Tres valencians, els primers espanyols jutges en la Dansa del Lleó Xinès
Es tracta d'una forma de dansa tradicional en la qual els artistes imiten els moviments d'un lleó, disfressats d'aquest animal, per a portar bona sort i fortuna
Tres valencians seran els primers espanyols a estar acreditats com a jutges per a competicions en línia de la dansa del lleó xinès i participaran com a jutges en tres campionats en línia modalitat tradicional el mes vinent juliol de 2022.
El mes d'abril passat de 2022, la Vall d'Uixó va tornar a ser referent a nivell internacional per formar part d'una nova organització anomenada LDP International cultura Council l'objectiu de la qual és el de promocionar i difondre la Dansa del Lleó Xinès, especialment el seu aspecte esportiu.
La seu espanyola, a la Vall d'Uixó
La seu a Espanya s'ha situat a la Vall d'Uixó i Santi Valls serà el seu ambaixador durant el 2022 i 2023. Valls afirma que “és una oportunitat per a establir al nostre país la versió esportiva, sense perdre el seu origen cultural i folklòric. Però també, és una porta a l'intercanvi i al desenvolupament intercultural entre els practicants de tot el món”. Sens dubte, una aposta forta que ha trobat, després de la pandèmia, una via de desenvolupament en internet mitjançant l'organització de campionats, seminaris de formació i esdeveniments en línia, eliminant els costos de desplaçament i dietes dels diferents equips i fent més assequible la participació a tots. En aquesta primera fase s'ha realitzat el mes de maig el primer curs de formació en línia per a jutges i entrenadors i està previst desenvolupar tres competicions en línia al juliol.
Santi Valls, ambaixador a Espanya
En aquesta primera edició del curs han participat un total de 60 persones de 14 països diferents, i entre ells, Espanya (França, Malaysia, Mèxic, els Estats Units, el Canadà, Austràlia, Nova Zelanda, la Xina, Indonèsia, Filipines, Macau, Hong Kong, Singapur). Els participants del nostre país han estat el valencià Sergio Melo de l'Associació Ying Shou Quan España, el villarrealenese Juan Haro i el vallero Santi Valls, tots dos de Hong Teck Spain.
El curs ha comptat amb quatre sessions en línia impartides per referents internacionals en aquesta disciplina com són el Mestre Siow Fei Hong (蕭斐弘师傅) i Maestro Zheng Bo Yuang (郑博元师傅) de Malaysia, Maestro Wu Song Xuan (巫松軒师傅) de Taipei, Maestro Li Run Fu (李潤福师傅) d'Hong Kong i Maestro Xue Wu Qiang (薛伍強师傅) de Filipines. En les diferents sessions es van abordar els tipus de competició que existeixen i les seves característiques, els aspectes a avaluar i les faltes per errors, recursos tecnològics per a poder dur a terme una competició en streaming i, finalment, pràctiques tutoritzades amb vídeos de competicions passades. En l'última sessió es van realitzar també els exàmens teòrics i al juliol seran els exàmens pràctics en competició real.
Aquells que passin tots els exàmens se'ls capacitarà per a jutges en línia internacionals per a competicions organitzades per International LDP.
Què és la Dansa del Lleó Xinès?
La Dansa del Lleó Xinès és una manifestació folklòrica que en l'última dècada ha experimentat una acceleració en el seu procés de deportivización permetent la seva expansió a nivell internacional, arribant a Espanya amb l'aparició d'equips que li dediquen temps i recursos al seu desenvolupament. Aquest és el cas de l'Associació Ying Shou Quan de València, que a més de promocionar els estils d'arts marcials Shaolin del Nord i Arpa d'Àguila ha format un equip de Dansa del Lleó xinès al qual li dediquen, de manera específica, temps i recursos.
Quan seran les primeres competicions?
El pròxim 10, 16 i 17 de juliol de 2022 es realitzaran les primeres competicions en línia en streaming on els participants del curs realitzaran les pràctiques exercint diferents rols dels quals es compon l'equip de jutges. Serà la primera vegada que participen jutges de nacionalitat espanyola en una competició de Dansa del Lleó Xinès, modalitat tradicional-en línia.
Juan Haro assenyala que des de la formació en 2010 de l'equip de Danses de Lleó Hong Teck Spain, sempre s'ha estat treballant per a donar-li un espai propi que permetés el desenvolupament d'aquesta disciplina. En 2013, es va iniciar la Trobada de la Dansa del Lleó a la Vall d'Uixó, que ha arribat a quatre edicions amb la participació d'equips, tant a nivell nacional com internacional i que, amb aquest nou assoliment, fa possible complir el somni de participar i organitzar al nostre país competicions de la Dansa del Lleó a tots els nivells.