ENTREVISTES

José Manuel Camarero, secretari autonòmic de Turisme: “el sector turístic necessita una estratègia clara i una gestió eficient”

ALBA PÉREZ - 08/08/2024

Elperiodic.com entrevista al nou secretari autonòmic de Turisme, que aposta per reforçar la imatge del turisme en la Comunitat Valenciana

Després de tres mesos i mig com a director general de Turisme, José Manuel Camarero va ascendir un escaló en l'organigrama de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme el passat 23 de juliol, passant a ser el nou secretari autonòmic de Turisme.

José Manuel Camarero ha atés a elperiodic.com, en una entrevista en la qual el secretari autonòmic fa una valoració del sector del turisme en la Comunitat Valenciana, i parla de qüestions com la nova estratègia de sostenibilitat, així com de les noves propostes i iniciatives, com és el cas de la nova normativa específica de vivenda d'ús turístic en l'es està treballant actualment.

Encara que tan sols porta dos setmanes en el càrrec, Camarero té clar que el seu objectiu principal és reforçar la imatge del turisme en la Comunitat Valenciana.

 Quina valoració fa de les seues primeres setmanes en el càrrec?

Com a Secretari autonòmic porte a penes un parell de setmanes, però ja han sigut uns mesos previs com a director general. Per tant, la meua valoració d'este període és molt bona, i tinc la sensació que en el conjunt del sector també ho és. Els mesos previs en el càrrec m'han servit per a recórrer la nostra geografia i estar amb gran part del sector en les nostres tres províncies, parlar amb ells, escoltar-los i prendre consciència de la situació actual del turisme en la Comunitat Valenciana. També he posat el meu esforç en els reptes més urgents que m'he trobat i que necessitaven ser gestionats des de la direcció general i que ara traslladaré a la secretaria autonòmica.

Per això, puc dir que em sent satisfet, perquè després d'este breu espai de temps tenim ja sobre la taula iniciatives molt avançades en temes de normativa turística; una nova estratègia de sostenibilitat amb la qual busquem ser la primera comunitat a obtindre una certificació de Aenor; hem llançat ja les convocatòries d'exàmens de guies oficials de la CV amb canvis enfocats a la millora de la qualificació; en màrqueting i promoció estem augmentant la dotació econòmica de les licitacions, a més de donar un nou enfocament a les fires prioritàries. Fins i tot hem llançat recentment un repte amb intel·ligència artificial per a facilitar les gestions relacionades amb el registre de vivendes turístiques i contribuir a reduir la competència deslleial.

Quin és el seu principal objectiu com a nou secretari autonòmic de Turisme?

Ajudar i continuar aportant al sector turístic una visió i una gestió professional. Tinc clar que un sector tan important per a la Comunitat Valenciana com és el turístic necessita una estratègia clara i una gestió eficient. Ara mateix, el sector té la sort de comptar amb la consellera Nuria Montes, de reconeguda trajectòria i experiència, així que el meu paper és el d'aportar estabilitat, gestió i professionalitat des de la secretaria autonòmica.

Un altre dels meus objectius se centraria en reforçar la imatge del turisme en la Comunitat Valenciana, començant pel propi sector turístic. Esta és una indústria que genera el 16% del PIB, que compta amb 200.000 persones treballant sota els màxims estàndards de qualitat i professionalitat, i que hui dia ja és líder en sostenibilitat, professionalització, digitalització, formació en competències generals com a idiomes i ultra especialitzades com la intel·ligència artificial, que ha entrat en el dia a dia de les empreses turístiques com una ferramenta més, i que s'ha convertit en el curs estrela d'este últim semestre de formació en els CDT que gestionem des de Turisme Comunitat Valenciana.

Tampoc podem oblidar que som líders en banderes blaves, en servicis distingits en el Sicted i tenim una cinquantena de municipis i entitats locals desenrotllant plans de sostenibilitat turística per a transformar els seus destins. Tot això cal continuar posant-ho en valor, transmetre-ho als nostres veïns, als nostres mateixos turistes, i sentir-nos molt orgullosos del treball que realitzem entre tots i que és gaudit per 28 milions de turistes anualment. Eixa és l'actitud mediterrània que defenem i promocionem des de la Generalitat.

Per descomptat, també tenim reptes molt importants, per exemple les infraestructures estratègiques, o una cosa tan essencial com disposar de personal disposat a treballar en turisme. En este sentit, les opinions o faules malintencionades que es posen de moda sense estar sustentats en dades poden acabar fent mal al sector. Enfront d'això, el missatge que m'agradaria sentir de tots és el que la Comunitat Valenciana és el millor lloc per a viure, per a visitar, i el nostre sector turístic, el millor per a treballar.

Després de 7 anys com a director de l'àrea de màrqueting de la Fundació Visit València i experiència en altres empreses del sector, Quins coneixements apresos pot aplicar en el seu nou càrrec?

Com apuntava abans, la meua trajectòria turística i experiència en gestió turística han sigut decisives a l'hora de nomenar-me en el càrrec. Sobretot la meua experiència en el sector públic. Sense estendre'm molt, per exemple tinc àmplia experiència en licitacions sota la LCSP, i ja m'ha servit per a aportar en estos mesos. També des de Visit València, gestionava part dels PSTD que tenia el municipi i ara la meua responsabilitat s'ha estés a tots els fons MRR de Turisme Comunitat Valenciana, incloent-hi els Plans de Sostenibilitat.

D'altra banda, com a director de màrqueting vaig desenrotllar l'ecosistema digital de màrqueting de Visit València, i ara puc aportar a la Comunitat Valenciana coneixement en reptes transformadors com el SIT CV, la PID de Segittur o el reglament europeu de finestreta única que regula la comercialització en plataformes digitals. En el passat he format part de la xarxa DTI Comunitat valenciana i ara soc el president d'esta. De la mateixa manera, en Visit València dirigia un equip de quasi 30 persones i ara són més de 300, però els coneixements i experiència són #ací, sumats a les ganes i la motivació per aportar i contribuir a continuar avançant en el camí de l'excel·lència.

Quines són les accions que s'estan duent a terme des de Turisme CV que diferencien al territori d'altres Comunitats?

La Comunitat Valenciana i els seus ciutadans són innovadors, creatius i treballadors. Per posar alguns exemples d'això, estem treballant perquè la Comunitat Valenciana siga la primera comunitat a tindre certificada la seua estratègia de sostenibilitat per Aenor, amb el que tornem a ser pioners a apostar per comptar amb credencials que ens aporten valor com a destí. També estem treballant en una normativa específica de vivenda d'ús turístic (com estan fent també altres comunitats) però comptant amb tots els actors del turisme i amb la clara intenció de llançar un missatge d'unitat i de protecció a un dels subsectors que en esta comunitat aporta molt al model turístic, com són els apartaments turístics.

Com definiria a la Comunitat Valenciana com a destinació turística?

La Comunitat Valenciana és una destinació turística rica, divers, experimentat i acollidor, som una terra hospitalària, el nostre caràcter mediterrani ens aporta un clima envejat i buscat pels nostres turistes, tant en el litoral com en un fantàstic interior que desborda naturalesa, activitats, cultura i gastronomia, especialment amb molt bones propostes de enoturismo combinat amb turisme actiu. Es tracta d'una destinació turística que ha demostrat que se sap reinventar i evolucionar, que es cree el missatge de la sostenibilitat i l'estalvi i cura del seu bé més preuat, que és el territori i els seus recursos. D'altra banda, ha sabut especialitzar-se en productes per a oferir experiències úniques i completes als seus visitants. En fi, tenim un destí que, per diversitat d'oferta, per qualitat de servici, per la seua elevada connectivitat, i per com acull als seus turistes, està de moda i és altament valorada per tots aquells que la visiten.

Un dels principals reptes del turisme en la CV és la sostenibilitat. Quines actuacions hi ha ara en marxa en este àmbit?

Com ja he dit, estem treballant en una estratègia de sostenibilitat que esperem que es convertisca en la primera a obtindre la certificació de Aenor. Esta estratègia se centra en tres eixos: social, mediambiental i econòmic. I amb tots ells busquem l'excel·lència del nostre destí: ser capaços de complir amb les demandes d'un turista cada dia més exigent, però també conciliar el creixement econòmic, la millora de la qualitat de vida, la competitivitat i l'eficiència amb la protecció del medi ambient, l'ús racional dels recursos naturals i culturals i la requalificació paisatgística dels espais.

Des de Turisme Comunitat Valenciana estem orientant els nostres esforços cap a models de qualitat certificats que ens dirigisquen cap a eixa excel·lència. Perquè la certificació és fonamental per a aportar credencials, per a mostrar als diferents mercats i segments de la demanda que estem en el camí correcte, que les nostres estratègies són reals i mesurables.

En estos moments, en la Comunitat Valenciana tenim en marxa 54 plans de sostenibilitat en destí que compten amb un finançament de 154 milions d'euros a través de fons Next Generation. D'esta manera, i a través de les entitats locals, estan impulsant estratègies centrades en el turisme sostenible. A més, en breu comptarem també amb 21 milions destinats a la millora de l'eficiència energètica del nostre sector, que seran de gran ajuda per a adaptar els seus servicis.

Ens pot detallar algunes de les accions que es duen a terme des de Turisme CV per a la promoció i posada en valor del territori?

Des de TCV tenim clar que la posada en valor del territori tant fora com dins de les nostres fronteres és essencial, per a això tenim una estratègia plasmada en tres línies de treball. D'una banda, i a través d'ajudes de concurrència competitiva, ajudem a les empreses, a les pimes especialment, a desenrotllar projectes en la Comunitat Valenciana. A més, a través de plans de sostenibilitat, línies nominatives, i el fons de cooperació turística, des de la Generalitat fem costat als municipis i entitats locals a desenrotllar projectes i accions, algunes de promoció, però moltes d'elles són projectes d'inversió i millora. La segona de les línies és la de producte, perquè comptem amb un programa de producte anomenat Creaturisme, que també servix per a la transformació de recursos en productes i per a ajudar en la seua comercialització a les petites empreses. Amb això, el nostre objectiu és també elevar la qualitat i quantitat de servicis del sector en el territori.

Com a tercera pota de l'estratègia, el Bo Viatge de Turisme CV, un programa de bons dirigit a habitants de la comunitat per a l'incentiu dels viatges en temporada baixa a destinacions de la pròpia comunitat. Este programa ha ajudat moltíssim a desestacionalitzar el turisme, ha ajudat a mantindre moltes empreses obertes en els mesos de menor activitat i ha aconseguit que el valencià visite la seua regió i això ha posat en valor el turisme pròxim per als nostres propis habitants. Això també és beneficiós per al sentiment de pertinença i reconeixement dels valencians amb les seues pròpies destinacions turístiques.

Comença la temporada alta, Es preveu que augmente el turisme? Des de Turisme CV l'estratègia se centra més en el turisme internacional o nacional?

Quant a les previsions de turisme, som moderadament optimistes, hem tingut un primer semestre de l'any excepcional, amb uns increments en turisme internacional d'al voltant del 25%. Sobre les previsions de l'estiu, esperem lleugers creixements sobre l'any passat, que ja va ser de rècord. No obstant això, l'estratègia no va tant dirigida als mesos més forts sinó especialment als mesos en què encara tenim més capacitat de créixer, i això definix la nostra estratègia en mercats.

No ens decantem per nacional o internacional sinó que, a cada moment de l'any i en cada territori de la Comunitat l'estratègia és específicament dirigida al tipus de clients amb el qual podem créixer. Sense anar més lluny, en els mesos de gener a març l'estratègia de Bono Viaje, dirigit al mercat intern ha sigut un èxit amb quasi 100 mil pernoctacions.

Per això, també vull per a acabar, posar en valor el treball conjunt que fem des de Turisme Comunitat Valenciana amb municipis, diputacions i entitats de promoció per a poder abastar més segments de la demanda, tant a nivell nacional com internacional, a través d'innombrables accions de promoció i màrqueting que s'impulsen gràcies als convenis de col·laboració amb estes entitats.