MEDI AMBIENT

Jorge Tejedo (Ecofira): “La neteja ha sigut essencial per a frenar la pandèmia i ho continuarà sent”

ELPERIODIC.COM - 26/05/2020

Entrevista amb el director Regional de Tractament i Gestió Mig Ambiental de Ferrovial Serveis i president d'Ecofira per a parlar de la gestió de residus i de com afronta el sector el seu futur econòmic

La neteja i desinfecció dels nostres carrers, barris, comerços i ciutats ha sigut clau i ho continua sent en el fre de la pandèmia del coronavirus. El sector de la gestió de residus i medi ambient s'ha posat en valor més que mai, les nostres activitats també s'han vist afectades, en determinats serveis, per la crisi econòmica. Perquè totes les activitats turístiques i industrials, el manteniment i neteja d'edificis administratius, de centres comercials, hotels, polígons…, s'han vist paralitzades i això ha sigut un impacte negatiu molt important.

En elperiodic.com hem volgut parlar amb un dels màxims representants de la gestió mediambiental en la Comunitat Valenciana per a veure com ha viscut el sector la crisi i com es planteja la volta a la “nova normalitat”. Jorge Tejedo és el director Regional de Tractament i Gestió Mediambiental de Ferrovial Serveis i president d'Ecofira, el certamen internacional de les solucions mediambientals que té previst celebrar-se a l'octubre a València. La fira atén diversos sectors industrials i productius, però especialment a les ciutats i els ciutadans.

Com ha afectat la crisi sanitària al sector de la gestió mediambiental?

Hem tingut un impacte important, s'han paralitzat molts dels nostres serveis i uns altres han hagut de modificar-se. Per exemple, hi ha hagut un gran canvi en el sector dedicat a la neteja d'instal·lacions públiques com a col·legis o oficines, en el manteniment d'infraestructures, en els serveis a la indústria, però en la part que respecta als serveis de neteja de via pública i recollida de residus, el treball s'ha mantingut o adaptat. Els carrers s'han embrutat menys perquè hi havia menys gent en elles, però ens hem reinventat per a incrementar els serveis de desinfecció en les vies públiques i zones de major concurrència com a entrades a centres de salut o activitats essencials, amb l'objectiu d'evitar la propagació del virus i donar major seguretat al ciutadà.

El paper de la gestió de residus va ser determinant per a frenar l'expansió del virus.

Sens dubte, la gestió i tractament dels residus urbans, de tot tipus de residus forma part de la nostra cadena de serveis i hem estat atents a les recomanacions i ordenes de les autoritats competents per a gestionar la crisi adequadament. Ho hem fet des de l'inici de la pandèmia i el continuem fent.

I com es va preparar per a escometre aquest treball tan important?

Hem dotat al personal dels equips necessaris, perquè poguera fer els treballs amb seguretat. Calia reportar-los confiança perquè la mateixa por que tenia la ciutadania, el tenien els nostres treballadors. Crec que han fet un treball amb un esforç titànic i amb una responsabilitat social digna d'admirar. Hem estat prop de la malaltia a través dels carrers, de les gents i dels seus residus i hem actuat amb professionalitat. Ens hem adaptat a la situació perfectament.

Quins canvis han hagut de realitzar?

La recollida de residus ha hagut de seguir certs protocols, especialment amb els residus suposadament contaminats amb COVID 19. En les plantes de tractament de residus urbans eliminem, hem hagut de modificar els processos, eliminar el triatge manual de residus en la línia, per a evitar tot contacte amb els possiblement contaminats, desinfecció de les instal·lacions, manteniment de les distàncies de seguretat interpersonals i totes aquelles que hem considerat necessàries perquè els nostres treballadors estigueren i se sentiren segurs. Ara, en la situació actual, ja hem représ aquesta part del procés i estem operant amb cautela, però amb normalitat. El sector va reaccionar ràpid,

Quin balanç fa de la gestió de la crisi?

Davant una situació excepcional, el sector ha reaccionat també amb excepcionalitat. Ha sigut una posada en valor del personal que treballa en aquest sector i del propi sector. El nostre treball ha sigut reconegut pels ciutadans i això ens ompli d'orgull i de satisfacció, hem format part, com una baula més, de la cadena de serveis al ciutadà d'aquesta pandèmia. Quant a la generació de residus, sorprén la baixada en la producció de residus d'origen domiciliari, els produïts en les llars ara precisament quan la gent es trobava confinada a les seues cases, no obstant això han augmentat els residus procedents de la recollida selectiva, la qual cosa mostra que el ciutadà ha continuat mantenint el seu compromís amb el medi ambient.

El tractament de residus també s'ha vist afectat indirectament per l'aturada d'altres sectors veritat?

Efectivament. Excepte el manteniment i neteja dels hospitals on han sigut mesos intensíssims prestant serveis fins al defalliment, ens hem vist afectats en la resta de les activitats: col·legis, gimnasos, edifique culturals, biblioteques… Tot això ha parat la seua activitat i en les empreses hem vist suspesos els treballs, hem aplicat ERTEs i això sempre és dur. En el sector de la mobilitat un altre punt amb el lloguer de bicicletes, ‘carsharing’, motocicletes… aquestes activitats es van reprenent, però molt lentament. En general els serveis urbans han hagut de modificar-se i això impacta directament, d'una manera o una altra en els serveis que prestem.

Hi ha hagut alguna activitat que us haja afectat especialment?

El capítol de la fabricació d'equips i maquinària, han vist parades les seues activitats, han deixat de produir i això ha portat a incompliments dels terminis de lliurament. També l'atur en les grans infraestructures ha afectat el sector directament i finalment tot el sector de fabricació industrial; la factoria Ford a Almussafes i indústries annexes com les existents en el Polígon Joan Carles I o el sector ceràmic o la totalitat dels polígons industrials de la Comunitat Valenciana. Ha sigut un atur general on només han mantingut serveis essencials i això es nota.

Quin futur creu que li espera al sector mediambiental després de la crisi sanitària?

Crec que en els serveis i ciutadans tindrà un impacte mitjà o baix: encara que caldrà regular o adaptar certs contractes, no podem deixar de prestar els serveis als ciutadans, els serveis de neteja i recollida de residus, neteja d'edificis, manteniments, energia, són essencials i més davant una pandèmia com la que hem viscut en la que no hem deixat de treballar i en la qual s'ha vist que la neteja és essencial. El virus necessita un alt grau d'higiene per a desaparéixer i, per tant, el sector no hauria de veure's minvat sinó incentivat. En el sector de la mobilitat hi haurà probablement un descens de l'activitat, encara que es continuarà utilitzant la bicicleta, el ‘carsharing’, etc no com a hobby però sí com a complement necessari.

Però en la part turística sí que estem altament preocupats: hi ha zones on els serveis urbans tenen un impacte vital en el turisme i no acabem de veure quin serà el camí ni què passarà. Però el fre del turisme tindrà un impacte en cadena en tots els sectors urbans i de serveis, i també en la gestió de residus amb l'evolució de les tones produïdes.

Respecte als serveis a la indústria, també esperem un impacte important. L'activitat s'està iniciant a poc a poc, però queden encara moltes activitats per obrir, centres comercials, grans superfícies, xicotet comerç, petites i mitjanes empreses. Tots ells són molt importants per a nosaltres i haurem de veure com evolucionen després de la seua obertura.

I com us plantegeu la ‘nova normalitat’?

Hem de mirar amb optimisme, començar a treballar ràpid i fer-ho ja perquè, com més prompte millor ho fem, abans eixirem d'aquesta. Sé que hi ha moltíssims autònoms i empreses en situacions dramàtiques i fins i tot plantejant-se tancaments. Ací hem de demanar a totes les administracions; local, autonòmica, estatal i europea, que ens ajuden perquè, perquè ara ho necessitem i perquè confiem en el nostre negoci i en la nostra gent. Això ens porta també al fet que mantinguem en peus la convocatòria de Ecofira a l'octubre.

Serà una edició diferent.

Sens dubte, però serà una edició necessària, no dic que vaja a ser fàcil, perquè les empreses estan molt afectades, pendents dels seus clients, de l'economia en general, i del que ocorrerà. Eixim d'aquesta paràlisi total i anem recuperant-nos a poc a poc, comença a veure's una mica de moviment i això també ens anima. Les empreses estaran lluny de les seues previsions de facturació i beneficis previstes per a 2020, per la qual cosa podem entendre que invertir en una fira siga alguna cosa replantejable però volem transmetre que la fira també s'adaptarà a aquestes circumstàncies i facilitarà l'accés de l'expositor.

I com ho farà?

Ecofira portava una línia bastant positiva aquests tres anys, creixent en nombre d'expositors, visitants i generant una oferta interessant. Continua sent un projecte apassionant i les empreses tenim coses que comptar. Per això, he escrit als expositors i els he dit que no es preocupen, que s'encarreguen de les seues empreses, dels seus clients i de la salut dels seus treballadors, perquè des d'Ecofira ens encarregarem que la seua participació en el certamen no siga una càrrega més.

Per a això necessitem suport de la Generalitat. Que si a més d'institucional fóra econòmic, perquè serà estupend i em compromet al fet que si arriba qualsevol subvenció pública, aquesta revertisca íntegrament en els expositors d'Ecofira, perquè puguen estar presents en l'edició octubre 2020. Quant al suport institucional, necessitem que els nostres polítics creen en el sector i en el projecte i és el que li demane a les conselleries implicades i al propi President de la Generalitat.

Un últim missatge?

Hem d'apostar pels nostres negocis perquè estem recuperant la normalitat en les nostres vides i també hem de recuperar-la en les nostres activitats professionals. El medi ambient forma part intrínseca i necessària de la societat, hem innovat, apostat per un territori més sostenible i tenim moltes coses que comptar. Som els que podem portar això avance i, com tantes crisis que hem tingut, hem de creure en el futur, perquè aqueix futur arribarà.

MÉS FOTOS