparicio, directora de la cooperativa Campoenguera i representants de la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana.

MÉS FOTOS