ECONOMIA I NEGOCI

L'activitat d'Iberdrola en la C. Valenciana genera un impacte socioeconòmic de més de 840 milions

ELPERIODIC.COM - 25/04/2023

La companyia, un dels motors de l'economia de la regió en 2022, ha efectuat compres a 450 proveïdors de la Comunitat per valor de més de 210 milions d'euros

Iberdrola potencia el seu compromís amb la Comunitat Valenciana. El seu impacte econòmic a la regió va aconseguir els 843 milions d'euros l'any passat, que inclouen els més de 260 milions d'euros en inversions, els salaris, la contribució fiscal i els pagaments a proveïdors, que van aconseguir els 213 milions.

Iberdrola va efectuar en 2022 compres a un total de 450 proveïdors de la Comunitat, entre els quals destaquen empreses com Socenergy i Moelpla, totes dues del grup Gimeno, Power Electronics, Iberapa i GD Energy Servicis (GDES). La companyia contribueix així a la vertebració del territori i a la creació d'oportunitats industrials i d'innovació en un mercat en creixement, amb un alt component exportador. Aquestes col·laboracions suposen una oportunitat per a desenvolupar la cadena de valor d'aquesta comunitat autònoma i situar a la indústria espanyola com a referent internacional.

L'activitat econòmica que la companyia -que aquest divendres 28 d'abril celebra Junta General d'Accionistes- ha dut a terme en 2022 es produeix gràcies a les més de 1.500 persones que treballen en la Comunitat. Iberdrola celebrarà una Junta encara més participativa, accessible, pròxima, sostenible i innovadora posant a la disposició dels seus accionistes múltiples canals per a participar a distància, així com la possibilitat d'assistir de manera telemàtica. Per a fomentar la participació dels accionistes, la companyia ha instal·lat a València un punt d'atenció a l'Hotel Westin, situat al carrer Amadeu de Savoia, 16, que romandrà obert fins al dijous 27, de 10h a 19h en el qual es podrà delegar, votar i recollir un obsequi per participar.

Impuls a les energies renovables
Iberdrola continua identificant en els seus projectes renovables solucions que potencien la convivència de plantes de generació solar fotovoltaica amb activitats relacionades amb l'agricultura, la ramaderia o l'horticultura, de manera que es millore l'eficiència i competitivitat de les instal·lacions, l'aprofitament del terreny i la defensa de la biodiversitat.

La companyia compta actualment amb autoritzacions ambientals per a desenvolupar quatre projectes fotovoltaics en la Comunitat (Alhorines -Villena-, Biar, Cofrents i Aiora) que sumen aproximadament 500 megavats (MW) i continua col·laborant amb Volkswagen en l'acord estratègic que contribuirà a fer sostenible tota la cadena de valor del vehicle elèctric de la gigafactoría de Sagunt.

A la regió, Iberdrola disposa d'una potència instal·lada de generació de més de 4.840 megavats (MW), en la qual cal ressaltar l'aprofitament hidroelèctric de Corts-El Queixal, que alberga la major central de bombament d'Europa, un emmagatzematge energètic que suposa una garantia per al subministrament del sistema elèctric.

La xarxa elèctrica com a facilitadora del canvi
Iberdrola gestiona en la C. Valenciana, a través d'i-DE, la seua empresa distribuïdora, més de 68.000 quilòmetres de línies de baixa i mitjana tensió i més de 3.400 km de línies d'alta i molt alta tensió. Així mateix, compta amb 25.000 centres de transformació en servei i 177 subestacions. En els últims anys, la companyia ha escomés un ambiciós pla de digitalització de les seues xarxes elèctriques, on ha convertit les seues més de 3,5 milions de comptadors i la infraestructura que el suporta en intel·ligents, incorporant capacitats de telegestió, supervisió i automatització.

La transformació de les xarxes en una infraestructura robusta, flexible i intel·ligent permet a i-DE Donar resposta als reptes de l'electrificació del sistema elèctric i ser facilitador de la transició energètica, amb una major integració de renovables, el desenvolupament de la mobilitat sostenible, les ciutats intel·ligents i l'autoconsum, així com donar al consumidor una major capacitat de decisió i connectivitat.

Cal ressaltar que la distribuïdora d'Iberdrola ha superat les 44.000 instal·lacions d'autoconsum connectades a la seua xarxa elèctrica en la Comunitat, que han aportat al sistema més de 350 nous megavats de generació verda totalment integrada en les xarxes de baixa i mitjana tensió.

Projectes de mobilitat elèctrica i comunitats solars

La companyia lidera la infraestructura de recàrrega pública en la C. Valenciana, on disposa de més de 850 places, que compten amb energia renovable per a descarbonizar el transport, i destaca la recent posada en marxa a Sant Isidre (Alacant), juntament amb l'empresa Disfrimur, de carregadors d'ús públic adaptats per a camions elèctrics, la qual cosa suposa el primer projecte d'electrificació del corredor mediterrani per al transport de mercaderies per carretera, que permetrà accelerar la descarbonització d'un sector que és estratègic per a l'economia regional.

Iberdrola també ha segellat un acord amb bp per a establir una aliança estratègica amb l'objectiu de donar suport a l'acceleració de la transició energètica. Les companyies col·laboraran per a ampliar significativament la infraestructura de recàrrega pública ràpida de vehicles elèctrics que accelere la penetració del vehicle elèctric en la Comunitat, així com per a desenvolupar centres de producció d'hidrogen verd a gran escala a Espanya, com el previst en la refineria de Castelló.

Iberdrola també està impulsant a la regió les seues primeres comunitats solars. Es tracta d'una nova modalitat per la qual la companyia promou la instal·lació de plantes fotovoltaiques sobre teulades o cobertes que permetran als veïns que visquen fins a dos quilòmetres de distància gaudir dels avantatges de l'autoconsum renovable, sense necessitat de comptar amb una instal·lació pròpia ni de fer cap mena d'inversió, ja que és Iberdrola qui la realitza. Ja té en marxa a València la comunitat solar en el col·legi Sagrada Família Patronat de Joventuts Obreres, situat en el barri de Benimaclet, i ha signat acords, entre uns altres, amb la cooperativa Sant Josep de Nules i l'associació de propietaris d'habitatges del Palmerar (Alacant).

Impuls a iniciatives socials en la Comunitat
Iberdrola, a través de la seua fundació a Espanya, ha seleccionat cinc projectes socials de la Comunitat Valenciana als quals secunda després de la resolució de la Convocatòria del Programa Social 2023, que té com a objectiu contribuir a mitigar la pobresa, la desigualtat i ampliar les oportunitats d'ocupació i formació a les persones més vulnerables. Les associacions beneficiades són l'Associació de Pares de Xiquets amb Càncer de la CV -ASPANION-, Aliança per la Solidaritat, Càritas Diocesana de Sogorb-Castelló, Fundació Noray-Projecte Home Alacant i Iniciatives Solidaries.

La Fundació Iberdrola Espanya també ha participat en altres projectes relacionats amb la conservació del patrimoni cultural, com el finançament de la restauració del Sepulcre dels Boil en l'antiga Capitania General de València, o amb la protecció del medi ambient com la renovació del conveni amb la Fundació Migres per a la reintroducció de l'àguila pescadora en la C. Valenciana i el patrocini del guardó Protecció del Medi Ambient dels Premis Rei Jaume I.

Accelerar inversions per a la transició energètica
La companyia vol s'ha compromés a invertir 47.000 milions d'euros entre 2023-2025 per a impulsar la transició energètica, l'ocupació i les emissions netes nul·la. D'aquesta quantia, la companyia pretén destinar 6.000 milions d'euros a Espanya, la qual cosa contribuirà a una ocupació de 85.000 persones a Espanya en 2025.

Iberdrola continua avançant en el seu compromís amb l'autosuficiència energètica i en el seu paper proactiu com a agent actiu en la lluita contra el canvi climàtic. De fet, dins del Pla estratègic, la companyia pretén compatibilitzar el seu creixement en renovables i xarxes amb l'objectiu d'arribar a ser neutra en carboni per a 2030 en les seues centrals de generació i consums propis i en totes les seues activitats a 2040.

MÉS FOTOS