SOCIETAT

Juan Nava, Andreu World i el Arxiu Valencià del Disseny, Premis Honorífics ADCV 2024

ELPERIODIC.COM - 19/04/2024

Els guardons honorífics són resultat d'un procés de nominació i votació oberta a la participació de totes les entitats i professionals que formen part de l'ADCV

El dissenyador Juan Nava, en la categoria de 'Trajectòria Professional', el Arxiu Valencià del Disseny, en la de 'Entitats', i Andreu World, en 'Innovació' són els tres Premis Honorífics de la setena edició dels guardons de l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV). Aquests reconeixements honorífics són resultat d'un procés de nominació i votació oberta a la participació de totes les entitats i professionals que formen part de l'ADCV.

El col·lectiu professional posa així en valor l'aportació de Juan Nava en la conservació d'identitats, recuperant les tipografies de rètols històrics, així com la seua reivindicació del bon disseny quotidià; la labor del Arxiu Valencià del Disseny per la custòdia i protecció del llegat del disseny valencià, per facilitar la seua investigació i conscienciar de la seua aportació a la societat, i l'esforç d'Andreu World per a integrar l'economia circular en la seua estratègia, dissenys i processos i impulsar l'acció col·lectiva enfront de l'emergència climàtica.

Els Premis Honorífics ADCV 2024 s'entregaran al juny, al costat dels guardons de les 37 categories dels Premis ADCV, i formaran part de l'exposició i del llibre commemoratiu.

Els VII Premis de Disseny ADCV han rebut, en total, 476 candidatures, de les quals 236 han passat la primera fase de valoració del jurat. En breu, els seus integrants iniciaran la segona fase de les deliberacions, amb les peces originals, de la qual resultaran els dissenys premiats.

Juan Nava, l'excel·lència en la cotidianeidad del disseny

Juan Nava es va formar a l'Escola d'Arts i Oficis i va fer els seus primers passos professionals en l'agència Nueva Era, en 1970. La seua trajectòria ha combinat períodes de treballs en empreses, com Canut-Bardina o en l'estudi conjunt de Pepe Gimeno i Nacho Lavernia, amb projectes propis, com Falomir, Com & As (Comunicación y Asesoramiento) i, a partir de 1996, en l'estudi que porta el seu nom. Ha explorat diferents disciplines del disseny, d'interiorisme i aparadorisme, a identitat corporativa, disseny editorial, embalatge, comunicació institucional i tipografia.

Ha treballat per a organitzacions i projectes de diferents grandàries i tipologies, fent sempre un ús impecable del disseny, independentment de la magnitud del projecte.

Ha rebut múltiples reconeixements i s'ha vinculat a projectes de suport al sector, entre els quals destaca ‘Lletres recuperades’, un arxiu històric de rètols comercials que contribueix a la conservació de la identitat gràfica. A més, ha sigut membre de la Junta Directiva de l'ADCV i part del comité directiu que va posar en marxa el Congrés Internacional de Tipografia de València.

El AVD, preservar i divulgar la memòria del disseny

El Arxiu Valencià del Disseny (AVD) es va crear amb l'objectiu de recopilar, catalogar i conservar tots els materials relacionats amb el disseny de la Comunitat Valenciana, digitalitzar la documentació i facilitar el seu accés tant amb motius professionals i d'investigació, com de divulgació. El AVD és gestionat per la Universitat de València, a través de la seua Fundació General, al costat de l'Escola d'Art i Disseny de València.

Els primers fons han procedit de la donació de llegats professionals de dissenyadores i dissenyadors; de la documentació sobre els projectes de la companyia Punt Mobles des de la seua fundació fins a 2012, i els llegats de Martínez Peris, Curvadora Valenciana, Gasisa i La Mediterrània.

A més, compta amb ‘Arxiu’ una revista acadèmica pròpia dedicada al disseny que recull articles d'investigació inèdits.

Andreu World, referent en economia circular en disseny

El Premi Honorífic a Andreu World, en la categoria de 'Innovació', reconeix el treball de l'empresa de mobiliari de disseny contemporani valenciana per a integrar la sostenibilitat i promoure en el sector el canvi de model cap a l'economia circular. "Una sola empresa no és suficient davant l'envergadura del canvi que afrontem i necessitem tant de la societat com del nostre entorn, inclosos proveïdors i competidors", subratllen des de l'entitat.

"En Andreu World estem posant tots els esforços presents i futurs perquè el planeta siga més sostenible i saludable. Ens avalen el treball fet i els assoliments aconseguits. Però no són suficients davant la situació d'emergència climàtica. És un repte majúscul que necessita d'una nova revolució industrial en la manera de dissenyar, fabricar i distribuir a nivell global", afigen.

Amb quasi 70 anys de trajectòria, el 85% de la producció d'Andreu World s'embene fora d'Espanya. Compta amb una xarxa de més de 30 showrooms propis a tot el món i, entre els seus clients, es troben grans multinacionals, com Microsoft, Google, Netflix o Amazon.

Impuls en comunicació i aliances

La campanya dels Premis ADCV 2024, del col·lectiu Atientas (Nacho Pérez, Diego March i José Alonso), posa el focus en el disseny com a transformador de realitats: promoure i consolidar eixa imatge del sector i els seus integrants entre tots els seus grups d'interés i impulsar la consciència interna respecte a la seua corresponsabilitat i paper actiu en la construcció d'un món millor.

Els Premis ADCV 2024 compten amb el suport de Generalitat Valenciana, Ajuntament de València i Las Naves. Estan patrocinats per Rolser i Cervesa Túria. A més, col·laboren en aquesta edició la Red Española de Asociaciones de Diseño (READ); el Col·legi de Dissenyadors d'Interior de la Comunitat Valenciana (CDICV); el Col·legi Oficial de Publicitaris i Relacions Públiques de Comunitat Valenciana; la Associació d’Empreses de Comunicació Publicitària de la Comunitat Valenciana (ComunitAD); la Associació de Dissenyadors i Creatius de Castelló, La Exprimidora; CulturPlaza (València Plaza); DXI Magazine; DissenyCV, i Flat Magazine.

A més, es reforça l'aliança amb els guardons internacionals iF Design Awards: tots els treballs finalistes en els Premis ADCV estaran exempts de la quota d'inscripció en la primera fase de la convocatòria i seran automàticament seran finalistes dels premis iF.

L'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) va ser fundada en 1985 i compta amb més de 300 professionals i estudis de disseny associats, així com una vintena d'empreses vinculades al sector. L'organització dona suport als seus membres en diferents àmbits, treballa per la defensa del sector i desenvolupa projectes pioners que promouen l'ús del disseny com a impulsor de la innovació i la cultura. A més, és interlocutora i portaveu oficial del col·lectiu professional en processos de diàleg i projectes amb Administració Pública, institucions i altres organitzacions i empreses en la Comunitat Valenciana.