AGRICULTURA

"L'agricultura ecològica està en el millor moment de la seva història, fent-se un lloc important en les preferències dels consumidors"

ESMERALDA SERNA - 04/11/2021

Entrevistem José Antonio Rico, candidat de la Unió de Llauradors al Comitè d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana

Seguint amb les entrevistes per conèixer els candidats a la presidència del Comitè d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana, les eleccions del qual tindran lloc el proper 9 de novembre, a elperiodic.com hem xerrat amb José Antonio Rico, candidat de la Unió de Llauradors i actual president en funcions del CAECV.

Quina és la vostra trajectòria dins el sector de l'agricultura ecològica?

Sóc productor de raïm de taula ecològic a la comarca del Vinalopó Mitjà 1995 i gestiono amb la meva dona una empresa familiar de manipulació, envasat i comercialització de raïm de taula de la meva producció i la d'altres companys.

Des del 2015 sóc el president (en aquests moments en funcions) del Comitè d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), encara que ja vaig estar presidint l'entitat entre el 2005 i el 2010. Des de fa una mica més de vint anys, a més de president, he ocupat el lloc de vocal al Ple de l'Òrgan de Govern en totes les legislatures.

En quin punt es troba l'agricultura ecològica a la Comunitat?

Sens dubte, en el millor de la història. En aquests darrers anys i malgrat la situació agrària que a nivell general està en un moment complicat, la producció ecològica s'està fent un lloc important dins de les preferències dels consumidors, que juntament amb els productors són els veritables protagonistes.

Es tracta d'un sector que no ha parat de créixer els darrers anys i que al tancament del 2020, darreres dades oficials que té comptabilitzades el CAECV, comptem amb 3.544 operadors certificats i gairebé 147.000 hectàrees. Si fem referència al nostre pes pel que fa a altres comunitats autònomes, ocupem la quarta posició nacional quant a nombre d'operadors i superfície certificada, ascendim a la segona posició si fem referència al nombre d'activitats industrials relacionades amb la producció vegetal i l'aqüicultura ecològica, i ens situem a primera posició nacional en nombre d'activitats dedicades a l'elaboració de productes alimentaris d'origen vegetal.

En definitiva, el sector ecològic de la Comunitat Valenciana se situa en les primeres posicions al rànquing nacional entre els principals indicadors i en els darrers anys liderem els creixements interanuals.

Quins són els pilars principals en què es basa la seva candidatura?

Des de La Unió de Llauradors tenim clar que el model de certificació ha de ser públic i de màxima qualitat i per descomptat a un preu just, per això hem invertit molt esforç i recursos per ser molt competitius i disposar d´un reconeixement social i internacional als nostres productes que ens està permetent col·locar els nostres productes als mercats més exigents. A més, aquesta forta inversió l'hem fet a cost zero per a l'operador, ja que hem tingut ajuts per part de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. Les quotes per als agricultors han estat congelades en la darrera legislatura, mentre que les empreses han tingut una nova factura basada en el cost real per al CAECV i la generació de trams de facturació que permeten que les petites empreses paguin una mica menys i les més grans una mica més.

Aquesta decisió es va aprovar per unanimitat de tots els membres del Ple de l'Òrgan de Govern de l'entitat i no ha suposat cap conflicte entre els operadors. En aquests moments, les quotes no són cap problema tenint en compte el servei addicional que ofereix el CAECV als seus operadors, i gosaria dir que, en aquests moments, sigui possiblement la quota més competitiva d'Espanya.

Cal afegir que la Conselleria subvenciona en un 70% la quota als operadors que compleixen els requisits i que el CAECV està autoritzat a gestionar les persones físiques que ho requereixin a cost zero. Això no obstant, les quotes han d'estar sempre en permanent estudi per mantenir les màximes prestacions.

Tot i les bones dades que ofereix la Comunitat Valenciana en gairebé tots els indicadors és possible que en algun sector hàgim de fer algun esforç o discriminació en positiu perquè no es quedin enrere. En apicultura, per exemple, el 2015 teníem dues explotacions i el 2021 en són set. L´evolució és clara, però per a la nostra Comunitat és insuficient.

També volem millorar l'accessibilitat d'informació per als nostres operadors a través dels nostres canals de comunicació implantant a la nostra pàgina web, per exemple, un sistema de consultes de matèries actives autoritzades en agricultura ecològica o la reactivació de la bústia de l'operador on es puguin recollir propostes de millora i consultes dels operadors per resoldre'ls.

Per què és tan important que els productors i els agricultors estiguin emparats sota un paraigua com el d'aquesta entitat?

El model de certificació espanyol és únic a Europa però, tot i això, està molt ben acceptat i existim gràcies al fet que les diferents administracions autonòmiques que hem tingut a la nostra Comunitat així ho han volgut.

Entenc que hem demostrat que, amb el pas dels anys, aquest model ben gestionat és la millor fórmula perquè els consumidors confiïn en nosaltres i en els nostres productes. El CAECV té com a funció el control i la certificació de l'alimentació ecològica com a tasca exclusiva però també té la de promoció, investigació i defensa del producte ecològic, i tot això amb la màxima seguretat. Per això, disposem de recursos humans per desenvolupar aquestes tasques optimitzant els recursos i cercant totes les ajudes possibles.

El CAECV no fa polítiques, ni gestiona ajudes europees ni condiciona cap normativa del Reglament Europeu. El veritable valor del CAECV és que l'operador tingui una certificació de màxima qualitat, que li permeti posicionar-se als mercats més exigents o tenir accés a altres certificacions addicionals per a mercats més exclusius.

Aquesta manera de pensar i treballar ens permet arribar a acords amb altres entitats internacionals que ens homologuen, acrediten i deleguen les funcions d‟inspecció permetent una clara optimització i estalvi en els serveis.