LA NUCÍA | SOCIETAT

La Seu de la Nucia de la UA acull la jornada “Sistemes tecnològics de suport a les persones grans”

ELPERIODIC.COM - 12/12/2023

La trobada, que tindrà lloc el 14 de desembre, reunirà personal investigador, empresariat i professionals de l’àmbit de la tecnologia i de la salut

La Seu Universitària de la Universitat d'Alacant (UA) a la Nucia acollirà, el pròxim dia 14 de desembre, la jornada “Sistemes tecnològics de suport a les persones grans”. La inauguració tindrà lloc a les 10 hores i comptarà amb la rectora de la Universitat d'Alacant, Amparo Navarro, l'alcalde de la Nucia, Bernabé Cano, la directora de la Càtedra UNESCO d'Educació, Investigació i Inclusió Digital de la UA, Rosabel Roig, al costat de representants del Centre Internacional per a la Investigació de l'Envelliment (ICAR) i del projecte “Sistema d'ajuda per a persones de la tercera edat (SAPEE)” de la UA.

«Davant la creixent població de la tercera edat en la societat actual, es reconeix en la tecnologia un aliat essencial per a un envelliment actiu i saludable. Per això, aquesta trobada pretén explorar i debatre les últimes tendències en tecnologies que milloren la qualitat de vida de les persones grans», expliquen des de la Càtedra UNESCO d'Educació, Investigació i Inclusió Digital, organitzadors de l'esdeveniment.

Des de l'inici fins al tancament, a les 18 hores, experts en gerontologia, tecnologia i salut compartiran les seues experiències, investigacions i projectes en ponències en què destacaran com els sistemes tecnològics apoderen les persones grans i en fomenten la independència. A més de les exposicions per part dels ponents convidats, el programa s'obrirà a contribucions en sessions de comunicacions programades, que comptaran amb l’avaluació prèvia de l'organització. Les contribucions acceptades s'integraran en el programa i es publicaran en un llibre d'actes de la jornada.

La trobada, gratuïta i d'accés lliure, està dirigida especialment a investigadors, acadèmics, professionals de la salut, empreses i estudiants de temes relacionats amb la temàtica que aborda.

La jornada està organitzada, al costat de la Càtedra UNESCO d'Educació, Investigació i Inclusió Digital de la UA, per diverses institucions, grups d'investigació i organismes. Per part de la Universitat d'Alacant, acompanyen la càtedra els grups d'investigació Robotics & Tridimensional Vision Research Group (RoViT) i el grup d'investigació interdisciplinària en docència universitària – Educació i Tecnologies de la Informació i Comunicació/Educació Inclusiva (GIDU-EDUTIC/IN), el projecte “Metodologia per a l'educació conscient de les emocions basada en la intel·ligència artificial (MEEBAI)” i el programa de doctorat en Tecnologia Educativa Aplicada al Coneixement (TEAC), a més de la Seu Universitària de la Nucia i, també, el consistori nucier.

ICAR

Destaca en l'organització la presència del Centre Internacional per a la Investigació de l'Envelliment, Fundació de la Comunitat Valenciana (ICAR), una fundació privada sense ànim de lucre i de caràcter científic constituïda l'any 2021 amb un total de 23 socis. ICAR té com a missió la investigació d'excel·lència de l'envelliment i la transferència a la societat dels coneixements i les innovacions resultants. Entre els seus objectius es troba convertir-se en centre d'excel·lència internacional en investigació multidisciplinària de l'envelliment i ser pol d'atracció de talent i transferència de coneixement. Es tracta d'una gran aposta per la investigació d'excel·lència que compta amb un comitè científic de reconegut prestigi internacional presidit per Maria Blasco Marhuenda, directora del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO), i amb el suport institucional de la Generalitat Valenciana i dels fundadors.

Al si del programa d'ajudes per a la investigació de l'envelliment de la Fundació ICAR hi ha el projecte “Sistema d'ajuda per a persones de la tercera edat (SAPEE)”, eix vertebrador de la jornada. Els professors Miguel Cazorla i Francisco Gómez, de la Universitat d'Alacant, directors del projecte SAPEE, coordinen aquesta jornada al costat de la professora Rosabel Roig, directora de la Càtedra UNESCO d'Educació, Investigació i Inclusió Digital.