elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
ENTREVISTA

Juana María Delgado (UJI): "Necessitem eines per anticipar-nos als brots que seguiran apareixent"

Juana María Delgado (UJI): "Necessitem eines per anticipar-nos als brots que seguiran apareixent"
  • La científica borrianenca lidera un important grup d'investigació que està rastrejant les traces del coronavirus en l'aire per saber amb quant de temps d'antelació es pot predir un brot

MÉS FOTOS
Juana María Delgado (UJI): "Necessitem eines per anticipar-nos als brots que seguiran apareixent" - (foto 2)
Juana María Delgado (UJI): "Necessitem eines per anticipar-nos als brots que seguiran apareixent" - (foto 3)

Podríem detectar el coronavirus en l'aire abans de l'arribada d'una onada i així prendre mesures abans que siga massa tard? A aquesta pregunta està tractant respondre Juana María Delgado Saborit, investigadora de la Universitat Jaume I, l'equip de recerca està seguint l'estela de diversos investigadors italians que fa uns mesos van trobar traces genètiques del SARS-CoV-2 en mostres que van recollir per Bèrgam, epicentre de la pandèmia italiana.

La iniciativa d'aquesta borrianenca, reconeguda investigadora que ha passat per la Universitat de Birmingham i l'Institut de Salut Global de Barcelona amb la prestigiosa beca Marie Curie, podria suposar un abans i un després en l'anticipació a aquest virus, especialment en una possible onada . Però, a més, l'anàlisi dels filtres de l'aire serviria per virus en el futur.

Aquesta investigadora de el Grup d'Epidemiologia de l'UJI ha rebut recentment el reconeixement de la Generalitat Valenciana en els premis que s'atorguen cada 9 d'octubre. Ho ha fet en representació de tot el sector valencià de la ciència, la investigació i la innovació. A continuació us deixem l'entrevista realitzada després del merescut guardó:

Enhorabona pel reconeixement. Serà un orgull poder representar a tot un col·lectiu.

Moltes gràcies, sí. A més, les distincions que ha fet aquest any la Generalitat han sigut molt especials perquè en lloc de reconèixer el treball d'una única persona han reconegut la feina de tot el sector. Va ser un honor que em identificaren a mi per recollir-lo en nom de tots els meus companys.

Parle'ns de la feina del seu grup de recerca.

El grup és relativament nou i està format per gent que abans treballava a FISABIO València, a la Universitat Miguel Hernández d'Elx, jo vinc de treballar de la Universitat de Birmingham, una altra companya de la Universitat d'Edimburg ... Hi ha un conglomerat de gent molt preparada, amb moltes idees portades de fora i amb sinergies molt interessants que s'estan veient ara en la investigació.

La pandèmia us va fer donar un gir en la investigació que estàveu fent.

Així és. El nostre grup d'Epidemiologia Perinatal i Ciències de la Salut estudia com els contaminants atmosfèrics afecten eas xiquets i en quina manera poden influir en la seua salut. Ara hem obert una línia d'investigació juntament amb altres companys de microbiologia en l'UJI que també tenien les seues pròpies línies de recerca.

En què camp del coronavirus us esteu centrant?

Volem veure si es pot detectar el virus en filtres recollits en l'aire, és a dir, la càrrega genètica que deixa en l'aire. L'objectiu és veure aquesta càrrega genètica en els filtres i saber amb quant de temps d'antelació abans que es genere el brot. Sabem que la gent abans de presentar símptomes són altament infecciosos, són asimptomàtics i no ho saben. Mentrestant, la càrrega en l'aire comença a pujar molt abans que els pacients arribin a el centre sanitari.

Heu extret ja alguna conclusió?

És molt prematur encara perquè el finançament de el projecte ens la van donar el 30 de setembre i estem arrancant encara el procés.

On s'ubiquen els filtres que aneu a estudiar?

Volem abastar l'àmbit geogràfic que podem controlar, és a dir, Castelló, València i Alacant. Parlem amb la Conselleria de Medi Ambient per poder accedir als filtres que ells recullen tots els dies. Tenim un històric ja de tot el que es va recollir en l'episodi de març i abril. D'altra banda, volem posar unes estacions de mesura pròpies per poder accedir més ràpidament a la informació i mesurar la càrrega genètica més ràpidament.

Esteu col·laborant amb altres entitats en aquesta investigació?

Estem en centres de recerca diferents. Si bé és cert que el grup més fort està a l'UJI, comptem amb col·laboradors en la Universitat de València i en la Miguel Hernández d'Elx. És molt bonic perquè aglutina molts investigadors que treballen línies semblants.

El vostre treball és per anticipar-se a virus, alguna cosa similar que es fa a les investigacions de les aigües residuals, veritat?

Exacte. De fet, els companys ja porten un projecte amb aigües residuals al nostre departament de salut. La idea seria no només intentar avançar-se al virus per les aigües residuals sinó també veure com es comporta en l'aire i tenir aquestes dues alertes per generar l'avís que en el futur podria fins i tot integrar-se. A la fin es podria utilitzar intel·ligència artificial per a generar les alertes de forma més automàtica.

Encara no desitjada, aquesta epidèmia és una oportunitat i un gran repte per a vosaltres.

És un repte però alhora una oportunitat de treball multidisciplinari, de generar nous coneixements que no només es puguen aplicar a la situació que ara tenim. Si podem posar aquesta eina epidemiològica dels filtres en l'aire, es podria extrapolar per detectar quan vinguen els episodis de grip o si en el futur apareix un altre virus. En definitiva, és posar una cosa que serveix per a la problemàtica que tenim ara, però que també pot servir per al futur.

Una epidemiòloga podria esperar-se el que hui estem vivint?

Ningú ens ho creiem encara. Ningú s'imaginava fa un any que aniríem amb mascaretes pel carrer. Això serà cosa de l'passat quan estiga tothom immunitzat ja siga perquè hàgim aconseguit una vacuna o perquè tinguem immunitat de ramat. Jo crec que ocorrerà molt abans que altres vacunes en el passat perquè està tota la comunitat científica treballant conjuntament, s'han aconseguit avanços en temps rècord si ho compares amb el desenvolupament d'altres vacunes. Però mentre això no arribe, necessitem unes eines flexibles que ens ajuden a gestionar tots aquests pics i brots que van a anar apareixent. Per això estem treballant per produir aquesta eines per a la població.

A prop de casa tenim a gent molt preparada que està fent coses importants per lluitar contra el coronavirus.

Així és, tenim a gent molt preparada i que va a treballar i generar resultats molt interessants. En aquest sentit m'agradaria donar les gràcies a BBVA ja que ha tret aquests ajuts en diferents camps i ha invertit molt perquè des de diferents disciplines es pugui ajudar els investigadors a gestionar, controlar i eradicar d'alguna manera el covid-19.

Pujar