L'AEMET activa l'alerta taronja en la Comunitat Valenciana per fortes ratxes de vent
El temporal avança i deixa ratxes superiors als 100 km/h en diversos municipis del territori
L'Agència Estatal de Meteorologia ha activat l'avís taronja davant les fortes ratxes de vent que s'esperen des d'aquest dilluns en la Comunitat Valenciana. Una alerta que afectarà especialment l'interior de València i a l'interior sud de Castelló on es podran registrar ratxes superiors als 100 km/h.
En la resta de la Comunitat, l'avís serà de nivell groc, i es mantindrà actiu fins a aquest dimarts, 17 de gener. A més, l'AEMET també ha actiu l'alerta groga per fenòmens costaners per al dimecres, 18 de gener. A partir d'aqueix dia, tal com ha avançat Emergències de la Generalitat, s'espera que s'intensifique el temporal amb un descens acusat de les temperatures, així com un descens de les cotes de neu.
Aquest dilluns ha arrancat la setmana amb ratxes de més de 100 km/h en diversos municipis del territori valencià, com a Bunyol (132 km/h) o La Font de la Figuera i La Torre de Besora amb ratxes de 130 km/h, segons les dades de Avamet. Uns altres com Vistabella del Maestrat (118 km/h), Xixona (116 km/h), Culla (111 km/h) o Benassal (108 km/h) també han registrat fortes ratxes de vent al llarg d'aquest matí.
Les temperatures també han acusat un descens en les últimes hores i alguns municipis han començat el dia amb els termòmetres sota zero, com ha sigut el cas de Vistabella del Maestrat o Xodos amb -3,1 °C, Ares del Maestrazgo amb -3 °C, el Forcall i Ademús amb -2,6 °C, o Morella amb -2,3 °C.
Què fer front a un temporal de vent?
En aquestes situacions meteorològiques, a causa de la dificultat de combatre aquests fenòmens, el seguiment dels consells i l'actitud de la població, a través de l'adopció de mesures preventives i d'autoprotecció, resulta essencial en la reducció del nombre potencial de successos.
Prevenció en la llar
- Revisar els habitatges perquè no hi haja cornises, balcons i façanes en mal estat que puguen produir caigudes de rebles i enderrocs.
- Tancar portes i finestres per a evitar corrents d'aire que puguen portar al trencament i caiguda de cristalls.
- Assegurar elements com els tendals, persianes i antenes.
- Retirar tests, gàbies i qualsevol objecte que puga caure al carrer.
Què fer al carrer o en el camp
- No isques si no és necessari.
- Allunya't de cases velles o en mal estat.
- Evita els murs i les tanques publicitàries.
- Els arbres ofereixen el perill de caiguda i trencament de grans branques. No transites per parcs o avingudes arbrades.
- No passes per davall de bastides o edificis en construcció.
- Els pals de llum i torres d'alta tensió són molt perillosos. Allunya't i en cas de caiguda avisa al 1·1·2.
Precaució en la carretera
- Si és possible evita circular. Usa preferentment el transport públic i en cas d'haver d'eixir, informa't de la predicció meteorològica.
- Redueix la velocitat a límits de seguretat. Un colp de vent pot desviar-te de la trajectòria.
- Les motos i els vehicles de grans dimensions que ofereixen una gran superfície de contacte amb el vent (camions, furgonetes, vehicles amb remolc o roulottes) corren el perill de bolcar davant vents transversals.
- En cas de necessitat, para't en una zona segura i espera al fet que amaine el vent.
El temporal en zones marítimes
- Protegeix el teu habitatge davant la possible invasió de l'aigua de la mar.
- Si estàs en un càmping roman atent a la possibilitat d'evacuació.
- No t'acostes a passejos marítims, espigons o penya-segats. La força de l'aigua et pot arrossegar.
- No circules amb vehicles per carreteres pròximes a la línia de platja.
- Abstente de practicar qualsevol tipus d'esport nàutic. Si disposes d'embarcació procura assegurar el seu amarrament en un lloc resguardat.