SOCIETAT

L'ajuda humanitària no descansa: Metges sense Davanteres part des de Borriana i represa la feina de casa de rescat

ELPERIODIC.COM - 14/08/2020 | Fotograf: Médicos sin Fronteras

“S'està explotant el COVID-19 com a excusa per a restringir les activitats de rescata”

La pandèmia del coronavirus ha frenat molts aspectes del dia a dia, al mateix temps que ha posat de manifest les febleses de molts altres. És el cas, per exemple, de l'acció humanitari la qual es va veure obligada a frenar en sec deixant a la deriva el destí de centenars de persones.

Ara, amb les aigües una mica més calmes les organitzacions reprenen la feina de casa de rescat pel Mediterrani i ho fan partint des del port de Borriana aquest mateix cap de setmana. L'encarregada de la missió serà Metges sense Fronteres, els qui es posen al capdavant del *Sea-*Watch 4 denunciant la “inactivitat” de la UE.

"Es tracta d'una col·laboració d'urgència, ja que els Estats membres de la Unió Europea estan explotant descaradament la COVID-19 com una excusa per a restringir encara més les activitats de cerca i rescat” explica Oliver *Behn, Director d'Operacions d'MSF, i afig: “No podem acceptar que cap ésser humà s'ofegue i acabe afonat sota les ones per culpa d'aquestes polítiques negligents i nosaltres farem tot el possible per evitar-lo”.

L'eixida – prevista per a aquest dissabte 15 d'agost si no hi ha complicacions – la faran a bord d'un vaixell d'investigació que ha sigut recondicionat per a operacions de cerca i rescat al Mediterrani. Metges Sense Fronteres, proporcionarà assistència mèdica i humanitària a bord del Sea-Watch 4. MSF proporcionarà l'equip mèdic del vaixell, consistent en quatre treballadors sanitaris, juntament amb dues persones de comunicació.

Per part seua, Siga-Watch dirigirà el vaixell i les operacions de rescat amb una tripulació parcialment voluntària de 21 persones. Conjuntament, esperen brindar ajuda humanitària a través de la distribució d'aliments i d'articles essencials, i identificaran a les persones que siguen particularment vulnerables perquè se'ls preste l'atenció adequada.

“Com a organització mèdic humanitària, en MSF reconeixem els enormes desafiaments que està causant la COVID-19. No obstant això, veiem també que les recents mesures estatals per a descoratjar o bloquejar les activitats que salven vides al Mediterrani, embolicades en la retòrica de la salut pública, són imprudents i responen a motivacions d'índole política", explica Behn.

Uns arguments amb els quals no dubten i posen en marxa una de les primeres accions humanitàries del Mediterrani després que la pandèmia del coronavirus, com diem, obligara a prémer el botó de stop a la força.