LA VALL D'UIXÓ | CULTURA I ESPECTACLES

L’IVC, la Federació de Societats Musicals i CaixaBank dediquen el seu concert anual de ‘Música a la Llum’ al compositor Manuel Parra

ELPERIODIC.COM - 03/12/2024

El concert, a càrrec de la Jove Banda Simfònica de l’FSMCV, tindrà lloc el diumenge 8 de desembre a la Vall d’Uixó

El programa ‘Música a la Llum’, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) amb el patrocini de CaixaBank, oferirà el diumenge 8 de desembre el seu concert anual, a càrrec de la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, davall la direcció d’Enrique Montesinos.

El concert tindrà lloc en el teatre municipal Carmen Tur de la Vall d’Uixó, amb un programa monogràfic dedicat al compositor de Beneixama Manuel Parra, que inclou peces curtes, que combinen els ritmes i balls de moda entre finals del segle XIX i principis del XX, i dos peces programàtiques.

Així, s’interpretaran la ‘Marcha de los cosacos’, les fantasies-capritx ‘Extravagancias’ i ‘En el ocaso’, la polca per a clarinet ‘Rebelión’, la fantasia campestre ‘Un día de casera en las estribaciones de Castellón’, el preludi ‘Recuerdos de mi cuna’, el cuplet ‘La cieguecita’, la jota ‘La añovense’ i el foxtrot ‘Añoranzas’, de Joaquín Belda, però arreglat per Manuel Parra.

La Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana està integrada per una selecció de més de 80 músics de 18 a 28 anys, provinents de totes les comarques d’Alacant, Castelló i València. El seu director actual és Enrique Montesinos.

Manuel Parra

Els germans Manuel Parra Bernabeu (1860-1938) i Eleuterio Parra Bernabeu (1853-1927) van formar part de la llegendària banda de música del Real Cuerpo de Guardias de Alabarderos a Madrid (la banda reial).

Manuel, a més de tocar en la banda i compondre, tenia una copisteria i preparava còpies i instrumentacions de partitures clàssiques per a la banda d’Alabarders, però també per a disposar d’un arxiu propi. Així, va aconseguir reunir més de 800 obres, segons explica el director i compositor de Beneixama, Juan Bautista Francés, que ha estudiat el treball dels dos germans.

Després de la jubilació, Manuel i Eleuterio van traslladar l’arxiu a Novelda i posteriorment a Beneixama, a on el custodia, des de fa molts anys, la Societat Musical la Pau.

Durant moltes dècades l’accés a estos materials ha sigut restringit, per voluntat dels seus propietaris originals. No obstant això, la Societat la Pau ha volgut donar difusió a este patrimoni musical en col·laboració amb ‘Música a la Llum’, en un projecte que inclou, a més del concert del dia 8, la gravació d’un disc i l’edició d’una selecció d’obres.

‘Música a la Llum’

El programa ‘Música a la Llum’, patrocinat per CaixaBank i organitzat per l’Institut Valencià de Cultura i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), forma part del projecte CaixaBank Escolta València i sorgix per a col·laborar amb les societats musicals en la conservació, la valoració i la difusió del patrimoni cultural custodiat en els seus arxius.

Des de principis de 2017 un equip de tècnics, amb el suport dels responsables de cada societat, arreplega informació detallada sobre els arxius musicals i administratius de les bandes, així com qualsevol altre patrimoni d’interés.

‘Música a la Llum’ realitza gravacions sonores en col·laboració amb la Jove Banda Simfònica de l’FSMCV. A més, ha organitzat un congrés sobre el patrimoni custodiat per les societats musicals i prepara altres iniciatives per a convertir-se en el principal referent documental sobre la música de banda a la Comunitat Valenciana.

Suport a les societats musicals afectades per la riuada

Després de la tragèdia de la riuada, les entitats i institucions implicades en el programa CaixaBank Escolta València volen mostrar la seua solidaritat amb el poble valencià, en general, i amb les societats musicals afectades, en particular, a través de la remodelació de les activitats a realitzar en 2024 i la posada en marxa d’altres iniciatives que ajuden a recuperar, al més prompte possible, les pèrdues materials.

En esta línia, el projecte ‘Música a la Llum’ també es posa a la disposició de les societats musicals perjudicades per a ajudar a la reconstrucció del seu patrimoni cultural.