LA VALL D'UIXÓ | CULTURA I ESPECTACLES

Anna Vernia: “La música, com a art, és una eina molt potent per a previndre el bullying a les aules”

ROSA PIQUER - 17/12/2021

La Vall d'Uixó acull aquest dissabte 18 de desembre una ponència sobre els beneficis de les arts escèniques i la música com a eines inclusives

El Centre Cultural Palau de Vivel de la Vall d'Uixó acull aquest dissabte 18 de desembre, a les 18.00 hores, una ponència sobre música, art i bullying. A càrrec d'Anna Vernia i José Antonio Rebollar, dos reconeguts músics castellonencs, l'empresa Nexe Events i La Faràndula, han organitzat una ponència, que sota el títol “La música i les arts escèniques com a eines inclusives de la societat actual”, cerca aprofundir en la importància d'aquestes modalitats artístiques com a eina per a previndre i conscienciar sobre l'assetjament escolar.

En elperiodic.com hem parlat amb Anna Vernia. A continuació, després d'una xicoteta ressenya sobre els ponents i l'associació La Faràndula, aquesta professora i músic, explica els beneficis de les arts per a previndre el bullying.

Anna Vernia i José Antonio Rebollar, els ponents

Anna Vernia, doctora per la Universitat de Barcelona, llicenciada en Trompeta pel Conservatori Superior Municipal de Música de la ciutat comtal, actualment és professora i investigadora a la Universitat Jaume I de Castelló, on imparteix l'Assignatura de Didàctica de l'Expressió Musical i col·labora en el Màster de Secundària en la mateixa universitat, és també presidenta de la Societat per a l'Educació Musical de l'Estat Espanyol, membre del Consell Assessor de la International Society for Music Education i directora, entre altres coses, de la Càtedra L'Alcora d'investigació Musical i Qualitat de Vida.

En aquesta ponència li acompanya José Antonio Rebollar, vinculat a la CIAC de la Vall d'Uixó, és grau superior en les especialitats de Trompa, Harmonia i Composició, és titulat per la Royal a Londres en Direcció d'Orquestra, ha sigut professor numerari en els conservatoris de Saragossa i la Vall d'Uixó, i actualment és professor numerari en el Conservatori de Castelló.

La Faràndula

La Faràndula, Associació Cultural de Música i Artistes de l’Espectacle, és una entitat sense ànim de lucre, i té com a missió fonamental projectar-se cap a un futur musical i artístic amb vocació de servei, prestant especial atenció a les necessitats i inquietuds de tots els vessants artístics i escèniques dels seus socis, i a les demandes de la societat local, assumint nous reptes i sent fidels a la seua missió creativa i formadora.

Va ser fundada l'any 2012, després que germinara un projecte cultural en un bagatge musical i artístic de més de 50 anys per part d'alguns dels seus integrants. 

Per quina música, arts escèniques i bullying?

Tots sabem els beneficis de la música, per a la salut, qualitat e vida, millorar la memòria, la psicomotricitat, potenciar determinades emocions, etc. Hi ha moltes investigacions científiques que recomanen la pràctica artística, especialment la musical, tant per a afavorir el rendiment escolar com laboral, però el més important en el marc d'aquesta conferència és cóm les arts millora l'ambient escolar i les relacions socials i personals.

L'entrevista realitzada a Lucy Green, especialista en educació musical (Carabettra, 2016), es destaca com des de la seua tesi, es va interessar pel significat de la música i la seua incidència a les classes socials, per a passar a interessar-se més tard pel gènere i l'ús de la música a la societat. Segons Green, cada tipus de música defineix uns valors dins de l'escola, a més que el concepte de xiquets, xiquetes, homes, dones, i del masculí i el femení, poden ser posats en escena a través de les delineacions musicals.

 Segons Collell, i Vaig escudar (2007), la intervenció en casos de bullying, haurà de ser preventiva i sensibilitzar l'alumnat, ja que el maltractament entre iguals no està organitzat, sinó que s'entén com una situació clara de violència per als implicats per difícil de detectar per als adults.

Són eines útils per a previndre l'assetjament en els centres educatius?

Lamentablement, hui l'eina o “medicina” més potent que tenim per la prevenció i conscienciació del maltractament o la violència, és l'art. La Música va directament a la conciència de les persones, a les relacions socials i personals i per això és capaç de millorar també el clima de classe. Hi ha estudis al respecte, quan hi ha un bon clima a l'aula, el rendiment acadèmic és alt i la violència és mínima o nul·la.

Què podem aconseguir amb elles?

Es pot aconseguir, i és el primer pas i més important, és la prevenció i conscienciació de l'assetjament escolar. La clau està en el fet que les persones tinguen consciència del què és la violència, reconéixer-la i tractar de parar-la, no obstant això, si no hi ha víctima, no hi ha agressor/. Per tant aqueixa és la clau, que els xiquets i xiquetes i també els adults, tinguen la capacitat d'empoderar-se i ser resilients. Aquest és el plantejament tant de Rebollar com el meu i altres col·legues psicòlegs amb els qui treballem i col·laborem.

Quins altres beneficis pot aportar la música per a les persones, tant que pateixen bullying com altres situacions o malalties?

Jo el que posaria en valor, per les investigacions i per la meua pròpia experiència, és, a part de l'entreteniment que suposa, que també és necessari, la música és clau per l'educació i per la salut. Si pensem que els tres pilars que sustenten el bon funcionament d'un país, tenim en l'Educació, La sanitat i l'economia, doncs, amb la música tenim els tres pilars. D'una banda la implicació en la qualitat educativa, d'una altra la implicació en la salut i el bé estar. Hi ha un estudi molt rellevant que relaciona la pràctica musical amb l'augment del BES (Bens Estar Subjectiu). I finalment l'impuls que suposa econòmicament tindre persones sanes, que generen menys despesa a sanitat i per tant més riquesa al país.

 

MÉS FOTOS